Hlavní obsah

Super snadné jahodové moučníky: Ty nemůžete zkazit!

Foto: Greta Blumajerová

Plná zahrádka jahod? Využijte toho!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Nedají se snad ani zkazit. Až tak jsou snadné! A jejich chuť? Vlastně nepopsatelná. Pusťte se s námi do skvělých jahodových moučníků!

Článek

První, jogurtový, nadchne úplné začátečníky. Kakaový zase dostane milovníky moučníků s krémy (a zavzpomínáte si na dětství) a ten třetí, drobenkový? To je klasika, která nezklame asi nikdy! Uvádíme vždy množství na jeden plech. Pokud zvolíte raději koláčovou formu, stačí vám polovina vypsané dávky.

Jogurtová rychlovka

Na 1 plech potřebujete: 250 ml bílého jogurtu, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 kelímky polohrubé mouky (od toho jogurtu), půl kelímku cukru, 300 g jahod

Foto: Greta Blumajerová

Těsto je zamíchané raz dva. Pak ho už jen poklaďte jahodami a dejte péctFoto: Greta Blumajerová

Postup: Do mísy nalejte jogurt, přidejte vejce, mouku, cukr a prášek do pečiva a šlehačem vypracujte hladké soudržné těsto. To rozetřete na plech pokladený pečicím papírem. Posypte omytými a nakrájenými jahodami a dejte péct do trouby při 180 stupních Celsia na 30 minut.

Kakaový moučník s krémem

Na základ potřebujete: 6 vajec, 180 g cukru, 210 g polohrubé mouky, 50 g másla, 20 g kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru

Na krém: 2 dětské smetánky, 100 g cukru moučka, 250 g měkkého polotučného tvarohu, 200 g jahod, 100 g strouhané čokolády (ve vedru ji můžete vynechat)

Foto: Greta Blumajerová

Pokud budete tuto dobrotu zkoušet v letních vedrech, můžete do krému přidat želatinový ztužovač. Vydrží!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přimíchejte mouku, rozpuštěné a zchladlé máslo, kakao, prášek do pečiva i vanilkový cukr, těsto dobře zamíchejte a rozlejte na plech s pečicím papírem. Základ pečte asi 30 minut při 180 stupních Celsia. Když bude chladnout, vrhněte se na krém.

Do mísy vložte smetánky, přidejte tvaroh, cukr a vytvořte krém. Ten pak rozetřete po korpusu. Moučník posypejte jahodami, případně hrubě strouhanou čokoládou – a je hotovo!

Drobenkový favorit

Na těsto potřebujete: 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 180 g cukru krupice, 1 vejce, 250 ml podmáslí, 125 ml oleje

Ovocná vrstva: 200 g jahod, 100 g cukru moučka, 1 vrchovatou lžíci bramborového škrobu

Drobenka: 80 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g cukru moučka

Foto: Greta Blumajerová

Drobenka? V létě nezklame nikdyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Do mísy nasypejte očištěné a pokrájené jahody, pokryjte je cukrem a škrobem, promíchejte a nechte stát. V další míse si nachystejte drobenku – stačí mezi prsty promnout všechny suroviny.

Pak už jen do robotu dejte vejce, podmáslí, olej a na to zbytek sypkých surovin. Krátce propracujte v hladké těsto a můžete vrstvit! Na plech s pečicím papírem rozlejte těsto, posypte jahodami, zakryjte drobenkou a dejte péct na 40 minut do trouby rozpálení na 180 stupňů.

A jaké moučníky z jahod děláte vy? Přidávejte tipy do rubriky Vaše recepty (jeden jahodový dort od čtenářky tam najdete hned ze začátku)!

Reklama

Načítám