Hlavní obsah

Kvíz o českých hradech a zámcích: Poznejte je podle fotky nebo tajemných pověstí

Foto: milosk50, Shutterstock.com

Zámek Hluboká nad VltavouFoto: milosk50, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výlety po hradech a zámcích je Česká republika jako dělaná. Ke kochání jich tu máme až až. Pokud se dokážete v těch nejznámějších zorientovat, a k tomu víte i něco málo z jejich historie, máte šanci v kvízu uspět. Zkusíte to?

Článek

Kdybychom chtěli spočítat všechny hrady, zámky, tvrze i zříceniny, došli bychom k několika stovkám objektů. V tomhle kvízu se vás ale budeme ptát jen na historii těch nejznámějších, které jste mohli třeba během léta navštívit. Ničeho se nebojte a pojďte na věc.

1. Za kterého habsburského panovníka se Pražský hrad stal hlavní císařskou rezidencí? Dodejme, že po skončení jeho vlády se jí už nikdy nestal, přestože jeho význam zásadně neklesl.
2. Poznáte na fotografii český zámeček, který byl postaven jako zmenšená verze Versailles? Někdy se mu přezdívá Malý Schönbrunn.
Foto: kaprik, Shutterstock.com
3. Na kterém českém hradě se má nacházet brána do pekel? Podle legendy byl postaven na skále, kterou vedla cesta do samotného pekla.
4. Na levém břehu Labe stojí zámek, na pravém hospitál. Řeč není o ničem jiném než o Kuksu. Místu, které za svou slávu vděčí jedinému člověku. Znáte jméno hraběte, který bývá označován za jednu z nejvýznamnějších postav českého baroka?
5. Největší český hrad je Pražský hrad, který drží prvenství i v celosvětovém měřítku, jakožto největší souvislý hradní komplex. Budete ale vědět, který je u nás co do velikosti na druhém místě?
6. Hrad Křivoklát v minulosti hostil nejen mnoho významných panovníků a šlechticů, ale i filmové štáby. Který z následujících filmů se zde nenatáčel?
7. Poznáte na obrázku zříceninu hradu, jehož základem je unikátní útvar sopečného původu?
Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com
8. Zámek Hluboká nad Vltavou vděčí za svou podobu Eleonoře ze Schwarzenbergu, kněžně ve své době pověstné krásou a vybraným vkusem. Víte, která země byla pro ni i jejího chotě Jana Adolfa II. neutuchající inspirací?
9. Jeden z nejnavštěvovanějších a také podle mnohých nejkrásnějších zámků Lednice patřil od 13. století až do konfiskace majetku roku 1945 jedinému knížecímu rodu. Kterému?
10. V jakém architektonickém stylu je postaven zámek Sychrov?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Pokud se orientujete i kousek za našimi hranicemi, zkuste kvíz na významná místa a památky našich sousedních států.

Načítám