Hlavní obsah
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Stříkané cukroví ze strojku je snadné a vypadá jako od cukráře. Na přípravu potřebujete tvořítko, které dříve měly hospodyňky v každé domácnosti. Jde o kovový plíšek s různými otvory, který nasadíte na mlýnek na maso. Skrz otvor vyjíždí tvar, který nastavíte.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
60 kusů
Na těsto
  • 350 g hladké mouky
    1
  • 300 g másla
    7
  • 150 g cukru moučka
  • 70 g kokosu
  • 2 žloutky
    3
  • 5 lžic mléka
    7
Na polevu
  • 70 g čokolády na vaření
    6
    7
  • 1 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, moučkový cukr, pak přidejte nakrájené změklé máslo, kokos, žloutky a vlažné mléko. Vše důkladně propracujte a těsto nechte chvilku v chladu zabalené ve folii. Mezitím si připravte mlýnek na maso a připevněte na něj tvořítko.

02.

Na tvořítku si nastavte tvar a do mlýnku dejte těsto. Začněte točit kličkou, jako když melete, těsto začne vyjíždět. Dělejte asi 7 cm dlouhé kousky. Pak spojte oba konce, aby vznikly věnečky. 

03.

Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je ihned stahujte z plechu, na horkém plechu by mohly ještě ztmavnout.

04.

Hotové a vychladlé cukroví namáčejte z poloviny v polevě připravené z rozpuštěné čokolády a másla. 

Tip: Pokud se nebudete chtít pouštět do věnečků, můžete tvořit jednoduché tyčky nebo podkovy, slepte je marmeládou a poté namočte také z poloviny do čokoládové polevy.

Načítám