Hlavní obsah

Tady bydlí rodina! Nechtěli žádný minimalismus, ale útulný byt. Jak to dopadlo?

Foto: Tomáš Marx

Foto: Tomáš Marx

Reklama

Manželé s malou dcerou a pejskem hledali bydlení v klidné části Prahy, kde by žili v kontaktu s přírodou a odkud by to zároveň měli blízko do centra. Našli 115 metrů čtverečních velký a krásně světlý byt ve starší novostavbě, který se rozhodli předělat k obrazu svému. Interiérový designér Tomáš Marx velmi dobře pochopil jejich vkus a pomohl jim s naplněním jejich představ.

Článek

Přáním klientů bylo moderní, funkční a nadčasové bydlení, o jehož podobě měli jasnou představu. „Chtěli jsme útulný byt s přírodními materiály, nic studeného až minimalistického, ale příjemné rodinné bydlení s krásnými a designovými prvky, které ale zároveň bude funkční,“ doplňuje majitel.

Rekonstrukce od podlahy

„Po dokončení návrhu jsme se pustili do celkové rekonstrukce. Dveře a podlaha na spoustě míst vykazovaly mnoho estetických i funkčních vad, a jelikož by repase podlahy stála stejně jako nová, rozhodli jsme se pro kompletní výměnu. V té chvíli jsme začali řešit i nové dveře, tak aby vše bylo sladěné,“ říká designér Tomáš Marx.

Podlahu, dveře i veškerý nábytek navrhl Tomáš Marx v dubové dýze domořené do tmavších odstínů, která v kombinaci se světlými odstíny působí velice elegantně a nadčasově. „V době vyrovnávání a následné pokládky podlahy jsem museli dělat technologické pauzy, stejně tak realizaci prodlužovala výroba dveří na míru, nicméně tyto zásadní práce nelze uspíšit, má-li být výsledné dílo kvalitní,“ upozorňuje designér.

„Dřevěná podlaha je neuvěřitelně teplá a příjemná, nedá se vůbec srovnat s tím, kdybych si s prckem hrál na kamenné dlažbě. Ohled jsme brali i na našeho pejska, i jemu musela podlaha sednout,“ doplňuje majitel.

Foto: Tomáš Marx

Veškeré dveře jsou v bytě nové. Vyrobili je na míru z dubové dýhy a dubového masivu domořeného do tmavého odstínuFoto: Tomáš Marx

Kompletní proměna včetně zvětšení koupelny

Stavebních úprav pak přišlo na řadu mnohem více, řešilo se vše od instalatérských a elektrikářských prací přes montáž sádrokartonových osvětlených podhledů a kompletní změnu obkladů a dlažeb až po realizaci nové kuchyně a nábytku, který je z velké části vyroben podle návrhu Tomáše Marxe.

Původně byly v bytě dvě koupelny, jedna větší vedle ložnice a jedna malá se sprchovým koutem a malým umyvadlem, ani jedna však potřebám tříčlenné rodiny nevyhovovala. Ubouráním příčky tedy zvětšili koupelnu vedle ložnice a posunuli toaletu, čímž získali dostatečně velkou místnost, kam se vešlo i větší umyvadlo a velký sprchový kout. Z malé koupelny vytvořili technickou místnost, kam umístili i pračku se sušičkou.

Designér se snažil, aby byl každý detail nábytku originální a aby se po nějaké době nestal nudným. Stejně tak přistupoval i k čalounění, povrchům stěn a textiliím. Tlumenější barvy a přírodní odstíny, které si majitelé přáli, doplnil například o výraznější závěsy v ložnici nebo atypickou lenošku v pracovně s dekorativním textilním vzorem.

Foto: Tomáš Marx

V koupelně získali prostor nejen pro vanu, ale i velký sprchový koutFoto: Tomáš Marx

Dekorativní stěrka v koupelně i obývacím pokoji

„Do koupelny jsem navrhl velkoformátové obklady v imitaci přírodního kamene a elegantní mozaiku. Prostor nad vanou jsem pak chtěl zvýraznit něčím netradičním, a proto jsem přišel s nápadem stěrky natřené lesklejší barvou v krémovém odstínu a ošetřené speciální impregnací. Klientovi se natolik zalíbila, že jsme pak stěrku použili i na stěnu kolem televizní sestavy. Finální vzhled nám udělal velkou radost, interiéru dodává jistou originalitu,“ dodává designér.

Hrátky s detaily nejen na nábytku

Při navrhování jednotlivých kusů nábytku si Tomáš Marx vyhrál i s detaily – například na nábytku v chodbě, šatně a pracovně jsou reliéfní povrchy dvířek, televizní stolek má pro změnu skleněnou podnož, která mu dodává na vzdušnosti. „Mezi námi, ty dvě police a skleněná část pod televizí jsou k nezaplacení. Nakonec jsem se ‚vykašlal' na elektro a dali jsme tam košíky na dceřiny hračky, papíry a tužky, aby bylo vše po ruce a nikde se nic nepovalovalo,“ dodává majitel.

V dostatku úložných prostor vidí ostatně majitelé jednu z hlavních předností svého bytu. Je ho prý dokonce tolik, že ho snad ani nezvládnou zaplnit. Pomyslnou třešinkou na dortu jsou pak umělecké fotoobrazy s přírodními motivy od fotografky Moniky Hůlové, které zdobí stěnu v chodbě i obývací části hlavního pokoje.

Foto: Tomáš Marx

Dětský pokojíček je samozřejmě zařízený v hravějších barváchFoto: Tomáš Marx

Vizitka designéra

Tomáš Marx měl k umělecké a návrhářské tvorbě vztah od útlého věku, práce interiérového designéra tak pro něj byla jasnou volbou. Navrhuje interiéry rodinných domů, bytů, komerčních prostor a věnuje se i designu nábytku, a to od vizuálních návrhů a projektové dokumentace až po finální realizaci. Vyznává zásadu funkčnosti všech materiálů, klade důraz na dispoziční řešení prostoru, výběr kvalitních materiálů a povrchových úprav nábytku. Interiéry musí být funkční a poskytovat svým majitelům pohodlné a inspirativní bydlení. Více na jeho webové stránce tomasmarx.cz.

Co říkáte na detaily na nábytku? Jak se vám líbí přírodní ladění?

Reklama

Načítám