Hlavní obsah

Tady jde o zdraví: 5 signálů, že nutně potřebujete dovolenou

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Na chvíli vypnout, neřešit žádné povinnosti a vyrazit hodně daleko za hranice své všednosti. Nezdá se vám, že poslední dobou právě po tomhle toužíte ze všeho nejvíc? Přečtěte si, které signály těla vám říkají, že byste si v práci měli vzít na pár dnů dovolenou.

Článek

I když svou práci zbožňujete nade vše, jednou za čas si od ní potřebujete dát na chvíli oddych. Prožít si aspoň pár dní, kdy nemusíte dělat vůbec nic. Jen si vychutnáváte krásy přírody nebo cizích měst a staráte se leda o to, co budete jíst k obědu a jaký drink zvolíte k večeři.

Dovolená má v pracovním režimu svůj význam. Ono vám za týden nebo dva nic neuteče a uvidíte, že tahle pauza je vždycky jen k dobru věci. Všechno, co se vám teď zdá jako neřešitelný problém, bude po tom, co si vyčistíte hlavu, vypadat hnedle jinak.

A toto jsou signály, podle kterých poznáte, že volno potřebujete už opravdu akutně...

1. Rozčiluje vás snad úplně všechno

Od rána, kdy dorazíte do práce, do večera, kdy si sbíráte věci a odcházíte, se naštvete tolikrát, že to ani nespočítáte. Na nervy vám leze skoro každý a všechno. Rozčílí vás i vaše kancelářské křeslo, které je moc tvrdé a nejde sklopit, stejně tak kávovar, co vaří nedobrou kávu, a navíc stále hlásí, že chce něco doplnit.

Zábavné poznámky od kolegů se vám zdají trapné a přihlouplé a o e-mailech od nadřízeného snad ani nemluvě. Pokud se vám v práci takhle vaří krev v žilách skoro nepřetržitě, radíme vypadnout dříve, než něco bouchne.

2. Děláte hodně chyb

Mozek, který je vyčerpaný z permanentního stresu, musí přirozeně začít někde haprovat. Jako první se to nejspíš projeví v běžné pracovní činnosti, ve které začnete chybovat častěji, než je pro vás běžné. Není to ale nic, co by nespravilo pár dní volna.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Děláte chyby? Váš mozek asi potřebuje odpočinekFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. S dobrými dny nepočítáte

Už si ani nepamatujete, kdy naposled jste šli do práce s očekáváním, že budete mít dobrý den. Vlastně ani nevíte, kdy jste si naposled říkali: „Uvidím, jaký dnes budu mít den“.  Vy totiž přemýšlíte nanejvýš nad tím, zda dneska to bude špatný den nebo ještě něco horšího. Zkrátka se do práce už vůbec netěšíte, a to si hodně naléhavě žádá dovolenou.

4. Sklouzáváte k nezdravým návykům

Dát si skleničku vína po práci? Na tom samozřejmě není nic špatného. Pokud si však bez ní večer neumíte představit, je to minimálně k zamyšlení. Skoro alarmující je pak stav, kdy místo denního popíjení vína už rovnou volíte něco ostřejšího.

Není to ale jenom o alkoholu. Zatímco někoho uklidní pár skleniček, jiný sáhne po větrnících, popcornu a hranolkách. Jde o to, že pokud v sobě kvůli pracovnímu vyčerpání nemůžete najít sílu udržet si vyvážený životní styl, je čas s tím začít něco dělat.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Pokud se potřebujete po práci vždycky uvolnit alkoholem, dopřejte si odpočinek...Foto: KieferPix, Shutterstock.com

5. Bolest hlavy a problémy na toaletě

Volání těla po pár dnech volna můžete vidět i na fyzické úrovni. Přepracování a s ním spojený stres často vyústí v problémy se zažíváním. Typické jsou zejména vleklé průjmy a ranní bolesti břicha. Druhým častým projevem jsou bolesti hlavy, které jsou takřka na denním pořádku, obzvláště se objevují večer po práci. Bagatelizovat byste však neměli ani bolesti zad, které signalizují, že by vám pár dnů bez celodenního sezení prospělo.

Jak jste na tom vy? Zdá se vám, že by se dovolená už opravdu hodila?

Reklama

Načítám