Hlavní obsah

Super výlet: Zchlaďte se ve Znojmě!

Foto: archiv agentury Bravissimo

Dominanta Znojma je vidět zdalekaFoto: archiv agentury Bravissimo

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

20. díl – Zchlaďte se u skřetů, kostlivců, čertů a černokněžníků v tajemném podzemí města Znojma! Tohle místo se stalo absolutním vítězem prvního ročníku soutěže o nejlepší turistickou nabídku České republiky Ceny Kudy z nudy. Teď máte jedinečnou příležitost zjistit, jestli je to tak nejen hluboko pod zemí, ale i na povrchu – na vyhlášených koupalištích Louka a v Únanově!

Článek

Do podzemí za historií

Historická podzemí v České republice naleznete v mnoha městech, ale to znojemské mezi nimi hraje prim. Labyrint navzájem se proplétajících podzemních chodeb, místy až čtyřmi patry nad sebou, sice vznikl podobně jako jinde postupným propojováním středověkých sklepů, ale v Česku je nejrozsáhlejší. Chodby dosahují celkové délky přibližně 25 km a vyprávějí se o nich úžasné legendy. Prý o přesném datu a účelu jejich vzniku neexistují v městských kronikách žádné písemné záznamy. Za druhé, ani ti, kteří spletitý labyrint budovali, neznali jeho přesné plány. A do třetice se vypráví, že podzemí je plné kluzkých a úzkých přechodů a propadlišť, v nichž našli nečekanou smrt nepřátelé i mnozí nezvaní návštěvníci. Už se bojíte?

Výpravy do znojemské tmy…

Vstup do podzemních prostor objevíte na nádvoří domu č. 2 na Slepičím trhu. Prohlídkový okruh je zaměřen na prozkoumání podzemních chodeb s výkladem o historii vzniku podzemí a jeho dalšího vývoje v průběhu doby, uvidíte tu ale také alchymistickou dílnu, oživlé skály, netopýry, skřety, vězeňské kobky a další více či méně děsivé artefakty; o speciálních světelných a zvukových efektech ani není třeba se zmiňovat, ty jsou tu super!

…a výpravy ke znojemskému nebi

Zdálky viditelnou dominantou Znojma je vedle několika kostelních věží i 80 m vysoká věž znojemské radnice, kterou v letech 1445 až 1448 vybudoval místní stavitel Mikuláš ze Sedlešovic. Podobně jako základy pražského Karlova mostu je i tahle věž údajně zpevněna vajíčky, tvarohem, pivem či vínem. Radniční věž je přístupná z informačního centra v ulici Obrokova. Po zdolání točitých schodů a překonání několika dřevěných žebříků (prý 18 kamenných, 49 kovových, 53 litinových a 39 dřevěných stupňů) se před vámi otevře krásný pohled na město i široké okolí, odtud jsou vidět výběžky Českomoravské vrchoviny i Pálava, za dobrých povětrnostních podmínek můžete spatřit také vzdálené vrcholky rakouských Alp.

Foto: Travelguide

Na plovárně Louka se určitě zchladíteFoto: Travelguide

K létu patří koupání

Protože je léto, určitě vám přijdou vhod tipy na fajn koupání. První dobře vybavené letní koupaliště objevíte na jižním okraji Znojma v těsné blízkosti impozantního Louckého kláštera. Městská plovárna Louka zahrnuje několik bazénů, různou hloubkou a celou řadou vodních radovánek – jsou tu různé typy skluzavek, vodní hřiby, protiproudy a vířivky, 25 m dlouhá dvojskluzavka a tobogán (69 m) ústící do menšího bazénku pro neplavce. K dispozici je rovněž hřiště pro plážový volejbal a víceúčelová plocha pro míčové hry, hřiště pro streetball, stolní tenis, dětské hřiště s prolézačkami a pískovištěm, restaurace a kuželna.

Druhý letní aquapark najdete v Únanově, obci ležící několik kilometrů severně od Znojma. Vedle 25 m dlouhého bazénu je tu rozlehlá rekreační vodní plocha s řadou atrakcí – 80 m dlouhým tobogánem, 15 m dlouhou skluzavkou, vodní jeskyní a hříbkem, masážními lůžky, divokou vodou a gejzírem. Pro malé děti je určeno brouzdaliště se skluzavkou, pro sportovní nadšence hřiště pro plážový volejbal, stolní tenis, ruské kuželky, pétanque a půjčovna sportovních potřeb a slunečníků.

Co byste měly vědět

Znojemské podzemí je otevřeno od října do dubna od pondělí do soboty od 10 do 17 hodin, v neděli od 13 do 16 hodin, od května do června a v září denně od 9 do 17 hodin, v červenci a srpnu denně od 9 do 18 hodin. (Vstupné: od června do září dospělí 80 Kč, děti 30 Kč, rodinné vstupné /2 dospělí a max. 3 děti/ 160 Kč, od října do května dospělí 50 Kč, děti 30 Kč, rodinné vstupné /2 dospělí a max. 3 děti/ 100 Kč; http://beseda.znojmocity.cz)

Znojemská radniční věž je otevřená denně od října do dubna od 9 do 15 hodin, v květnu, červnu a září od 9 do 17 hodin, v červenci a srpnu od 9 do 18 hodin, zavřeno je v období Vánoc. Vstupné jednotné 30 Kč, děti do 6 let zdarma. (www.znojmocity.cz)

Městská plovárna Louka je otevřená v letních měsících podle počasí, podrobné informace o vstupném i provozu najdete na www.plovarnalouka-znojmo.cz

Koupaliště Pohoda Únanov je otevřeno v letních měsících podle počasí, podrobné informace o vstupném i provozu najdete na www.obecunanov.cz

Foto: archiv agentury Bravissimo

Malovaný sklep v ŠatověFoto: archiv agentury Bravissimo

Další zajímavosti v okolí

Vranovská přehrada – rekreační oblast na Dyji, postavená v letech 1930 až 1934 se šedesát metrů vysokou přehradní hrází a 30 km dlouhým přehradním jezerem. K dispozici jsou pláže, půjčovny lodiček a šlapadel a vyhlídkové plavby s programem. (www.vranovagency.cz)

Malovaný sklep v Šatově – Šatov je prastará vinařská obec v úrodných rovinách jižně od Znojma, takže je nasnadě, že se jedná o sklep vinný. Zdá se vám, že na takovém místě nemají děti co pohledávat? Omyl! Tady se víno nikdy nevyrábělo ani neskladovalo – ostatně při prohlídce samy zjistíte, že by to byla škoda. V podzemí se před vašima očima totiž otevře pohádková říše trpaslíků a mořských panen. Obě strany hlavní chodby i stěny pěti přilehlých salonků zdobí fantasticky barevné plastické obrazy, které tu vytvořil Maxmillian Appeltauer, šatovský rodák, pověstný výtvarným nadáním. Malovanému sklepu upsal svůj život – pracoval tu neděli co neděli plných šestatřicet let. Nezastavilo jej ani zranění z druhé světové války, kdy přišel o ruku. Jednoruký malíř si nádobky s barvou přidržoval v levém podpaží, svíčkami připevněnými na klobouku si osvětloval plochu před sebou a zdravou rukou vytvářel dílo, které dnes obdivují návštěvníci z celého světa. (Otevřeno je v letních měsících a na objednávku, podrobnosti zjistíte na stránkách www.znovin.cz)

Hrad Bítov – na skalním ostrohu nad Vranovskou přehradou objevíte hrad, na který budou děti dlouho vzpomínat. K vidění tu jsou rozsáhlé sbírky vycpaných psů, koček a dalších zvířat (uvidíte je při prohlídce hlavního paláce), zbrojnice či vězení s hladomornou a mučírnou. Kromě bizarních sbírek vycpanin můžete navštívit hradní zoologickou zahradu s množstvím drobných savců a dravých ptáků; u pokladny si navíc můžete koupit sáčky s krmením. Nabídku pro děti doplňuje cukrárna, některým dospělým se bude líbit i stylová sklepní vinotéka.

Mimochodem, pokud při vaší návštěvě bude foukat vítr, možná zaslechnete podivné strašidelné zvuky. Podívejte se na střechu hradního paláce, kde se ve větru otáčí devět Aiolových harf, možná poslední originální nástroje svého druhu v Evropě. (www.hradbitov.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám