Hlavní obsah

Super výlet za kocourem Mikešem!

Foto: obec-hrusice.cz

Hrusický kostel znáte z Ladových obrázkůFoto: obec-hrusice.cz

Reklama

16. díl – Jezdíte s rodinou rádi na kole? Milujete procházky a pohádky plné zábavných zvířátek? Pak se vydejte kousek za Prahu do malebné vesničky, kterou zahlédnete, pokud pojedete po dálnici D1. Určitě ji nepřehlédnete, zavede vás tam typický malý kostelíček...

Článek

Ano, dnes navštívíme Hrusice, pohádkový kraj, ve kterém ožívají kocour Mikeš a jeho přátelé kozel Bobeš a čuník Pašík, chytrá kmotra liška i bubáci a hastrmani malíře a spisovatele Josefa Lady (1887–1957).

Ladův kraj ale nejsou jen Hrusice. Patří do něj i téměř dvacet vesnic a městeček, které pro malé i velké návštěvníky připravilo celou řadu překvapení. Cyklisté tu najdou přes 150 km cyklotras, s dětmi se můžete vydat na pohádkovou naučnou stezku zvanou Cesta kocoura Mikeše, anebo si do Hrusic a okolí přijeďte prohlédnout všechna místa, známá z knížky o černém kocourkovi, který uměl mluvit.

Pohádkové Hrusice

Chtěli byste poznat místo, kde stával rodný domek Josefa Lady, obecní pastoušku, v níž u strýčka Malinovského bydlel kozel Bobeš, hastrmany z Hubačovského rybníka, Šmejkalku, kde strašil Mulisák se svým synem Bubáčkem, anebo Jedličkovu louži, která se v zimě měnívala na báječnou klouzačku? Pak se nechte vést Hrusicemi podle pohádkové mapy. Na pěti informačních panelech, umístěných na nejzajímavějších místech, najdete úryvky z Ladových knížek i pěkné obrázky.

Foto: archiv Ladova kraje

Informační panely vás spolehlivě provedouFoto: archiv Ladova kraje

Památník Josefa Lady v Hrusicích

Pokud jste s dětmi četli knížku o Mikešovi, pak víte, že všichni hrdinové spolu nakonec spokojeně žijí ve Šťastném domově, domě, obklopeném velkou zahradou. Jeho vzorem byla hrusická letní vila rodiny Ladovy, kde dnes sídlí Ladův památník. K vidění jsou především obrázky a knížky z autorské dílny Josefa Lady a jeho dcery Aleny. Několikrát do roka se pro nejmenší návštěvníky pořádají různé akce a seženete tu i zajímavé dárky s ladovskými motivy, například puzzle, pexeso, omalovánky nebo kalendáře.

Hra na cestu aneb Cesta kocourka Mikeše

Vydáte-li se po stopách kocourka Mikeše z Hrusic do Říčan, čeká vás dvanáct zastavení. Kromě pěkných obrázků Josefa Lady na nich najdete i úryvky z knížky, které vám připomenou, co v těch místech Mikeš zažil a koho potkal. Pokud si navíc před cestou opatříte skládačku s mapkou, můžete do ní sbírat razítka. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete jednotlivá razítkovací místa obejít najednou anebo během několika výletů. Celkem můžete získat devatenáct razítek, ale už devět stačí k tomu, abyste se zúčastnili slosování o ceny.

Foto: Kateřina Davidová

Ladův památníkFoto: Kateřina Davidová

Co byste měli vědět

Památník Josefa Lady v Hrusicích je otevřen celoročně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. (Vstupné: děti od 3 do 15 let: 30 Kč, děti od 10 do 15 let 25 Kč, studenti a důchodci 30 Kč; www.hrusice.muzeumompv.cz; Svazek obcí Ladův kraj a Informační centrum Říčany, Masarykovo náměstí 83, 251 01 Říčany, tel.: 323 618 142, www.laduv-kraj.cz).

Informační centrum Hrusice, Hrusice 142, 251 66 Senohraby, tel.: 323 655 326, e-mail: ouhrusice@quick.cz, www.obec-hrusice.cz, http://hrusice.pragmatic.cz.

Další zajímavosti v okolí

Najdete je na stránce www.laduv-kraj.cz/turistika/dalsi-tipy-na-vylet/.

Reklama

Související témata:

Načítám