Hlavní obsah

Téma týdne: Jídlo prostě miluju!

Foto: Thinkstock

Nejvíc nás svádí chuť na sladkéFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na něco dostanete chuť, nedokážete se ovládnout a musíte to mít? Přepadávají vás nekontrolovatelné stavy, kdy byste za jídlo položila snad i život? Pak nám napište do nového Tématu týdne, které se dotýká otázky abnormálních a nezvladatelných chutí. Za svůj příběh 3 z vás vyhrají 500 korun!

Článek

(Ne)jedná se o nemoc

„Nějak jsem si dřív neuvědomovala, že bych měla problém s jídlem. Na váze to vidět nebylo. Spíš se jednalo o nenápadné, systematické přibírání, které se pochopitelně časem vyhrotilo. Najednou jsem neoblékla nic, co jsem měla ve skříni,“ vypráví sympatická Blanka.

„Podléhala jsem emocím a každou hádku, kterou jsme spolu s manželem měli, jsem musela zakončit pořádnou porcí jídla. Snědla jsem na posezení několik nanuků, půl pekáče bublaniny, navrch svíčkovou od nedělního oběda se šesti knedlíky a pak jsem nastartovala auto a jela do hypermarketu, protože mi to nestačilo. Chuť na ,něco‘ mě neustále nutila uždibovat ze všeho, co mi přišlo pod ruku. Jako kdybych byla těhotná. Splácala jsem do sebe sladké a kyselé bez rozdílu. Až teprve manžel rozhodl, že se půjdu léčit. Já sama jsem si nepřiznávala, že by tyhle stavy mohly být nějak nebezpečné. Až později jsem se od lékařky dozvěděla, že mám vysokou hladinu cholesterolu a mé zdraví celkově hrozivě chátrá,“ uzavírá Blanka.

Koloběh chutí a výčitek

Záchvaty přejídání jsou psychologická porucha, která pramení z touhy potlačovat nepříjemné pocity, jako jsou emoce, vztek, deprese, úzkost. Jídlem se tak tyto pocity zahánějí, aby se od nich odvrátila pozornost a nemusely se nikterak řešit. Samozřejmě je to cesta odnikud nikam: emoce – náhražka jídlem – pocity viny – emoce z prohřešku – opětovné přejídání. Bludný kruh. Je z něho vůbec úniku?

Foto: Thinkstock

Většina mlsalů to provádí tajněFoto: Thinkstock

Před dokonalým vyhlazením veškerého obsahu ledničky se lze chránit preventivními kroky.

  • Mějte po ruce kyselou naloženou zeleninu či něco podobného. Teď, v době houbových žní, jistě nebude problém zásobit svoji spižírnu za pár korun.
  • V případě, že toužíte po bonbonech, sladkých tyčinkách a dalších cukrovinkách, obraťte se k ovoci nebo šťávy z něj. Broskev, meruňka, jablíčko, džus… To všechno pomáhá k zahnání chutí na sladké. A ještě něco navíc: koření. Jak to? Má vůni cukrovinek, takže ošálí chuťové buňky. Využijte proto sílu vanilky, skořice nebo muškátového oříšku.
  • Řádně snídejte a obědvejte. Hladovění přes den taktéž přispívá k nočním nájezdům.
  • Požádejte o pomoc odborníka.

Terapie mi pomáhá

Přesně jako to udělala Blanka, i když na popud svého manžela, kterému její osud nebyl, naštěstí, lhostejný. Teď pravidelně dochází na skupinová sezení, kde své pocity pečlivě konzultuje s ostatními, kteří trpí chorobnou chutí k jídlu, a dělá pokroky. Avšak, jak sama přiznává, je překvapena tím, kolik lidí trpí závislostí na jídle.

Patříte mezi ně? Nedokážete odolat sladkému? Nutí vás cosi tam vevnitř neustále dokola ochutnávat možné i nemožné? Milujete jídlo víc než cokoliv jiného? Pak chceme znát váš příběh! Pište na info@prozeny.cz a podělte se o své pocity! Vyhrát můžete 500 korun!

Reklama

Související témata:

Načítám