Hlavní obsah

Podzimní pomazánky: Těm neodoláte!

Foto: Ondřej Hošt

Zpříjemněte si odpoledne dobrou pomazánkou!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baví vás, jak podzim hraje všemi různými barvami? Přeneste trochu té pestrosti i k vám do kuchyně! Připravili jsme pro vás tři pomazánky, které vám chladné chvíle jistě zpříjemní.

Článek

Mrkev, hermelín a květák. To jsou hlavní superstar našeho dnešního vaření. Možná si říkáte, že na pomazánkách nic extra není. Ale schválně – když by vám je někdo připravil, odolali byste jim?

Květáková s pepřem

Potřebujete:půl květáku, 100 g šunky, 2 vejce, 4 lžíce majonézy, sůl a notnou dávku černého pepře, 2 stroužky česneku.

Foto: Ondřej Hošt

Květák k podzimu patříFoto: Ondřej Hošt

Květák rozdělte na malé růžičky a nechte ho asi 15 minut vařit v osolené vodě. Vejce uvařte natvrdo (10 minut v octové vodě). Slijte vodu z květáku, přidejte na kostičky pokrájenou šunku, majonézu, nahrubo nastrouhané vejce a nakonec i prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a nechte v lednici vychladit.

Ochutnávala editorka Sabina Trnková: „Květáková pomazánka mě naprosto nadchla. Byla skvěle chuťově vyvážená, pikantně okořeněná, zkrátka moc mi chutnala. Už se těším, až si ji udělám doma. Díky, Michale, za tip!“

Jemná mrkvová

Potřebujete: 2 větší mrkve, 100 g smetanového sýru, půl cibule, 2 lžíce majonézy, 2 vejce, 2 kyselé okurky.

Foto: Ondřej Hošt

Do mrkvové pomazánky se nemusíte bát přidat trochu celeruFoto: Ondřej Hošt

Vejce uvařte natvrdo a nastrouhejte je. Možná máte raději jemně nastrouhané ingredience, my jsme v tomto případě ovšem zvolili hrubější struhadlo. Mrkve očistěte a nastrouhejte, přidejte sýr, najemno nakrájenou cibuli, majonézu a malé kostičky z okurek. Promíchejte a podávejte.

Ochutnávala redaktorka Blanka Kubíčková: „Mrkvová pomazánka je skvělá záležitost, nejen proto, že lahodí oku. Kořenová zelenina je totiž teď na podzim výborným zdrojem vitaminů. Jím ji dost často ve zdravější variantě, kde je vynechána majonéza, zato přidány sójové boby, celer, netučný jogurt či tofu. Tato Michalova vás ale také nadchne.“

Hermelínová klasika

Potřebujete: 2 vejce, 3 lžíce tatarské omáčky, 1 hermelín, 60 g taveného lahůdkového sýru, půl cibule, 100 g šunky, sůl a pepř.

Foto: Ondřej Hošt

Hermelínová se hodí i jako základ na chlebíčkyFoto: Ondřej Hošt

Vejce uvařte natvrdo a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přistrouhejte hermelín, doplňte tatarku, tavený sýr, najemno nakrájenou cibuli a nakonec i sůl a pepř. Vše promíchejte a mažte na pečivo.

Ochutnávala redaktorka Jana Chmelíková: „Hermelínová pomazánka ve mně zmizela rychlostí světla. Miluju ji, ale jsem líná si ji kvůli mazlavosti sýra dělat a kupované pomazánky z bezpečnostních důvodů nejím vůbec, takže si ji dopřeju opravdu jen výjimečně. Michalovi se ale povedla na jedničku s hvězdičkou. Přesně takhle ji totiž dělává moje mamka!“

A jaké pomazánky jsou nejoblíbenější u vás doma?

Reklama

Načítám