Hlavní obsah

Svačiny s nápadem: Vydají za celý chutný oběd!

Foto: Jakub Jurdič

I na cestách musíte myslet na jídlo! Co si můžete zabalit s sebou?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud to počasí dovolí, nastanou během pár dnů víkendy, které se ideálně hodí na rodinné výlety. Nevíte, jak vyřešit občerstvení s sebou, a párek v rohlíku vám nestačí? Máme pro vás tři tipy!

Článek

Dnes vám přinášíme tři recepty na svačiny, které bezpečně nahradí oběd, zasytí a přitom je můžete sníst klidně uprostřed lesa nebo na vrcholku hory. Zapomeňte na housku s paštikou, dnes to bude trochu o něčem jiném! Na co se máte připravit? Na bagetu s neodolatelnou cibulkou a masovými koulemi, olivovo-rajčatovou tapenádu a krůtí sendvič s báječným dresinkem!

Bageta s masovými koulemi a cibulkou na víně

Na 4 porce potřebujete: 2 velké celozrnné bagety, 500 g vepřového mletého masa, 5 cibulí, 2 vajíčka, sůl, pepř, 2 dcl červeného vína, pár snítek čerstvého tymiánu, 3 lžíce červeného vinného octa, 3 lžíce cukru, 3 lžíce másla, 100 g čedaru, 2 hrsti polníčku

Foto: Jakub Jurdič

Cibulka v bagetě je vítaným překvapenímFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte masové koule. Mleté maso dejte do misky, přidejte sůl, pepř, vajíčka a důkladně promíchejte. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky, ty dejte na plech na pečicí papír a pečte je asi 40 minut na 180 °C. Pak se pusťte do cibule. Její příprava je sice trochu náročnější, stojí to však za to!

Všechny cibule oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozpusťte máslo a cibuli na něj dejte zvolna opékat. Opékejte ji asi 20 minut, dokud nebude krásně zlatá. Pak přidejte tymián (použít můžete i rozmarýn), a cibuli zalejte červeným vínem. Míchejte, dokud se přebytečná tekutina nevyvaří. Na závěr přidejte vinný ocet a cukr, promíchejte a restujte, dokud cibule nebude mít tmavě hnědou barvu.

Bagety rozkrojte nejdříve na půlky, tyto půlky pak podélně. Rovnoměrně rozprostřete opečenou cibulku, na ni dejte čedar, masové koule a nakonec natrhaný polníček.

Bulky s olivovo-rajčatovou tapenádou

Na 4 porce potřebujete: 4 bulky, 300 g černých oliv, 170 g sušených nakládaných rajčat, 1 stroužek česneku, hrst cherry rajčat, sůl, hrst čerstvé bazalky, 250 g mozzarelly

Foto: Jakub Jurdič

Kdo má rád olivy, tuhle svačinu určitě oceníFoto: Jakub Jurdič

Postup:Olivy, sušená rajčata, česnek a sůl dejte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu. Bulky rozkrojte napůl, trochu opečte v toastovačia bohatě namažte tapenádou. Na tu pak položte plátky mozzarelly, rozkrojená cherry rajčata (můžete použít i plátky klasických rajčat) a posekanou bazalku.

Krůtí sendvič s hořčičným dresinkem

Na 4 porce potřebujete: 1 velké nebo 2 malá krůtí prsa, 8 plátků bílého toastového chleba, 3 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce medu, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, dvě hrsti rukoly, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Pokud chcete, aby vám sendvič dobře držel, sáhněte po párátku!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Toastový chleba dejte do toastovače nebo topinkovače a opečte ho dozlatova. Krůtí prso důkladně osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a prso na něj dejte zprudka opéct. Když je z obou stran krásně dozlatova, dejte ho na 160 °C dopéct do trouby. Trvá to asi 10 minut.

Zatímco se krůta dopéká, připravte si dresink. V misce smíchejte oba druhy hořčice a med. Opečené toasty bohatě potřete dresinkem, pak položte krůtí prso pokrájené na plátky a nakonec rukolu. Přikryjte druhým plátkem chleba a hurá na výlet!

Jaké svačiny máte nejraději vy? A chystáte se na víkendové výletování?

Reklama

Načítám