Hlavní obsah

Super korále? Zvládnete je i samy!

Foto: Thinkstock

Udělejte si radost vlastním náhrdelníkemFoto: Thinkstock

Reklama

Jemné korálky, maličké kamínky, lesklé perličky či třpytivé vinutky. Určitě máte i vy doma někde ukrytou krabičku plnou korálků ještě z dob, kdy jste beznadějně propadly kouzlu těchto malých kuliček s dírkou. Přišel čas krabičku oprášit a ozdobit se podle jarních trendů. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Košíček s těmito malými poklady měla doma i Marie Kielbusová, autorka vydařené knihy Korálkové nápady, kterou právě vydalo nakladatelství Grada. Narazila ve svých zásobách na vinutou perličku a rozhodla se k ní vyrobit náhrdelník z rokajlů (druh skleněného korálku). A tak vlastně vznikla celá publikace plná nápadů celkem na 51 různých šperků z dutinek. Základem každého náhrdelníku nebo náramku je velmi efektní korálková spirála, kterou s trochou trpělivosti a zručnosti zvládnete vykouzlit i samy podle našeho návodu. A pak už záleží jen a jen na vaší fantazii a vkusu. Takže jde se na to!

Točíme se ve spirálce

Základem povedeného šperku jsou správně vybrané korálky a jejich pojítko. Na vázání je ideální vlasec o šířce 0,2 mm. To proto, že při použití speciální techniky (tzv. peytový steh) musí vlasec jednou dírkou projít prakticky dvakrát, při zakončení až čtyřikrát. Tvar a velikost korálku jsou pak zcela na vás – od oblých zrnek máku až po hranaté dřevěné kousky. Pokud vám doma už zásoby došly, můžete vybírat ze široké nabídky speciálních korálkových obchodů (např. naspirale.cz či svet-koralku.cz). A když máte vše pohromadě, můžeme tvořit.

Foto: Grada

Základem šperku je jednoduchá spirálaFoto: Grada

Tyto plastické korále šité peytovým stehem tvoří jednotlivé vrstvy korálkových prstenců přivázaných k sobě. Ale není to tak jednoduché. Nejprve se rozhodněte, jaký průměr mají vaše korále mít. Na jednu vrstvu se zpravidla používá 5, 7 nebo i 9 korálků – vždy lichý počet. My budeme pro názornost pracovat s pěti korálky. Ustřihněte si asi 1,5 m dlouhý vlasec a navlékněte na něj celou první vrstvu - tedy pět korálků za sebou.

Jeden konec vlasce protáhněte znovu prvním korálkem tak, aby se vytvořil jakýsi prsten (prsten z pěti korálků je uprostřed vlasce). A teď už budeme pomalu navazovat další vrstvu. Levý konec vlasce pořád přidržujte malíčkem, pravým budeme vázat. Navlékněte korálek na pravou část vlasce a konec tohoto vlasce protáhněte korálkem z první vrstvy. Ale pozor – první korálek v pořadí proti směru hodinových ručiček přeskakujete, navazujete až ten druhý - tedy vždy ob jeden. (Vše vidíte na obrázku výše.) A to je vlastně celé. Neustále pokračujete dokola, přidáváte po jednom korálku a konec vlasce protahujete ob následující korálek v pořadí. Vázat můžete z obou stran (tedy po chvíli i na levou část vlasce).

Až budete mít korále dlouhé tak, jak potřebujete, konce pevně zajistěte (můžete použít i vteřinové lepidlo) a dozdobte podle fantazie. Toto je opravdu jen velmi jednoduchý návod, podrobnější popsání této techniky včetně dalších tipů na zdobení najdete právě v knize Marie Kielbusové Korálkové nápady, která je k dostání ve všech knihkupectvích za 169 Kč.

Ať se vám šperky vydaří! A pokud používáte jiné techniky, určitě se nám pochlubte se svými dílky na info@prozeny.cz. Rádi je potom všechny zveřejníme pohromadě!

Reklama

Související témata:

Načítám