Hlavní obsah

Super výlet: Romantická Kladská

Foto: Eva Obůrková

V Kladské je lovecký zámeček ze dřevaFoto: Eva Obůrková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

21. díl – Klid v lesích, romantickou procházku po naučné stezce, příjemný hotýlek... to vše najdete v Kladské, necelých deset kilometrů od centra Mariánských Lázní. A pokud už budete mít dost hlubokých lesů a luk, zveme vás na mariánskolázeňskou kolonádu, kde místo pohorek ve střevíčkách můžete protančit noc!

Článek

Kladská – romantika skrytá v lesích

Největší pozornost na Kladské přitahuje dřevěný lovecký zámeček ve švýcarském stylu, který si kolem roku 1875 nechal postavit kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg, vášnivý milovník přírody, lovec a chovatel zvěře. Traduje se, že dřevěné stavby kníže odkoupil v sedmdesátých letech 19. století na výstavě ve Vídni, nechal je rozebrat na jednotlivé díly a po převozu na Kladskou je jako stavebnici opět dal sestavit do dnešní podoby. Dnes je tu restaurace a hotel, jehož služeb využívají jak milovníci lovu zvěře, tak sportovní rybáři. Odstavné parkoviště slouží jak jim, tak návštěvníkům přírodní rezervace Kladské rašeliny.

U loveckého zámečku začíná dva kilometry dlouhá naučná bezbariérová stezka, která se dál vine loukami a rašeliništi kolem Kladského rybníka. Štěrkopískové cesty postupně střídají dřevěné vyvýšené chodníky z prken, které procházejí lesem a překonávají několik potoků a vodních ramen, cestou objevíte několik příjemných odpočívadel. A mimochodem, trasa je dobře sjízdná i s kočárkem!

Tip pro milovníky technických památek

Ještě než vyjdete z lesa na silnici a prohlédnete si unikátní Kyselé jezero s jedním z nejkyselejších povodí v Evropě, věnujte pozornost jedné výjimečné středověké technické památce – vodnímu kanálu zvanému Dlouhá stoka. Nemůžete ho minout, naučná stezka vede přímo přes něj. V dnešní Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les se totiž nacházela bohatá ložiska cínové rudy. Protože k pohonu těžebních strojů i propírání rud byla nezbytně nutná voda, už ve středověku křižovaly krajinu vodní kanály. Dlouhá stoka dokončená roku 1536, která vede z Kladského rybníka až k Hornímu Slavkovu, neměla v Evropě 16. století jak rozsahem, tak způsobem provedení obdoby. V dobách největší slávy dosahovalo vodní dílo délky přes 30 km a napájelo 52 rudních mlýnů. Jeho součástí bylo rovněž deset velkých rybníků, 35 mostů a 13 stavidel.

Foto: Eva Obůrková

Blízko Kladské jsou Mariánské LázněFoto: Eva Obůrková

Víte, že...?

Výjimečnost Kladské není dána jen relativně vysokou nadmořskou výškou 800–930 metrů, ale také přítomností cizokrajných dřevin. Víte, že právě tady byla vůbec poprvé v našich zemích vysazena jedle stříbrná? Anebo že kníže Schönburg-Waldenburg kdysi nechal osázet okolí zámečku bolševníkem velkolepým, který byl tehdy považován za okrasnou rostlinu, zatímco dnes patří k nebezpečným invazním druhům, s nimiž se těžce potýká řada evropských zemí?

…a pár městských lákadel na závěr

Možná pro vás bude Kladská až příliš klidná a odlehlá. Neváhejte a vrhněte se po hlavě do lázeňského hemžení v Mariánských Lázních, projděte se zdejšími parky, kolem fontány na hlavní kolonádě, ochutnejte některé prameny a lázeňské oplatky, vyšlápněte kopec k rozhledně Hamelika anebo k rozhledně Kamzík a podívejte se i na známé lázeňské vyhlídky. Nakonec se nechte vyvézt turistickým vláčkem anebo kabinkovou lanovkou k hotelu Krakonoš a vydejte se do blízkého parku miniatur Boheminium. Objevíte tu dokonalé makety významných stavebních a technických památek České republiky v měřítku 1:25. Během necelé hodiny tak můžete vidět například hrad Karlštejn, Babiččino údolí, rotundu na Řípu, kamenný most v Písku, zámek v Ratibořicích, zámek Kynžvart a další stavby. Každoročně tu vyroste několik novinek – a pokud budete mít štěstí a některý model bude právě rozestavěný, děti uvidí precizní práci mistrů modelářů zblízka a na vlastní oči. Zpátky do centra Mariánských Lázní se můžete vrátit pěšky po některé ze značených vycházkových tras, jsou to necelé dva kilometry z mírného kopce.

Co byste měli vědět

  • Naučná stezka Kladská – volně přístupná lokalita (www.kladska.com; www.slavkovskyles.cz
  • Mariánské Lázně (www.marianskelazne.cz)
  • Informace o provozu lanovky Koliba–Krakonoš: (http://skiarea.cz/ski-area-marianske-lazne-letni-provoz.php)
  • Park miniatur Boheminium – otevřeno od dubna do 2. listopadu denně od 10 do 17.30 hodin. Vstupné: dospělí: 70 Kč, děti od 6 do 15 let 35 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí a max. 3 děti) 170 Kč. (www.boheminium.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám