Hlavní obsah

Test sýrových pomazánek: Nejdražší v chuti propadla!

Foto: Greta Blumajerová

Také si občas rádi namažete pečivo kupovanou sýrovou pomazánkou? Řekneme vám, která je nejchutnější!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujete si někdy v obchodech sýrové pomazánky? V tom případě byste neměli přehlédnout náš dnešní test! Nejdražší úplně propadla v chuti i množství přídatných látek. A ty ostatní?

Článek

Při nákupu určitě musíte počítat s tím, že v pomazánkách najdete různá zahušťovadla a konzervační látky, a to především kyselinu benzoovou a kyselinu sorbovou. Nejrozumnější je připravit si pomazánku doma ze surovin, které jsou bez jakékoli chemie. Ale co když nemáte tolik času?

Zakoupili jsme šest různých sýrových pomazánek, odvezli je do laboratoří a položili si otázku, jak jsou tyto pomazánky kalorické, kolik mají bílkovin, kolik obsahují konzervantů, ale také, jaký mají vzhled, vůni a samozřejmě, jak chutnají.

Varmuža Hermelínová pomazánka

Obsah a cena:150 g/14,90 Kč, 100 g/9,93 Kč

Výrobce: DELMAX a. s., Hodonín

Prodejce:Globus

Složení: krém z rostlinného oleje (rostlinný olej, pitná voda, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, zahušťovadla: hydroxypropyl – škrobový difosfát, škrobový oktenylsukcinát sodný, guma guar, karubin, xanthan, látka zdůrazňující chuť a vůni: glutamát sodný, konzervanty: benzoát sodný, sorbát draselný), tavený sýr (přírodní sýry, pitná voda, tvaroh, tavicí soli: citráty sodné, difosferečnan vápenatý), sýr Hermelín 10 % hm. (mléko, mlékařská kultura, jedlá sůl, Penicillium candidum, syřidlo), marinová cibule, výrobní salám (vepřový tuk a kůže, pitná voda, drůbeží maso strojově oddělené, vepřové a hovězí maso, škroby (obsahuje lepek), sója, jedlá sůl, stabilizátory: di-, tri fosforečnany, konzervant: dusitan sodný, dextrosa, maltodextrin, koření), aroma. Bez přídavku sladidel

Co ukázaly testy: Tato pomazánka obsahuje konzervant – kyselinu benzoovou (850 mg/kg), bílkovin bylo laboratorně zjištěno 4,31 g/100 g, sušiny 50,40 g/100 g, tuku má 39,90 g/100 g, sacharidů bylo naměřeno 4,08 g/100 g, energetická hodnota výrobku je 1619 kJ/393 kcal/100 g. V rámci senzorického hodnocení byla chuť posouzena jako netypická – cibulová, nasládlá, příliš majonézová a nebyl poznat druh sýra. Některým hodnotitelům se vůně jevila jako kyselá, proti vzhledu pomazánky nebyly žádné námitky.

Naše hodnocení:Varmuža Hermelínová pomazánka získala v testu trojku. Patří sice k nejméně tučným výrobkům a také tedy k nejméně kalorickým, má přijatelné množství konzervantů, zato zcela nadbytečné množství dalších éček, bez kterých se spotřebitelé určitě obejdou. Navíc má nejméně bílkovin a taky poměrně hodně sacharidů. V senzorickém hodnocení dopadla tato pomazánka pouze průměrně, značné výhrady měli hodnotitelé k chuti. Trojku si tato pomazánka udržela kvůli ceně, protože je nejlevnější ze všech.

DELIKA Třená niva – pomazánka z nivy

Obsah a cena: 140 g/26,90 Kč, 100 g/19,21 Kč

Výrobce: DELIKA lahůdky s. r. o., Brno

Prodejce: Albert

Složení:majonéza (rostlinný olej, pitná voda, hořčice, (hořčičné semeno, kvasný ocet, cukr, koření), vejce, modifikovaný škrob, kvasný ocet, cukr, stabilizátory: guma guar a xantha, regulátor kyselosti: kyselina citronová), sýr niva 33 %, rostlinný tuk (rostlinné oleje a tuky částečně hydrogenované, pitná voda, emulgátory: sójový lecitin, stabilizátor: mono a diglyceridy mastných kyselin, barvivo: beta karoten, aroma), jedlá sůl, rostlinná vláknina, látka zdůrazňující chuť a vůni: glutamát sodný, konzervanty: benzoát sodný, sorban draselný.

Výrobek obsahuje: vejce, hořčici, mléko, sóju a může obsahovat stopy: lepku, sezamu, celeru, ryb, korýšů, arašídů a suchých skořápkových plodů.

Co ukázaly testy: Delika Třená niva obsahuje jednak kyselinu benzoovou (974mg/kg) a také kyselinu sorbovou (420 mg/kg). Bílkovin bylo zjištěno 5,92 g/100 g, sušiny 59,70 g/100 g, tuku 45,90 g/100 g, sacharidů 5,43 g/100 g. Energetická hodnota je u této pomazánky 1891 kJ/459 kcal/100 g. V senzorickém hodnocení byla vůně označena jako nesýrová a chuť jako slaná, nevýrazná a netypická.

Naše hodnocení: DELIKA Třená niva získala v našem testu čtyřku. Výrobek má poměrně vysoké množství konzervantů (nejvyšší ze všech testovaných pomazánek, nepřesahuje ale limitní hodnotu, která je 1500 mg/kg). Proti jiným pomazánkám má málo bílkovin, zato je nejtučnější, což je způsobeno použitou surovinou – sýrem niva, proto je tato pomazánka nejkaloričtější. Má poměrně hodně sacharidů. Zajímavé je, že v senzorickém hodnocení byla chuť posouzena jako nevýrazná a netypická, přestože právě niva by této pomazánce měla dodat chuť zcela opačnou. Ke špatné známce přispěla také cena, protože se jedná o druhý nejdražší výrobek.

Toppo Pikantní sýrová pomazánka s česnekem

Obsah a cena:150 g/15,90 Kč, 100 g/10,60 Kč

Výrobce: DELMAX a. s., Hodonín

Prodejce: Lidl

Složení:majonéza (rostlinný olej, pitná voda, pasterovaný vaječný žloutek, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, zahušťovadla: guma guar, xanthan, látka zdůrazňující chuť a vůni: glutamát sodný, konzervant: benzoát sodný), sýr Eidam 31 % hm. (mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, syřidlo), konzervované feferony, sušený česnek 3 % hm.

Co ukázaly testy:Konzervantem u této pomazánky je kyselina benzoová (772 mg/kg), bílkovin v laboratořích naměřili 8,91 g/100 g, sušiny 56,90 g/100 g, tuku má 42,10 g/100 g a sacharidů 3,55 g/100 g. Energetická hodnota Pikantní sýrové pomazánky s česnekem je 1770 kJ/429 kcal/100 g. Tento výrobek byl nejlepší v parametru vůně, pozitivně byla hodnocena jeho sýrovo papriková vůně, která se někomu může zdát trochu nakyslá. V parametru vzhled byla tato pomazánka hodnocena jako druhá nejlepší, a to vzhledem k viditelným kouskům papriky a sýra. Jako druhá skončila také v chuti především pro svou pikantnost.

Naše hodnocení:Toppo pikantní sýrová pomazánka s česnekem získala v našem testu dvojku, předběhl ji v podstatě stejný výrobek, dokonce od stejného výrobce, ovšem ten je vyráběn pro jiný obchodní řetězec a je výrazně dražší. V tomto případě výrobce šetří konzervanty, pomazánka má druhé nejvyšší množství bílkovin, je vzhledem k druhu výrobku přiměřeně tučná i kalorická. Navíc má velmi příznivou cenu (druhou nejnižší). Také senzoricky se tato pomazánka umístila na druhém místě. Kvalitní výrobek za dobrou cenu.

Česnekovo-sýrová pomazánka

Obsah a cena: 100 g/24,90 Kč

Výrobce: GASTRO – MENU EXPRESS a. s., Třinec

Prodejce: Tesco

Složení: majonéza (rostlinný olej, vejce, kvasný ocet, pitná voda, hořčice, jedlá sůl, zahušťovadlo E 1422, stabilizátor E 412, E 415, antioxidant E 385, koření, barvivo E 160a), jogurt, eidam sýr min. 25 % (mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury), česnek min. 4 %, cukr, konzervant benzoan sodný, sorban draselný. Informace pro alergiky: výrobek obsahuje mléko, vejce, hořčici. Lahůdkářský výrobek – vysoký obsah česneku

Energetická hodnota:1618 kJ/392 kcal, bílkoviny 8,3 g (19 %), sacharidy 2,7 g, z toho cukry 1,5 g (2 %), tuky 38,5 (55%), nasycené mastné kyseliny 6,2 g (31%), vláknina 0,7 g, sůl 0,81g (14 %)

Co ukázaly testy: Česneko-sýrová pomazánka obsahuje konzervanty – kyselinu benzoovou (653 mg/kg) a kyselinu sorbovou (541 mg/kg). Bílkovin bylo naměřeno 7,56 g/100 g, sušiny 51 g/100 g, tuku obsahuje tato pomazánka 38,10 g/100 g a sacharidů 3,43 g/100 g. Zjištěná energetická hodnota toho výrobku je 1597 kJ/387 kcal/100 g. Tento výrobek skončil v senzorickém hodnocení chuti na posledním místě. Ta byla hodnocena jako nahořklá, nevýrazná a netypická. Vůně byla hodnocena jako méně výrazná, ale příjemná.

Naše hodnocení: Česneko-sýrová pomazánka si v testu vysloužila ještě čtyřku, ale to především proto, že výrobce jako jediný informuje zákazníky, a to v podstatě pravdivě, o energetické hodnotě výrobku. Jedinou předností této pomazánky je skutečnost, že je poměrně málo kalorická (obsahuje nejméně kalorií ze všech testovaných výrobků). Ovšem zcela propadla v chuti, a to je velmi významné kritérium, dále má poměrně značné množství konzervantů (druhé nejvyšší číslo) a výrobce nešetřil dalšími éčky. Ke špatné známce přispěla také skutečnost, že se jedná o nejdražší výrobek ze všech.

Jemná tvarůžková pomazánka

Cena: 150 g/25,90 Kč, 100 g/17,27 Kč

Výrobce:GURMAN KLUB s. r. o., Kamenné Žebrovice

Prodejce:Kaufland

Složení:rostlinný margarín (rostlinné tuky a oleje, pitná voda, jedlá sůl, sójový lecitin, mono a diglyceridy mastných kyselin, kyselina citronová, beta karoten, aroma), Olomoucké tvarůžky 25% (tvaroh, jedlá sůl, uhličitan vápenatý, uhličitan sodný, mlékařská kultura), majonéza (rostlinný olej, sušené vaječné žloutky, kvasný ocet, cukr, modifik. brambor. škroby), cibule sterilovaná (se sladidlem sacharin), pažitka, konzervanty: benzoan sodný a sorban draselný. Alergeny: vejce, mléko, sója. Lahůdkářský výrobek s cukrem a sladidlem. Kvalita bez kompromisu Český výrobek – garantována Potravinářskou komorou

Co ukázaly testy: Tvarůžková pomazánka jemná obsahuje dva konzervanty, a to kyselinu benzoovou (353 mg/kg) a kyselinu sorbovou (305 mg/kg). Naměřené množství bílkovin je 6,95 g/100 g, sušiny má tato pomazánka 56,90 g/100 g a tuku 38,10 g/100 g. Energetická hodnota tvarůžkové pomazánky je 1804 kJ/437 kcal/100 g. V senzorice byl výrobek posouzen jako nejhorší v parametru vůně, ta byla příliš výrazná, a jako druhý nejhorší v parametru chuť. Ta byla hodnocena jako nasládlá, hořká, slaná a netypická.

Naše hodnocení: Jemná tvarůžková pomazánka si u nás vysloužila čtyřku. Má sice nejméně konzervantů ze všech testovaných pomazánek, ale zato obsahuje další zbytečnou chemii. Ačkoli tvarůžky patří k nejméně tučným výrobkům, tato pomazánka z nich je zbytečně moc kalorická a neuvěřitelně tučná. Vlastní tvarůžky obsahují pouhých 532 kJ/127,15 kcal/100 g, zato 29 g/ 100 g bílkovin, 1 g/100 g sacharidů, a dokonce neuvěřitelných 0,6 g/100 g tuku. Když tato čísla porovnáme s těmi, která naměřili v laboratoři, zjišťujeme, že je škoda, že výrobce dal do této pomazánky tolik přídatných látek. Cena této pomazánky je spíše vyšší, ta ovšem známku v testu neovlivnila. Zato senzorické hodnocení spolu s ostatními faktory zapříčinilo jednu z nejhorších známek.

Albert Quality Pikantní sýrová pomazánka

Obsah a cena: 150 g/24,90 Kč, 100 g/16,60 Kč

Výrobce: DELMAX a. s., Hodonín, vyrobeno pro AHOLD

Prodejce:Albert

Složení: majonéza (rostlinný olej, pitná voda, pasterovaný vaječný žloutek, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, zahušťovadla: guma guar, xanthan, látka zdůrazňující chuť a vůni: glutamát sodný, konzervanty: benzoát sodný, sorbát draselný), sýr Eidam 31 % hm. (mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, syřidlo), konzervované feferony, sušený česnek. Pochoutka pro vás i vaše hosty. Alergické informace: výrobek obsahuje vejce, mléko a výrobky z něj.

Výrobce: DELMAX a. s., Hodonín, vyrobeno pro AHOLD

Prodejce: Albert

Co ukázaly testy: Albert Quality Pikantní sýrová pomazánka obsahuje 701 mg/kg kyseliny benzoové, 9,65 g/100 g bílkovin, 57 g/100 g sušiny a 41,90 g/100 g tuku. Energetická hodnota této pomazánky je 1766 kJ/428 kcal/100 g. V senzorickém hodnocení dopadl tento výrobek nejlépe ve vzhledu a chuti. Hodnotitelé ocenili výraznou pikantní chuť. Vůně byla hodnocena jako druhá nejlepší, některým se zdála jako méně výrazná, ale příjemná.

Naše hodnocení: Albert Quality Pikantní sýrová pomazánka dosáhla v našem testu na jedničku. Musíme ale říct, že v mnohých hodnotách je srovnatelná s Toppo pikantní sýrovou pomazánkou s česnekem, ta má pouze o něco málo více konzervantů, bílkovin a sacharidů, zato má srovnatelné množství sušiny, tuku a také energetickou hodnotu. V senzorickém hodnocení u hodnotitelů zvítězila, a ačkoli je o celých 6 korun dražší než Toppo pikantní sýrová pomazánka s česnekem, dostala u nás jedničku nejen kvůli senzorickým zkouškám, ale také o něco málo lepším parametrům. Pokud však vezmeme ještě v úvahu cenu, jedná se o srovnatelné výrobky.

Rada závěrem

Při nákupu sýrových pomazánek platí víc než jindy, že je zapotřebí pečlivě číst složení. Náš test potvrdil, že jsou na trhu sýrové pomazánky, které sice obsahují konzervační látky, ale v poměrně malém množství, většinou je to polovina povoleného limitu. Někteří výrobci však do sýrové pomazánky přidávají různá zahušťovadla, škroby a podobné látky, které zvyšují podíl zbytečných sacharidů na úkor bílkovin.

A stále platí, čím méně chemických látek budete jíst, tím lépe. Navíc jsme zjistili, že si můžete koupit kvalitní výrobek za dobrou cenu, a to je určitě dobrá zpráva.

Související témata:

Načítám