Hlavní obsah
2,9
(11)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Chcete být na vaší grilovačce za hvězdu? Pak svým hostům připravte skvostný hovězí steak s chřestem ve slaninové košilce a restovanou hlívou ústřičnou. Nikdo neodolá, zvláště když se necháte vést známým šéfkuchařem Zdeňkem Marcínem a jeho kolegou mistrem pánských střihů Kraigem Casebierem v letním pořadu BBQ Saloon na Televizi Seznam.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 ks hovězího steaku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
Chřest ve slaninové košilce
  • 150 g chřestu
  • 20 g anglické slaniny
Restovaná hlíva ústřičná
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Steaky (co osoba, to jeden steak) osolte, opepřete a hned je vkládejte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany do propečení dle vlastní libosti. Dá se využít jednoduchá pomůcka. Dotkněte se palcem jedné ruky malíčku, prsteníčku, prostředníčku nebo ukazováčku a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost vaší ruky při dotyku jednotlivých prstů s palcem by měla odpovídat tuhosti steaku viz:

  • palec – ukazováček = medium rare -
  • palec – prostředníček = medium -
  • palec – prsteníček = medium well -
  • palec – malíček = well done -

Tip: Při grilování hovězího masa vždy volte steaky tzv. „vyzrálé“ (stařené) – tomahawk, steak flank, steak rib eye steak, steak udělejte vždy dostatečně vysoký a nesundávejte z něj tuk (nositel chuti).

02.

Před vyndáním masa z grilu si připravte pekáč, do kterého nalijte olivový olej, osolte a opepřete jej a přidejte tymián. V této lázni nechte maso odpočinout po vyndání z grilu přibližně 5 minut.

03.

Nyní pojďme na chřest. Z chřestu odřízněte (nebo odtrhněte) spodní tvrdou část. Vezměte si plátky slaniny, namotejte ji na chřest a přendejte na rozpálený gril. Otáčejte, dokud slanina nemá krásnou osmaženou barvu.

04.

Posledním krokem je restovaná hlíva. Z hlívy ústřičné odřízněte spodní „nožičky“, rozpalte gril, přiložte na něj pánev, kterou promastěte olivovým olejem, přidejte hlívu ústřičnou a tymián. Restujte, dokud hlíva nezhnědne. 

Nevíte si rady, jak připravit steak hostům na míru? Koukněte se přímo pod ruce šéfkuchaře Zdeňka Marcína v pořadu BBQ Saloon na Televizi Seznam

Reklama

Související témata:

Načítám