Hlavní obsah

Super výlet: S dětmi za pohádkou!

Foto: archiv Staré Hrady

Starými Hrady vás provedou milé čarodejniceFoto: archiv Staré Hrady

Reklama

5. díl – Starých hradů existuje v České republice spousta, ale Staré Hrady u Libáně jsou jen jedny. Přesněji řečeno bychom to místo měli nazývat hrad a zámek Staré Hrady; najdete je v Českém ráji, nedaleko pohádkového města Jičína, a dá se trefně popsat jedinou větou: straší tady od sklepa až po půdu.

Článek

V tajemném zámeckém sklepení a na hradní půdě totiž bydlí desítky pohádkových bytostí z příběhů kouzelného dědečka Fábulína, který má již třetí rok na Starých Hradech svoji pohádkovou ouřadovnu.

Kde se daří pohádkám

Než se ale vypravíme za pohádkami, vraťme se do daleké minulosti. Možná už v polovině 13. století stála na místě Starých Hradů tvrz, z níž se postupnými přestavbami stal zčásti gotický hrad a zčásti renesanční zámek; sídlo nějakou dobu dokonce patřilo Albrechtovi z Valdštejna. Podobně jako další hrady a zámky i Staré Hrady během 20. století nelítostně chátraly a dokonce jim hrozilo i zbourání. K tomu naštěstí nedošlo; před několika lety koupili hrad a zámek noví majitelé. Staré Hrady se díky jejich péči postupně opravují a zpřístupňují veřejnosti.

Časem zpátky do pohádky anebo za čerty do sklepa

Do pohádky se tady dostanete velmi snadno, a to na dvou prohlídkových okruzích. Ten první vás zavede do tajemného zámeckého sklepení, kde mezi čertovskou domácností babičky Matyldy a pekelnou direkcí Lucifera Legifera hlídají pohádkový poklad, valouny pravého kočičího zlata, dva umouněnci, Hromburajs a Pekelňajs. A protože zámecké sklepení je prostorné, našlo se tu dost místa nejen pro čerty, ale i pro další pohádkové bytosti – pro ty známé, jakými jsou vodníci, skřítkové a strašidýlka, ale i pro neobvyklé lesní potvůrky s ještě neobvyklejšími jmény.

Za čarodějnicemi do povětří

Za čarodějnicemi a další vybranou společností, která se sešla v pravé strašidlácké hospodě, musíte vyšlápnout třiasedmdesát schodů na hradní půdu. V téhle hospodě vám sice nic k jídlu nenabídnou, ale děti určitě dostanou od dědy Meduláka něco sladkého pro mlsný jazýček.

A ještě něco, co potěší starší i mladší návštěvníky: hradem vás budou provázet pohádkové postavy. Zatímco do podzemí se vydáte v doprovodu půvabné a milé princezny nebo vládce pekel Lucifera, na půdě vám společnost budou dělat opravdové čarodějnice. Určitě vám nabídnou i prohlídku Čarodějné Bestyjoly, ve které bydlí pomocníci starohradských čarodějnic, zvířata a jiná havěť, bez kterých se správné čarování zkrátka neobejde.

Foto: archiv Stare Hrady

Za těmito zdmi se dostanete do jiného světaFoto: archiv Stare Hrady

Výlet do časů stařičkého mocnářství

Pro vás, kdo se cítíte příliš velcí na pohádky, je určen další prohlídkový okruh. V expozici nazvané Jak se žilo za císaře pána zjistíte, jak se dařilo prostým lidem, měšťanům i šlechtě v dobách, kdy panoval císař František Josef I. Průvodkyně Bětka vám ukáže, jak vypadaly obchůdky zhruba před sto lety a bez čeho se žádná domácnost neobešla. Nahlédnete do koloniálu, kde se prodávalo zboží z kolonií, a také do obchodu s kávou, prohlédnete si zařízení barokní kuchyně a loveckou chodbou pak dojdete až do zámecké ložnice s bohatě vyřezávaným nábytkem. Bětka se s vámi rozloučí v c. k. hostinci.

Ať už si vyberete kterékoliv téma, projdete si jediný okruh anebo strávíte na Starých Hradech celý den, určitě si odnesete hezké zážitky a jako bonus i úsměv na rtech. Přestože jsou pohádkové expozice určeny hlavně dětem, laskavý humor a nadsázku tady jistě ocení i dospělí.

Co byste měli vědět

Na Starých Hradech je otevřeno:

  • v květnu, červnu a září denně mimo pondělí od 9.30 do 17 hodin
  • v červenci a srpnu denně od 09.30 do 18 hodin
  • v lednu, únoru, březnu, dubnu, říjnu, listopadu a prosinci během sobot, nedělí, svátků a prázdnin od 10 do 17 hodin

Vstupné: dospělí 115 Kč, důchodci, studenti a mládež 85 Kč, děti 65 Kč, na okruh Jak se žilo za císaře pána mohou děti do 6 let zdarma, fotografování a použití videokamery je rovněž zdarma.

Hladové pocestné s dětmi určitě potěší, že přímo v hradním a zámeckém areálu je hospůdka, kde se vaří jídlo vhodné i pro děti, a v blízké Libáni jsou dvě cukrárny. Další informace najdete na www.starehrady.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám