Hlavní obsah

Kvíz: Světové vynálezy a vynálezci. Co všechno o nich víte?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Většinu těch věcí pokládáme za samozřejmost. Používáme je, chodíme kolem nich, jsou součástí našich životů, nic výjimečného. Přitom je za nimi často obrovské úsilí, skvělý nápad a geniální mozek. Vyznáte se ve vynálezech a vynálezcích, bez nichž si nejspíš už ani nedovedete představit život?

Článek

Jsou to obyčejné věci. Pračka, kterou zapínáte skoro denně, auto, jímž vozíte děti do školy, léky, pro něž si chodíte do lékárny jako pro housky do pekárny. Ale také třeba svůdná podprsenka, kvůli níž váš muž nemůže popadnout dech, nebo hromosvod, díky němuž do vašeho domu neuhodí blesk. Víte, kdo co vynalezl? A co objevům předcházelo?

1. Aspirin je snad nejpoužívanější lék proti horečce. Jde o první synteticky vyráběný lék a jeden z prvních, který se začal vyrábět v tabletách. Vynalezli ho dva němečtí chemici Felix Hoffmann a Arthur Eichengrün v roce 1896. Základem léku je kyselina acetylsalicylová. Víte, z čeho se získává? Je to to, co lidé při horečce žvýkali před vynálezem aspirinu.
2. Noviny, knihy, časopisy, reklamní letáky, prostě veškeré tiskoviny. Za ty vděčíme vynálezu knihtisku v roce 1450. Jméno jeho vynálezce se učí už děti na základní škole. Vzpomenete si na něj?
3. Málokterá domácnost je dnes bez myčky nádobí. Jako první si tento vynález nechal patentovat Joel Houghton, ale šlo o přístroj poháněný ručně. Aby myla, musel někdo točit kličkou. První motorem poháněnou myčku vynalezla žena, Američanka Josephine Cochrane, a to v roce 1886. Věděli byste, co ji k tomu vedlo? Co byla její motivace?
4. Narodil se v roce 1862 v severních Čechách v německy mluvící rodině. Nechal se inspirovat Františkem Křižíkem a jeho poznatky o elektrické energii a vynalezl ojedinělý stroj na broušení skla. Pak založil nadnárodní společnost na výrobu broušeného křišťálového skla a šperků, které máte ve své šperkovnici dost možná i vy. Víte, o koho se jedná?
5. V Česku ještě zůstaneme. Jméno Otto Wichterle také nejspíš znáte a pravděpodobně víte i to, že je vynálezcem měkkých kontaktních čoček. Na svém kontě má ale mnohem víc vynálezů, obzvláště za jeden mu jsou především ženy vděčné. Víte, za který?
6. Svět vynálezů je samozřejmě plný nejen mužů, ale i žen. Třeba takový stěrač. Vynalezla ho Američanka Mary Anderson na začátku 20. století. I za tímhle vynálezem je příběh. Víte, co k objevu Mary motivovalo?
7. Psal se rok 1941 a švýcarský inženýr George de Mestral se vrátil z vycházky se psem. Oba byli obalení bodláky, což Mestrala zaujalo. Začal přemýšlet a bádat a další převratná vychytávka byla na světě. Víte, jaká?
8. Dynamit, dynamit, udělá bum. Dynamit, dynamit, rozboří dům. To v písni Dynamit zpívá legendární kapela Olympic. Ale víte, kdo v roce 1867 tuhle třaskavinu vynalezl?
9. Václav a František Veverkové vynalezli v roce 1827 ruchadlo. Pluh, který nejen provzdušňuje, ale obrací hlínu tak, že se spodní odpočatá část půdy dostane na povrch. To nejspíš znáte. Víte ale, jaký byl mezi nimi vztah?
10. Rok 1901 a poprvé se udělují Nobelovy ceny. Jednu z nich získal i jeden velmi slavný muž, jehož vynález se stal jedním ze zásadních milníků moderní medicíny. Kdo to byl?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Na světové vynálezy a vědu jako takovou vás moc neužije? Tak zkuste, jak dobře znáte české hrady a zámky?

Reklama

Související témata:
Alfred Nobel

Načítám