Hlavní obsah

Test houskových a bramborových knedlíků: Víte, které se dají jíst?

Foto: Jakub Jurdič

Kupujete hotové knedlíky? My jsme pro vás dnes prozkoumaly etikety 6 z nich!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Bramborové a houskové knedlíky jsou přílohy, které se zdaleka ne každému chce vařit. Nabízí se jednoduché řešení, knedlíky prostě koupit v obchodě. Dají se ale vůbec doporučit ke konzumaci?

Článek

Pro dnešní srovnávací test etiket jsme si s odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou vybraly kynuté a bramborové knedlíky. Co nás trochu překvapilo, byl fakt, že v pražských supermarketech byly k dostání v podstatě jen od dvou výrobců. I tak se jejich složení ale lišilo.

V závěrečném hodnocení jsme u kynutých knedlíků zohledňovaly podíl housek. U bramborových knedlíků jsme porovnávaly zejména množství brambor. Vše najdete předhledně v tabulce na konci článku.

Kynuté knedlíky

Moravský knedlík

Chlazený pokrm

Hmotnost: 600 g

Cena:25,90 Kč (4,32 Kč/100 g)

Výrobce:Svoboda – výroba domácích knedlíků s. r. o.

Zakoupeno:Albert

Složení:pšeničná mouka, voda pitná, vaječná melanž, sůl jedlá jodovaná, droždí

Informace pro alergiky:Výrobek obsahuje lepek a vejce. Výrobek může obsahovat stopy: arašídů, sóji, mléka, suchých skořápkových plodů a sezamu.

Popis:Alergeny jsou ve složení vyznačeny tučně, což usnadňuje snadnější orientaci právě osobám trpících různými potravinovými alergiemi. Výrobek obsahuje pouze základní ingredience, ze kterých se běžně vyrábějí knedlíky, žádné přídatné látky v tomto výrobku nenajdete.

Hodnocení: Když jsme knedlík v obchodě objevily, považovaly jsme ho za houskový. Jak jsme ale vzápětí zjistily, výrobce má ve svém portfoliu ještě velmi podobný produkt s názvem Houskový knedlík. Tomu zakoupenému tak můžeme jen stěží vytknout absenci housky. Složení má tento ale i tak na jedničku.

Trisan houskový knedlík

Houskové kostky 10 %

Chlazený pokrm

Hmotnost:600 g

Cena:15,90 Kč (2,65 Kč/100 g)

Výrobce/distributor: není uveden

Zakoupeno: Lidl

Složení:pšeničná mouka, pitná voda, houska 10 % hm. (pšeničná mouka, pitná voda, pekařské droždí, jedlá sůl), vaječná melanž, jedlá sůl s jódem, pekařské droždí.

Informace pro alergiky: Výrobek obsahuje lepek a vejce. Výrobek může obsahovat stopy arašídů, sóji, mléka, suchých skořápkových plodů a sezamu.

Popis:Složení je podobně dobré jako v předchozím případě, v knedlíku je ale navíc i houska a je podstatně levnější než ten od Svobody.

Hodnocení:Tady je to bez diskuse jednička– prostě kynutý houskový knedlík, jak má být!

Karlova koruna Houskový knedlík

Hmotnost: 600 g

Cena:19,90 Kč (3,32 Kč/100 g)

Výrobce:Pekosa Chodov

Zakoupeno:Penny Market

Složení:pšeničná mouka, mléko, houska (14 %) [pšeničná mouka, pitná voda, rostlinný olej, pekařské droždí, jedlá sůl, cukr, ječná mouka sladová, emulgátory (E 472e, E 471, E 322), sušená syrovátka, kyselina (E 300), protispékavé látky E 535, E 500)], vejce, rostlinný olej, jedlá sůl, pekařské droždí, kvasný ocet lihový, regulátor kyselosti (E270), protispékavé látky (E 535, E 500).

Popis: Tento knedlík obsahuje nejvíce (14 %) housky z námi hodnocených, ale když se zadíváte na složení tohoto výrobku, zjistíte, že oproti svým konkurentům obsahuje také poměrně velké množství různých přídatných látek. Ani jedna z nich sice není zdraví škodlivá, jak je ale vidět u jiných výrobků, jde to i bez éček.

Hodnocení: Od nás tenhle knedlík dostává dvojku s minus. Díky emulgátorům sice vydrží déle měkký a nadýchaný, my ale radši knedlíky čerstvé.

Bramborové knedlíky

Delipo Bramborový knedlík

Bramborový knedlík chlazený

Hmotnost:500 g

Cena:19,90 Kč (3,98 Kč/100 g)

Výrobce:Pekosa Chodov

Zakoupeno:Penny Market

Složení:50 % bramborová směs (pšeničná mouka, 30 % bramborová kaše sušená, bramborový škrob, pšeničná krupice, pšeničný škrob, sůl jedlá, kypřící látky difosforečnany a uhličitan sodný, barvivo kurkumin, antioxidanty kyselina citronová a oxid siřičitý, emulgátor mono a diglyceridy mastných kyselin, protispékavá látka uhličitan vápenatý), pitná voda

Alergeny: obilný lepek, stopy: výrobky z mléka a vajec

Min. 60 % brambor v hotovém výrobku.

Popis:Výrobek stejně tak jako jeho protějšek od stejného výrobce (ale zakoupený pod jinou značkou v Kauflandu, viz níže) složen z bramborové směsi a pitné vody. Oproti svému „kolegovi“ ale tenhle obsahuje o 18 % brambor více. Na první pohled může spotřebitele u knedlíku z Kauflandu mást, že obsahuje velký počet přídatných látek, a tento z Penny Marketu ne.

Pokud si ale dáte tu práci a porovnáte složení, zjistíte, že tytéž přídatné látky obsahuje i druhý námi hodnocený bramborový knedlík. Rozdíl je jen v tom, že na jednom obalu najdete slovní název přídatných látek, a na druhém jen kódy E. Výrobek obsahuje šiřičitany, které mohou u astmatiků vyvolat alergickou reakci, na jeho přítomnost ale zvlášť neupozorňuje.

Hodnocení: Za poměrně dobrý podíl brambor knedlík dostává dvojku minus, ale domácí je prostě domácí a bez jakýchkoli aditiv.

Bramborový knedlík

Hmotnost:550 g

Cena:29,90 Kč (5,44 Kč/100 g)

Výrobce: Pekosa Chodov

Zakoupeno:Kaufland

Složení:50 % brambor. směs (pš. mouka, brambor. kaše, pš. škrob, sůl, kypř. látky E 450, E 500, kurkuma E 100, kys. citr. E 330, siřičitan sodný E 221, emulgátor E 471, protispékavá látka E 170), voda

Alergen:lepek

Min. 42 % brambor ve výrobku.

Popis: Vše důležité k tomuto knedlíku najdete popsané výše u knedlíku zakoupeného v Penny Marketu.

Hodnocení: Kypřicí látka E 450 je skupina fosforečnanů, které můžete znát třeba z tavicích solí – při jejich nadbytečné konzumaci může docházet k odvápňování kostí, k tomu obsahuje potenciálně ne zcela bezpečný siřičitan sodný, na který navíc neupozorňuje. Je nám líto, ale domácí knedlík ani jedno ze zmíněného neobsahuje. Od nás dostává trojku.

Knedlík bramborový Euroshopper

Hmotnost:400 g

Cena:21,90 Kč (5,48 Kč/100 g)

Výrobce:Svoboda – výroba domácích knedlíků s. r. o.

Zakoupeno:Albert

Složení:směs na bramborové knedlíky 51 % (pšeničná mouka, sušené bramborové vločky 30 %, stabilizátor: dihydrogendifosforečnan sodný, konzervant disiřičitan sodný, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin; barvivo kurkumin, antioxidant askorbylpalmitát), pitná voda, jedlá sůl.

Informace pro alergiky: Výrobek obsahuje lepek a oxid siřičitý. Výrobek může obsahovat stopy arašídů, sóji, mléka, suchých skořápkových plodů a sezamu.

Popis:Tento knedlík obsahuje o 1 % více bramborové směsi než jeho protivníci a jako jediný upozorňuje na obsažený oxid siřičitý jako alergen, za což má velké plus. Ostatní aditiva jsou téměř shodná s těmi ve zbývajících dvou námi hodnocených výrobcích, podíl brambor zde ale není uveden.

Hodnocení: Od nás si knedlík vysloužil trojku. Je nejdražší ze všech (byť ne nijak výrazně) a co do aditiv je v podstatě srovnatelný s ostatními.

Jak vidíte, mezi houskovými knedlíky jde najít i takové, které se recepturou blíží těm domácím, u bramborových jsme na takový bohužel nenarazily.

A co vy? Kupujete hotové knedlíky? Jaký výrobce nebo značka vám vyhovuje? Nebo po těch kupovaných nesaháte ani v největší nouzi?

Reklama

Související témata:

Načítám