Hlavní obsah

Super výlet: Tajemné Vlčí jámy

Foto: Eva Obůrková

Rozhledna je na Blatenském vrchu od roku 1913Foto: Eva Obůrková

Reklama

Hluboká skalní trhlina Ledová jáma, kde se i v horkých letních dnech drží led a sníh, Vlčí jámy, rozhledna a hornické muzeum s modely středověkých dolů, středověký vodní příkop... Nejen to objevíte u Horní Blatné v Krušných horách. A kdyby vám to nestačilo, můžete se vydat na Boží Dar za Ježíškem!

Článek

Z náměstí do muzea

Horní Blatná vznikla v první polovině 16. století jako typické horní město; v okolí se těžil cín, kobalt a později i stříbro. Během staletí městečko změnilo svou podobu, ale dodnes tu můžete obdivovat celistvě zachované renesanční historické centrum, na které dohlíží pozdně gotický kostel sv. Vavřince.

Jen pár kroků od náměstí v malebném hrázděném domě sídlí místní muzeum. V expozici věnované těžbě cínu jsou k vidění modely těžních strojů, výrobky z cínu a hlavně mapa s vyznačením důlních děl, která vám jasně naznačí směr dalšího pátrání. K Vlčím jamám to není daleko, navíc od muzea i z náměstí vás k nim bezpečně dovede červená turistická značka.

Vlci a důl Wolfgang

Vlci by sice našemu putování dodali atraktivní pohádkový šmrnc, ale aby bylo jasno, se skutečnými šelmami mají Vlčí jámy pramálo společného. Jmenují se totiž podle středověkého dolu Wolfgang. Když se jednoho dne zřítily důlní stropy, musel to být pořádný rachot – ale právě tímhle způsobem dnešní Vlčí jámy kdysi vznikly. Největší propadlina na úbočí Blatenského vrchu je přes 120 m dlouhá, asi 14 m široká a až 25 m hluboká. Z vyhlídky na jejím začátku i z několika plošin na okrajích můžete spatřit zbytky starých zřícených chodeb a komínů. Ostatně důl Wolfgang byl jedním z největších dolů ve zdejším revíru; cín se tady těžil až v hloubce 85 m.

Sestup do ledového království…

Když vystoupáte kolem Vlčích jam ještě o několik desítek metrů výš do kopce, dojdete k další průrvě, rovněž pozůstatku středověkého cínového dolu. Propadlina není tak velkolepá ani snadno přístupná jako Vlčí jámy, ale název Ledová jáma vám naznačí, co vás čeká na jejím dně. Když po strmých kamenných schůdcích sestoupáte asi o dvacet metrů níž, otevře se před vámi pohled do úzké, asi 80 m dlouhé skalní rozsedliny. Do těchto míst se prakticky nedostane teplý vzduch a vzniká tu zvláštní mikroklima, v němž se na dně soutěsky i během horkého léta udrží vrstva ledu a sněhu.

Pokud se vydáte na dno Ledové jámy, při sestupu dávejte pozor na kluzké schody a padající kameny, s malými dětmi i na podchlazení – s každým krokem do propasti totiž teplota výrazně klesá!

Foto: Eva Obůrková

V muzeu je plastická mapa s vyznačením dolůFoto: Eva Obůrková

…a pak vzhůru na rozhlednu

Od Ledové jámy je to už jen kousek na vrcholek Blatenského vrchu s nadmořskou výškou 1043 m. Místní spolek pro zimní sporty si tu v roce 1913 postavil horskou chatu s restaurací a rozhlednou. Do dnešních dob se zachovala jen 21 m vysoká kamenná rozhledna, zbytek ohlodal zub času; ovšem pozor, model celého komplexu v celé jeho někdejší kráse si můžete prohlédnout v hornoblatenském muzeu! Kdo zdolá 92 schodů, na toho čeká hezký výhled na Krušné hory a velkou část Karlovarského kraje a také do sousedního Saska.

Vodní příkop, kterému záhy bude 500 let

Vracet se do Horní Blatné stejnou cestou by byla škoda, proto se od rozhledny vydejte dál po žluté. Ta vás po necelém kilometru dovede k jedinečné technické památce, k Blatenskému příkopu, který obchází Blatenský vrch ze severu a západu. Podobně jako Horní Blatná i 12 km dlouhý umělý příkop pochází také z 16. století; vodou z rašelinišť a potoků v okolí Božího Daru zásoboval důlní zařízení, rudné mlýny a rýžoviště cínu v Horní Blatné. Před několika lety byl Blatenský příkop zrekonstruován do původní podoby a vede podél něj naučná stezka z Horní Blatné až do Božího Daru. A to je také tip na další výlet na kolech nebo pěšky, pokud se v tomhle kraji zdržíte delší dobu.

Co byste měli vědět

Muzeum (Bezručova 127, 362 37 Horní Blatná) má otevřeno celý rok, v lichých týdnech ve středu, čtvrtek a pátek od 9.30 do 15 hodin, v sudých týdnech ve středu, čtvrtek a pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 9 do 12 a od 14 do 17 hodin. Návštěvu je ale možné dopředu objednat telefonicky i mimo běžnou otvírací dobu; potřebné kontakty najdete zde. Vstupné: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč, rodinné vstupné 30 Kč. Vlčí jámy i Blatenský příkop jsou celoročně volně přístupné.

Rozhledna na Blatenském vrchu bývá většinou přístupná o víkendech, během letních měsíců i ve všedních dnech. Vstupné je dobrovolné. Další informace: www.horni-blatna.cz.

Další zajímavosti v okolí

Ježíškova pošta z Božího Daru – pokud chcete někomu udělat velkou vánoční radost, vložte během roku do poštovní schránky Ježíškovy pošty na Božím Daru přáníčko. Ta se pak v prosinci rozesílají adresátům, pokaždé s novým, originálním ježíškovským razítkem. Kdo to má do Božího Daru daleko, může poslat přání přímo na božídarskou poštu, odkud je rozešlou dál do světa.

Ti, z okolí Božího Daru, se můžou vypravit na putování po Ježíškově cestě. Vyplatí se začít v informačním centru, kde děti dostanou Ježíškův zápisníček. Do něj si budou zaznamenávat odpovědi na otázky, které najdou na každé zastávce. Těch je celkem třináct a jejich součástí jsou i přístřešky proti špatnému počasí a oblíbené dětské atrakce – skluzavky, kladiny, lanovky, kolotoče a houpačky. Trasa má dva okruhy (6 a 13 km), a pokud děti splní všechny úkoly, obdrží na závěr v infocentru nebo ve SKIareálu Novako malý dárek a také Ježíškův pas s potvrzením, že Ježíškovu cestu zdárně prošly. Další informace: www.bozi-dar.cz a www.novako-ski.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám