Hlavní obsah

Super snadné dezerty, na které vám stačí jen pět ingrediencí

Foto: Greta Blumajerová

Jen pět ingrediencí? Na prima dezerty vám bohatě stačí!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Kdo má rád jednoduché recepty z několika málo ingrediencí, měl by zbystřit! Dneska si upečeme tři lahodné moučníky, na kterých vám jich stačí pouhých pět!

Článek

Co spojuje vláčný čokoládový mouřenín bez mouky, zapečená skořicová jablíčka a křehké tvarohové taštičky s povidly? Na každý z těchto dezertů si vystačíte jenom s pěti ingrediencemi! Takže žádné výmluvy a vzhůru do pečení!

Čokoládový mouřenín

Na 4 potřebujete: 80 g másla, 60 g cukru krupice, 4 vejce, 60 g mletých mandlí, 80 g hořké čokolády

Foto: Greta Blumajerová

Do tohohle dortíku nepřijde ani gram mouky!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Změklé máslo ušlehejte s cukrem a žloutky do pěny a do směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a jemně mleté mandle. Z bílků ušlehejte pevný sníh (nejlépe to jde s bílky o pokojové teplotě) a opatrně ho po částech zamíchejte do čokoládového krému. Čtyři zapékací formičky vymažte máslem, vysypte cukrem a do 2/3 naplňte čokoládovou směsí. Dejte na plech naplněný vodou a pečte asi půl hodiny při 200 stupních. Vyklopte a podávejte ještě horké. Mouřenín má konzistenci vláčného suflé a skvěle chutná se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tip: Do směsi přidejte pro výraznější chuť špetku soli nebo vanilkový extrakt. Další vláčný čokoládový dezert bez mouky najdete tady!

Zapečená jablíčka

Na 4 porce potřebujete: 4 jablka, 4 lžičky másla, 4 lžičky brusinkové marmelády, 4 lžíce hnědého cukru, ½ lžičky skořice

Foto: Greta Blumajerová

Pomalu přichází čas na voňavá pečená jablíčka...Foto: Greta Blumajerová

Postup: Jablka omyjte a seřízněte z nich horní část na „pokličku“. Vykrojte jádřince, do každého jablka dejte kousíček másla a lžičku marmelády, přiklopte je pokličkami a posypte skořicí. Navrch rozdělte zbylé máslo a pečte při 200 stupních asi půl hodiny nebo až jablka změknou. Během pečení jablíčka občas přelejte šťávou.

Tip: Cukr vyměňte za med a přidejte vlašské oříšky nebo rozinky v rumu. Dětem dejte místo natrpklých brusinek raději rybízovou nebo malinovou marmeládu a přidejte i kopeček zmrzliny nebo ušlehané smetany.

Tvarohové taštičky s povidly

Na asi 24 taštiček potřebujete:250 g másla, 250 g měkkého tvarohu (kostka ve staniolu), 320 g hladké mouky, povidla, moučkový cukr

Foto: Greta Blumajerová

Taštičky chutnají nejlépe ještě tepléFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Ze změklého másla, tvarohu a mouky vypracujte hladké těsto. Kdyby se lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Na pomoučeném vále ho vyválejte do tenka a rozkrájejte na čtverečky. Na každý dejte lžičku povidel a vytvořte trojúhelníkové šátečky. Pečte 15 až 20 minut, až povrch jen lehce zezlátne. Ještě horké šátečky obalujte v moučkovém cukru, nejlépe chutnají teplé.

Tip: Do cukru na obalování přidejte půl lžičky skořice a polovinu taštiček naplňte oslazeným tvarohem nebo jinou marmeládou.

Pustíte se do některého z těchto dezertů? Nebo máte vlastní osvědčený moučník z několika málo ingrediencí?

Reklama

Načítám