Hlavní obsah
3,2
(54)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jakékoliv pomalu upečené a na jednotlivá vlákna natrhané maso má spoustu výhod – především je nesmírně šťavnaté a chutné. Obvykle vyžaduje jenom krátkou aktivní přípravu a využít se dá na mnoho způsobů. Chutná na bramborové kaši či krémové polentě, poslouží jako náplň do tortill, sendvičů a baget. Nebo ho můžete podávat v hamburgerové housce. Jemnému kuřecímu navíc stačí kratší doba pečení k tomu, aby se začalo rozpadat.

15 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 4 ks kuřecích stehenních řízků
  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka pepře
  • 200 ml rajčatové omáčky
  • 1 lžíce balzamikového glazé
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 6 ks bulek
  • 1 hlávka listového salátu
  • 1 sklenička kyselých okurek
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso opláchněte, odstraňte z něj kůži a zbytky tuku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 140 stupňů.

02.

Ve velkém těžkém kastrolu, ke kterému máte pokličku, rozehřejte olej na střední teplotu a opečte cibuli dosklovata. Přidejte česnek a také krátce osmahněte. Osolte, opepřete, vsypte uzenou papriku a chilli a krátce rozmíchejte v tuku. Zalijte rajčatovým pyré, přidejte BBQ omáčku a med.

03.

Do připravené omáčky vložte kuřecí stehna, přiklopte, dejte do trouby a pečte asi dvě hodiny.

04.

Odklopte pokličku a teplotu zvyšte na 180 stupňů. Maso nechte ponořené v omáčce a pečte ještě asi 20 až 30 minut, až se tekutina mírně zredukuje. Vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.

05.

Hotové maso vyjměte a pomocí vidliček ho rozdělte na jednotlivá vlákna. Pak ho smíchejte s omáčkou tak, aby bylo obalené, ale neplavalo v ní – nemusíte ji využít všechnu.

06.

Před podáváním zlehka opečte hamburgerové housky, poklaďte je listy salátu, trhaným kuřecím masem a obložte kyselými okurkami.

Tip: Když si nemusíte hlídat váhu, potřete spodek housky lžící majonézy. Zbylou omáčku můžete přidat k husté luštěninové polévce, nebo použít jako rychlou lehkou omáčku na těstoviny.

Chutná vám trhané maso v housce, nebo máte raději klasickou pečínku s knedlíčkem?

Související témata:

Načítám