Hlavní obsah

Milujete polévky, ve kterých stojí lžíce? Tyhle tři jsou přesně takové!

Foto: David Háva

Tyto tři polévky vás zahřejí v chladných dnech

Husté polévky, ve kterých téměř stojí lžíce, jsou ideální, když se vám nechce moc vyvařovat. Snadno poslouží jako hlavní chod. S chilli nebo zázvorem vás navíc dokonale zahřejí!

Článek

Polévka se táhne historií lidstva už od pravěku. Suroviny, způsob konzumace i význam tohoto pokrmu sice prošel zásadní proměnou, to však nic nezměnilo na oblibě. Už více než před osmi tisíci lety lidé ve vodě vyvařovali maso z mamutů nebo sobů. Nádobí sice neměli, ale vystačili si s pomocí vaků z kůží zvířat nebo košíků z rákosu. A jaké polévky budete milovat v roce 2016?

Samotná polévka se obvykle podává jako první jídlo, ale jsou i takové, které si zaslouží větší pozornost a můžete je servírovat jako hlavní chod. Hustá polévka plná zeleniny v kombinaci s oblíbeným pečivem tak snadno nahradí oběd nebo večeři.

Bramboračka s chilli

Na 4 porce budete potřebovat:4 brambory, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 mrkev, 1 cibuli, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, ½ lžičky mletého chilli nebo chilli vloček, 1 l zeleninového vývaru, pepř, sůl, kmín, čerstvou petrželku

Foto: David Háva

Chilli dodá bramboračce správný říz

Postup:Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na másle. Přidejte kmín, nechte ho provonět a zasypte lžící mouky. Pak do hrnce přilejte zeleninový vývar a dobře promíchejte. Do polévky vložte nakrájený řapíkatý celer a kolečka mrkve. Vařte asi 10 minut a pak přidejte nakrájené brambory. Polévku vařte dalších 15 minut nebo do doby, než je zelenina měkká. Nakonec vmíchejte chilli, sůl i pepř a před podáváním přidejte do polévky trochu nasekané petrželky.

Tip:Polévka dostane ten správný šmrnc, když k ní při podávání přidáte plátek do křupava opečené slaniny.

Mrkvová s koriandrem a zázvorem

Na 4 porce budete potřebovat:1 kg mrkve, kousek zázvoru, hrst čerstvého nasekaného koriandru, 2 šalotky, 1 lžíci másla nebo ghí, 1 lžičku římského kmínu, 800 ml zeleninového vývaru, sůl

Foto: David Háva

Věřte tomu, že tato mrkvová polévka mile potěší i mužskou část vaší rodiny!

Postup: Nadrobno nakrájenou šalotku opečte na másle a pak přidejte římský kmín. Nechte ho provonět, zalejte vývarem a pak dejte do polévky nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Polévku vařte, dokud není mrkev zcela měkká. Potom polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo mrkev rozmačkejte. Přidejte sůl, nasekaný koriandr a podávejte.

Tip: Římský kmín je hodně specifický, buď ho lidé milují, nebo nesnášejí. Pokud patříte k té druhé polovině, nahraďte ho obyčejným, polévka tím určitě neztratí na chuti.

Čočková s kari

Na 4 porce budete potřebovat:200 g čočky, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci kari koření, 1 mrkev, ½ lžičky sušeného zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 1 l zeleninového vývaru, 100 ml kokosové smetany, sůl, pepř, hrst čerstvého koriandru nebo petrželky

Foto: David Háva

Vydatná čočková polévka s klidem nahradí hlavní jídlo

Postup:Čočku propláchněte a namočte ji dvě hodiny předem do vody. Na másle orestujte cibuli, přidejte kari, sušený zázvor a dobře promíchejte. Základ zalejte vývarem, přidejte zcezenou čočku, tobolky kardamomu a vařte, dokud není čočka téměř měkká. Pak přidejte do polévky na kolečka nakrájenou mrkev a vařte asi 15 minut. Po uvaření vyjměte tobolky kardamomu. Do hotové polévky vmíchejte kokosovou smetanu, podle chuti ji osolte, opepřete a při podávání dozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

Tip:Místo kokosové smetany můžete použít do polévky dvě lžíce zakysané smetany nebo crème fraîche.

A jak to máte vy? Která z polévek se u vás vaří nejčastěji? Dáváte přednost hustým krémovým, nebo vedou spíš vývary?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama