Hlavní obsah

Burgery s trhaným kuřecím masem v domácí BBQ omáčce

Hodnocení:
(35)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
nízká

Jakékoliv pomalu upečené a na jednotlivá vlákna natrhané maso má spoustu výhod – především je nesmírně šťavnaté a chutné. Obvykle vyžaduje jenom krátkou aktivní přípravu a využít se dá na mnoho způsobů. Chutná na bramborové kaši či krémové polentě, poslouží jako náplň do tortill, sendvičů a baget. Nebo ho můžete podávat v hamburgerové housce. Jemnému kuřecímu navíc stačí kratší doba pečení k tomu, aby se začalo rozpadat.

Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka chilli vloček
  • 1 špetka pepře
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 1 lžíce BBQ balzamikového krému
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 6 hamburgerových housek
  • 1 hlávka listového salátu
  • 1 sklenička kyselých okurek
Článek

Postup

Krok 1: Kuřecí maso opláchněte, odstraňte z něj kůži a zbytky tuku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 140 stupňů.

Krok 2: Ve velkém těžkém kastrolu, ke kterému máte pokličku, rozehřejte olej na střední teplotu a opečte cibuli dosklovata. Přidejte česnek a také krátce osmahněte. Osolte, opepřete, vsypte uzenou papriku a chilli a krátce rozmíchejte v tuku. Zalijte rajčatovým pyré, přidejte BBQ omáčku a med.

Krok 3: Do připravené omáčky vložte kuřecí stehna, přiklopte, dejte do trouby a pečte asi dvě hodiny.

Krok 4: Odklopte pokličku a teplotu zvyšte na 180 stupňů. Maso nechte ponořené v omáčce a pečte ještě asi 20 až 30 minut, až se tekutina mírně zredukuje. Vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.

Krok 5: Hotové maso vyjměte a pomocí vidliček ho rozdělte na jednotlivá vlákna. Pak ho smíchejte s omáčkou tak, aby bylo obalené, ale neplavalo v ní – nemusíte ji využít všechnu.

Krok 6: Před podáváním zlehka opečte hamburgerové housky, poklaďte je listy salátu, trhaným kuřecím masem a obložte kyselými okurkami.

Tip: Když si nemusíte hlídat váhu, potřete spodek housky lžící majonézy. Zbylou omáčku můžete přidat k husté luštěninové polévce, nebo použít jako rychlou lehkou omáčku na těstoviny.

Chutná vám trhané maso v housce, nebo máte raději klasickou pečínku s knedlíčkem?

ynezorPumanzeSaNyknalC