Hlavní obsah

Stop radiátorům: Topit může obraz či zrcadlo!

Foto: FENIX

Hledáte nový způsob vytápění? Zkuste sálavé infrapanely s originálními motivyFoto: FENIX

Reklama

Nenápadné panely, které sáláním vyhřívají váš dům. A přitom si je můžete splést s obrazem nebo zrcadlem... Je skutečně vytápění tímto způsobem efektivní? Máme pro vás odpovědi.

Článek

Řešíte-li systém vytápění pro svůj nový rodinný domek, určitě jste se už setkali s možností vytápění pomocí infračervených topných panelů. Pokud vás zaujala možnost získávat teplo z obrazu nebo zrcadla, pak je nasnadě otázka: opravdu je to vhodné?

Kde se vzaly?

Tento topný systém je sice prezentován jako převratná novinka, ve skutečnosti je tu už několik desítek let. Dříve ale šlo o specializovanou technologii využívanou například pro lékařské účely. Později toto vytápění přešlo do průmyslových provozů, především do výrobních hal a dílen, kde je tento způsob ohřevu vítaný dodnes. Je ale vhodný do domácnosti?

Foto: BV TOP

Infrapanel Wellina v elegantním hliníkovém rámu vypadá jako skutečné umělecké dílo, cena se odvíjí od rozměru, výkonu i dekoruFoto: BV TOP

Na jakém principu funguje

V podstatě je to velice jednoduché. Podobně jako televize vyzařuje do prostoru světelné paprsky, topný panel vysílá do místnosti infračervené vlny. Ty na rozdíl od běžného teplovodního, elektrického nebo plynového radiátoru ohřívají nejdříve předměty jako stěny a nábytek, a teprve od nich se ohřívá vzduch.

Foto: EDOT

V tělese topného infrapanelu je zabudován temperační článek, který je vsazen do dřevěného rámu a ze zadní strany kryt izolačním materiálem a hliníkovou fólií, cena od 2506 KčFoto: EDOT

Zde je tedy výrobci slibovaná tepelná pohoda při nižší teplotě vzduchu. Předměty se ohřívají a samy dále topí, což způsobuje, že vám je v pokoji teplo, i když je celkově vzduch chladnější, než jste byli zvyklí.

Foto: EDOT

Sálavý infrapanel může fungovat jako dekorace, i když ho nezdobí žádný grafický motiv… jako na ukázce, kde skvěle doplňuje bílý nábytek, cena od 2506 KčFoto: EDOT

Opravdu ušetříte?

A jak výkonný panel do pokoje zvolit? Záleží především na rozměrech místnosti. „Jednoduchou indicií pro zákazníka je, že by se mělo průměrné nadimenzování prostorů pohybovat v rozmezí 22–25 W/m3. U koupelen pak v rozmezí od 30–35 W/m3. Návrhy s nižším dimenzováním jsou možné pouze pro použití panelů jako vedlejšího vytápění,“ říká Luboš Tomeček z firmy Homeheat.

Foto: EDOT

Názorná ukázka výhřevnosti a tepelné pohody v obývacím pokoji za použití infrapanelu (vpravo) vedle klasického radiátoruFoto: EDOT

Prodejci sálavých topných panelů garantují až 60% úsporu na energii za vytápění. Tohle je ale podle odborníků velice sporné.

Foto: FENIX

Sálavé topné panely GR využívají efektu tzv. sálavého vytápění se všemi jeho přednostmi – energetickou úsporností, omezením cirkulace a vysušováním vzduchu. Skleněné provedení nabízí čisté linie a několik barevných variací včetně zrcadla, cena k doptání u prodejceFoto: FENIX

Ti dokládají, že v moderních nízkoenergetických stavbách s minimální ztrátou tepla a větráním s rekuperací se infrapanely moc neuplatní, protože uvedený systém je ještě úspornější. Ušetřit za teplo můžete i jinak. Více se dočtete v článku Jak ušetřit za teplo bez výměny topení.

Pozor na stín

Poraďte se s odborníkem, kam panel umístit. Neměla by před ním stát žádná překážka, jako třeba skříň nebo příčka, která pohltí většinu infračervených paprsků, a vzniká tak tepelný stín. Stejně tak pod stolem asi nebude zrovna teplo. „Úhel vyzařování tepelných vln je v rozšiřujícím se úhlu 45° na každou stranu od infrapanelu, to znamená celkem 90° optimální tepelné vlny do prostoru. I za tento úhel jde tepelné vlnění, ale ne již v takové účinnosti,“ vysvětluje Otakar Vaníček.

Foto: HOMEHEAT

Infračervený panel Deluxe v provedení černé sklo. Luxusní lesklý materiál je vhodný do moderních interiérů. Doporučené umístění je pouze na stěnu, jelikož na stropě by tento panel opticky zmenšoval a narušoval interiér, cena od 8228 KčFoto: HOMEHEAT

Efekt stínu je velkou nevýhodou tohoto systému, ale nijak závažnou. Řešením může být v některých případech zavěšení topného panelu na strop. Nabízejí se i topné infrasystémy v podobě sloupů, koulí, a to jak k zavěšení, tak k postavení na podlahu.

Foto: USBY

Infrapanel Wellina v provedení černé tabule, na kterou můžete psát. Speciální matný povrch se snadno čistí a je odolný vůči poškrábání, cena se odvíjí od velikosti modelu a celkového návrhu projektu, cena k doptání u prodejceFoto: USBY

Neobvyklý design

Sálavé panely se staly rychle oblíbenými právě proto, že se lidem zalíbila možnost vytěsnit z místností nevzhledné radiátory. Panel může být čistě bílý, černý, červený, ale i zrcadlový. O tom, jaké výhody má topné zrcadlo třeba v koupelně, se dočtete v článku Co dokážou zrcadla do koupelny? Budete se divit. Ale nejzajímavější je možnost ho nechat vyzdobit malovaným motivem. Standardní nabídka „obrazů“ je velice pestrá, ale můžete si navrhnout i vlastní, a sladit ho tak se stávajícím interiérem a doplňky.

Jak se vám líbí možnost topného uměleckého díla? Zvolili byste třeba Rembrandta, nebo dáte raději přednost jiným formám topení?

Reklama

Související témata:

Načítám