Hlavní obsah

Sůl z Mrtvého moře: Vylepší pleť, kosti i revma

Foto: Kalcutta, Shutterstock.com

Foto: Kalcutta, Shutterstock.com

Reklama

Mrtvé moře není moře. Je to nejhlubší slané jezero na světě. A jeden litr vody z něj obsahuje až 330 gramů soli. A právě ta má, spolu s mnoha dalšími minerály, zázračné účinky na lidské zdraví. Její blahodárné vlastnosti jsou známé už od starověku. Je skvělá na pleť, svaly i klouby!

Článek

Voda z Mrtvého moře by měla být označovaná za živou. Obsahuje totiž nejvíc minerálů ze všech moří nebo jezer na světě. Konkrétně koncentrace hořčíku je v ní 15krát vyšší než kdekoli jinde. Právě tyto minerály  působí protizánětlivě, odstraňují toxiny z těla a posilují kožní tkáně. Díky tomu přispívají k lepšímu zdraví v mnoha ohledech!

Kůže vám poděkuje

„Mořská sůl je přírodní produkt, který obsahuje řadu minerálních látek, jejichž kombinace působí blahodárně na kůži. Je to hořčík, vápník, sodík a draslík. Obecně má protizánětlivé účinky, působí proti bakteriím a plísním, reguluje tvorbu mazu, čistí póry, odstraňuje odumřelé buňky a tím pomáhá vyhlazovat kůži. Kosmetické přípravky s mořskou solí se dají využít při léčbě akné, ale i jako přípravek omlazující pokožku. Peelingem s touto solí se odstraní odumřelé buňky a kůže je vyhlazenější,“ říká MUDr. Stanislava Polášková, vedoucí lékařka specializace dermatologie v Canadian Medical.

Detox a hydratace

Ač by se mohlo zdát, že slaná voda musí zaručeně pokožku vysušovat, opak je pravdou. Voda z Mrtvého moře totiž obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků, a celých dvanáct z nich není obsaženo v žádné jiné soli. Tato speciální sůl pokožku dezinfikuje a zbavuje toxinů. Zároveň ji ale díky minerálům vyživuje a posiluje. Tím je pleť správně hydratovaná, a naopak proti případné následné dehydrataci ochráněná.

Minerály z Mrtvého moře zlepšují pleťový hydratační faktor pH, čímž posilují buňky a zvyšují odolnost kůže vůči škodlivým okolním vlivům. A jak tedy krásné hydratované pleti dosáhnout? Správnou detoxikaci pokožky vám zjistí buď koupel v roztoku soli, nebo zábal z jílovitého černého bahna z Mrtvého moře.

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Zábal z černého bahna z Mrtvého moře dodá vaší pokožce mnoho důležitých minerálů a zbaví ji škodlivinFoto: joannawnuk, Shutterstock.com

Proti stresu i respiračním nemocem

Koupel má ale skvělé vlastnosti nejen na kůži! Také uklidňuje ze stresu a pomáhá od bolestí kloubů a svalů. „Minerály Mrtvého moře mají pozitivní vliv zejména na kloubní, svalové a kožní problémy – lupénku a alergické kožní projevy, metabolické, ale i psychické poruchy,“ potvrzuje interní lékařka, MUDr. Hana Mojžíšová. Sůl z Mrtvého moře také zmírňuje revma, léčí atopický ekzém a vysoký obsah jódu působí blahodárně dokonce i při snížené funkci štítné žlázy.

Kromě toho také omezuje praskání jemných cévek, pomáhá hojit drobná poranění a zmírňuje metabolické poruchy i respirační onemocnění. Díky všem těmto zdraví prospěšným vlastnostem je dovolená u Mrtvého moře často spojena s léčebnými procedurami. Jestliže však nechcete nebo nemůžete cestovat tisíce kilometrů, dopřejte si lázeň přímo doma.

Pomocník při pedikúře

Pokud doma vanu nemáte, můžete podobnou lázeň dopřát alespoň svým nohám. Rozpusťte hrst soli z Mrtvého moře ve čtyřech litrech horké vody v lavoru, a uvidíte, jak snadno zvládnete pedikúru sami doma. Stačí nohy ponořit na čtvrt hodiny do lázně se solí a péče o zrohovatělou kůži na chodidlech bude mnohem snazší.

Foto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

Sůl z Mrtvého moře je účinným bojovníkem proti popraskané, dehydratované a tvrdé kůžiFoto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

Solte třikrát méně

Byť je na tělo i mysl skvělá, do kuchyně se vám tahle sůl příliš hodit nebude. Je totiž velmi hořká, a tak není na dochucování ideální. Existuje sice i potravinářská sůl z Mrtvého moře, ale tu z 99 procent tvoří obyčejná kuchyňská sůl. Zdraví prospěšné minerály z Mrtvého moře jsou v ní zastoupeny pouze jedním procentem. Obecně ale odborníci doporučují jakoukoli sůl v kuchyni používat co možná nejméně.

„Množství zkonzumované soli v Česku je trojnásobné, proto byste solení měli spíše omezit. Sůl se využívá ve výrobě potravin do pekáren, hotelů, restaurací, velkoobchodů, uzenářských i potravinářských výroben,“ uzavírá lékařka Hana Mojžíšová.

Používáte sůl i jinak než při vaření?

Reklama

Načítám