Hlavní obsah

Talíř plný chutí i vůní? Zkuste hráškovou polévku s nočky!

Foto: Marcel Rozhoň

Polévka bude chutnat dospělým i dětemFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráškovou už znáte? Připravte si tentokrát polévku trochu jinak. S vynikajícími krupicovými nočky se svěží chutí a vůní čerstvé máty.

Článek

Možnosti, jak připravit nočky do polévky, je mnoho. Můžete je vyrobit z bramborového těsta, z pšeničné i kukuřičné mouky. Těsto můžete zjemnit máslem, dochutit kořením, česnekem i bylinkami. Nočky dodají šmrnc každé polévce.

Hráškový krém s nočky

Na 4 porce budete potřebovat: 1 lžíci másla, špetku drceného kmínu, špetku muškátového oříšku, 2 šalotky, 1 l zeleninového vývaru, 1 balení mrazeného hrášku, 4 lžíce smetany (30%), sůl, pepř, na nočky: 1 vejce, 1 lžíci nadrobno nasekané máty, 1 lžičku másla, dětskou krupičku podle potřeby, sůl

Postup:V hrnci nechte rozpustit máslo. Šalotky oloupejte, nasekejte nadrobno a opečte ji na másle. Přidejte kmín, promíchejte a nechte ho provonět. Pak základ zalejte vývarem, přiveďte k varu a vsypte hrášek. Vařte ho asi 20 minut. Mezitím připravte nočky.

V misce rozšlehejte vejce, osolte, vmíchejte bylinky, rozpuštěné máslo a postupně přidávejte krupičku. Zpracovávejte, dokud nevznikne těsto, ze kterého vypracujete polotuhou kouli. Z té pak utrhávejte kousky a tvarujte nočky. V osolené vodě je pak uvařte doměkka. Polévku stáhněte z ohně, rozmixujte, podle potřeby osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Do každé porce přidejte nočky a podávejte.

Tip:Nočky můžete před podáváním ještě opéct dozlatova na másle.

Polévky, co zahřejí a dodají pocit, že máte v břiše jako v pokojíčku? Zkuste tu z červené řepy nebo jemnou krémovou bramboračku.

Milujete hrášek? Jak s ním nakládáte v kuchyni vy?

Reklama

Související témata:

Načítám