Hlavní obsah

Test: Odstraňovače skvrn nefungují!

Foto: shutterstock.com

Ne všechny skvrny odstraníte snadnoFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to... Stačí chvilka a vaši novou halenku „zdobí“ skvrna od kečupu. Jak se chytře zbavit nejrůznějších fleků na oblečení? Má cenu spoléhat se na reklamou velebené odstraňovače skvrn? Vyzkoušeli jsme je!

Článek

Časopis TEST

Nejznámější značkou odstraňovačů skvrn je samozřejmě Vanish. Kdo by sílu růžové neznal z televizní reklamy. Chytré marketingové tahy s klíčovými slovy jako „oxi“ (kyslík), „action“ (akce), „intelligence“ (s inteligencí na skvrny) se očividně nemíjejí účinkem – je v nabídce v podstatě každého obchodu.

Kouzelné slůvko „oxi“ však pomáhá prodávat i mnohem levnější odstraňovače skvrn. Pravdou je, že „oxi“, tedy bělicí složky prostředků, odstraňují barevné skvrny oxidací, tj. působením kyslíku. Což se některým vcelku dobře daří. Jenže skvrny netvoří jen barviva, ale také mastnoty, kožní tuk, bílkoviny, škroby, pigmenty… A to už jsou doslova „vražedné“ kombinace, na které je působení kyslíku krátké. Na pomoc musí přijít tenzidy a enzymy.

Výsledky testu potvrdily, že odstraňovače skvrn nejsou všemocné. Naprosto si nedokázaly poradit např. s mastnými skvrnami a pigmenty. Testy časopisu TEST potvrdily i to, že výrobky známé z reklamy nejsou lepší než ty, které stojí v ústraní. A také, že cena vůbec není žádným vodítkem, natož měřítkem kvality. Jednu chválu by si snad mohly zasloužit: nepředstavují zátěž pro vodní toky.

Foto: shutterstock.com

Skvrny se nejlépe odstraňují ještě čerstvéFoto: shutterstock.com

Jak tedy účinně na skvrny?

Čím čerstvější skvrna, tím větší šance na úspěch: skvrnu co nejdříve namočte a naneste na ni gelový prací prostředek (není-li po ruce, použijte mýdlo) a nechte jej působit.

Na skvrny obsahující bílkoviny nepatří teplá voda: skvrny od mléka, kakaa, krve namočte do studené vody, potřete gelem (nebo mýdlem) a nechte jej působit.

Barevné skvrny od ovoce, zeleniny, kečupu, čaje, kávy, džusu jsou bělitelné: po předchozím ošetření skvrn (voda, gel či mýdlo), případně i bez něj, použijte na bílé a stálobarevné prádlo univerzální prací prostředek a perte při 60 °C; obsahuje-li aktivátory bělení (viz informace na obalu), postačí teplota lázně 40 °C. Na nestálobarevné prádlo použijte prací prostředek typu „color“.

Na skvrny od mastnoty a pigmentů platí tenzidy a enzymy; volte však dávkování pro silně zašpiněné prádlo, dlouhý prací program a teplotu do 60 °C. Jsou-li skvrny čerstvé, postačí voda a mýdlo a poté vyprání v pračce.

Skvrny samozřejmě nemusejí být nutně jen na oblečení. Další tipy, jak se efektivně zbavovat skvrn si přečtěte v článku Domácnost bez fleků: jak na to? nebo se inspirujte radami v článku Skvrny na koberci? Zbavte se jich!

Nejhůře dopadl v testu výrobek Lidl W5. A jaké jsou konkrétní výsledky testu dalších odstraňovačů skvrn? Zajímavé! Podrobné hodnocení všech testovaných výrobků najdete na www.dtest.cz. A rada na závěr? Chcete-li mít dobře vyprané prádlo, vybírejte mezi kvalitními značkovými pracími prostředky. Poradí si jak se špínou, tak se skvrnami. A vsadíte-li na tekuté (gely), potřete jimi skvrny před praním, účinněji se s nimi vypořádají.

Reklama

Související témata:

Načítám