Hlavní obsah

Svetr nebo mikina? Co je lepší?

Foto: shutterstock.com

Nosíte raději svetr nebo mikinu?Foto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto nám pomalu končí a síla sluníčka ubývá. Proto je dobré mít vždy po ruce také nějaké teplejší oblečení. Nejčastěji je to právě svetr nebo mikina. Možná vás nyní napadne otázka, co bylo dříve? Co kdy a kam nosit? Nechali jsme si poradit od odbornice.

Článek

Pokud jde o historii, můžete si být jista, že svetry se nosí o několik set let déle než "hadrové" mikiny. První předchůdci svetrů se objevují již ve starověké Číně a Mezopotámii. Tehdejší svetry vypadaly podobně jako ty dnešní, pletlo se v mnoha vzorech a z různě silných vláken vlny. Okolo roku nula se svetry vyráběly také ve Středomoří ve starověkém Římě a Řecku. Závisle na těchto oblastech se začalo plést také ve Skandinávii a v oblasti Velké Británie. „Svetr nebyl sám o sobě nijak specifický prvek. Bylo to vlastně to první, co se začalo vyrábět z vlny. I proto dějiny tohoto oděvu nikdo zvláštně nestudoval. Byl tu zkrátka téměř vždycky," zjednodušuje historii svetrů módní návrhářka a stylistka Renáta Pavlovičová.

V novověku pak nastala renesance v nošení lehkých typů svetrů. „V Anglii a Spojených státech to byl dokonce symbol jisté elity a vzdělanosti, pokud měl člověk dobře vypadající a udržovaný svetr," míní stylistka Pavlovičová. Výrobu lehkých svetrů usnadnil ve dvacátých letech dvacátého století vynález pletacího stroje na svetry. V dnešní době již není problém vyrobit svetr libovolné tenkosti vláken. A pochopitelně se dnes vyrábí i z mnoha jiných, zejména syntetických a polysyntetických materiálů. Na světě je okolo dvou set tisíc značek svetrů.

Foto: shutterstock.com

Mikina pochází ze středověkých hábitůFoto: shutterstock.com

Mikina od mnichů?

Oproti tomu dějiny mikiny jsou podstatně lépe zaznamenány. Mikina se totiž vyvinula z hábitů středověkých mnichů ve střední a jižní Evropě. Tehdejší hábity byly totiž také vyráběny z látky, měly kapuce a mnohdy i zapínání a kapsy na přední části. Nicméně v podobě, jak tento oděv známe my, se poprvé objevila až v třicátých letech minulého století ve Spojených státech. Na trh ji uvedla firma Champion a mělo se jednat výhradně o pracovní oblečení určené na zimu pro dělníky. Až o čtyřicet let později si ji oblíbili příznivci stylu hip hop. A to zejména díky kapucám, které zabraňovaly snadnému rozpoznávání tváří.

„Vedle mladých ‚hip hoperů‘ mikiny oblékali také zloději a kriminálníci. Přes  kapucu totiž nebylo pachateli dobře vidět do obličeje, čehož využívali," říká Renáta Pavlovičová. A dodává, že velmi rychle se toto oblečení zalíbilo také majitelům mnoha stavebních firem a ředitelům škol. Proto v mikinách s logem (buď školním nebo firemním) začalo chodit mnoho studentů i zaměstnanců povinně. A módní trend postupoval dál. Někdo je nosil povinně, jiný dobrovolně. Dnes je na světě více než čtvrt milionu značek mikin.

Svetr vs. mikina

Pokud jde o materiály, z nichž se mikiny i svetry vyrábí, nelze udělat jednoduchý závěr. Díky moderním chemickým technologiím se totiž stále více upouští od přírodních vláken, jako je vlna a bavlna. Ty se nahrazují syntetickými vlákny tvořené celou řadou sloučenin, zejména polyesteru a elastanu. Pokud ale budete hledat oblečení čistě na bázi přírodní, kupte si raději svetr. „Svetr z čisté vlny koupíte snad v každém městě. Pokud máte alergii na syntetické materiály, rozhodně do nákupu kvalitního přírodního svetru investujte. Ceny se mohou, u prestižních značek, dostat až do řádu tisíců. Proto dbejte pečlivě návodu, jak s vlnou zacházet. Používejte speciální prací přípravky a perte velmi šetrně o teplotě třicet stupňů. Anebo v ruce," radí Renáta Pavlovičová.

Foto: shutterstock.com

Svetr je elegantnější než mikinaFoto: shutterstock.com

To u mikiny se nemusíte obávat, že by se praní komplikovalo. Její výbornou vlastností je totiž odolnost vůči vnějším vlivům a mechanickému namáhání. „Syntetický materiál nevyžaduje takovou péči jako svetr z přírodní vlny," dodává stylistka Pavlovičová. Navíc se v posledních letech stále častěji objevují na trhu mikiny z PET materiálů, což jsou vlastně recyklované PET lahve. A právě oblečení z těchto látek se vyznačuje mimořádnými vlastnostmi. Dají se totiž složit do malého rozměru, jsou lehké, ale výborně izolují teplo. Pokud se potíte, materiál pot odvádí od pokožky, díky čemuž nevzniká žádný nepříjemný zápach.

Svetr vede u bohatých

„Měla-li bych to shrnout, doporučím mikiny spíše k praktickému nošení. A k událostem, které nevyžadují elegantní vzhled. Na sport, na procházku se hodí jednoznačně více. Svetr bych doporučila těm, kteří dávají přednost přírodním materiálům nebo třeba trpí alergií. A pochopitelně také lidem, kteří mají rádi eleganci, případně pokud to vyžaduje jejich povolání či společenské postavení. Vždy totiž budete vypadat jako člověk movitější, obléknete-li si drahý svetr než obléknete-li si drahou mikinu. Je to dáno psychologicky, vlivem zvyklostí z minulosti," hodnotí problematiku svetrů a mikin stylistka Renáta Pavlovičová.

Reklama

Související témata:

Načítám