Hlavní obsah

Test salátových dresinků: Jde to i bez chemie? Ano!

Foto: Greta Blumajerová

Dnes jsme si pořádně prohlédly složení dresingůFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta lidí si občas koupí nějaký ten dresink na salát. My jsme se dnes podívaly na složení šestice z těch, které jsou běžně v obchodech. Jak dopadly v našem hodnocení?

Článek

V obchodech je v dnešní době na výběr spousta různých omáček a dresinků k masu a na saláty. Některé z nich jsou chuťově skvělé, jiné méně, jedno ale mají společné: než si nějaký takový dresink koupíte, pročtěte si důkladně jeho složení. Mnohdy totiž přijdete na to, že strávit dvě minuty přípravou domácího vás vyjde podstatně levněji, a ještě si víc pochutnáte.

V dnešním testu jsme si s odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou vzaly na porovnání 6 různých dresinků různých značek a různých příchutí. Jako jediné společné hledisko tak můžeme brát procentuální podíl tuku, který může být i z výživového hlediska důležitý pro vás jako spotřebitele, kteří třeba zrovna držíte redukční dietu. V následujícím seznamu i závěrečné tabulce nicméně dresinky řadíme za sebou podle výsledné známky.

Dresinkům budiž k dobru, že konzervanty obsahoval jen jeden z nich a umělá barviva jsme nenašly ani v jednom ze zkoumaných.

Do srovnání tučnosti nelze zahrnout dresink značky Spar, protože jako jediný z našeho dnešního výčtu není vyroben z oleje a nejedná se o emulgovanou omáčku. U výrobků jsme neprováděly laboratorní testy, držely jsme se výhradně informací, které výrobce uvádí na etiketě svého výrobku.

Hellmann´s dressing Tisíc ostrovů

Studená emulgovaná omáčka. Emulgováno s obsahem tuku 17 %.

Objem: 235 ml

Cena:41,90 Kč

Jednotková cena:17,83 Kč/100 ml

Prodejce:Billa

Výrobce:Unilever, Praha 8

Země původu:neuvedena, ale je jasná z předchozího údaje

Složení:voda, rostlinný olej, sušená zelenina (rajčata 4,5% hm, červená paprika 3% hm), cukr, zakysaná smetana, ocet, pasterizovaný vaječný žloutek, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, hořčice (voda, ocet, hořčičná semena, jedlá sůl, aroma, koření), citronová šťáva, zahušťovadlo xanthan (E 415), pažitka, koření, antioxidant kalciumdinatrium (E 385)

Bez konzervačních látek, bez umělých barviv.

Skladujte v suchu a při teplotě od + 5 °C do + 15 °C. Po otevření skladujte při teplotě od + 5 °C do + 7 °C a spotřebujte do 4 týdnů.

Popis:Výhodou této omáčky je, jak už se chlubí i výrobce, že neosahuje žádná barviva ani konzervační látky. Jako jediný obsahuje sušenou zeleninu a zakysanou smetanu, ale to je dáno druhem výrobku, v medovo-hořčičném dresinku by ani jedno z uvedeného nemělo žádné opodstatnění.

Hodnocení:Hellmann´s Tisíc ostrovů od nás dostává jedničku s minusem. Neobsahuje ani umělá barviva, ani konzervanty a jeho tučnost je přijatelná. Celkem obsahuje také 7,5 procenta zeleniny, což je rozhodně další plus. Ze všech výrobků v dnešním srovnání je ale také nejdražší.

K classic Garlic Dressing

Česnekový dresink, emulgováno s obsahem tuku 15 %, pasterovaný.

Bez konzervantů.

Objem: 300 ml

Cena:26,90 Kč

Jednotková cena:8,97 Kč/100 ml

Prodejce:Kaufland

Země původu:Německo

Složení:pitná voda, nízkotučný jogurt, rostlinný olej, glukózo-fruktózový sirup, ocet, česnek (4 %), cukr, modifikovaný škrob, jedlá sůl, vaječné žloutky (vejce nosnic v halách), syrovátkový výrobek, zahušťovadla (guma guar, pektin, xanthan), koncentrát citronové šťávy, přírodní aroma česneku, kyselina citronová.

Skladujte při pokojové teplotě a chraňte před slunečním zářením. Po otevření skladujte v ledničce.

Popis:U tohoto dresinku postrádáme informaci, při jaké teplotě je možné v lednici dresink uchovávat, tuto informaci ostatní výrobci neopomněli. Co ale velmi vítáme, že Kaufland deklaruje následující: „Spokojenost, nebo vrácení peněz“. To je výzva!

Výrobek obsahuje o 1 % více česneku než Garlic dressing Tesco, což je zanedbatelný rozdíl. Vzhledově bychom ale upřednostnily výrobek Garlic Dressing Tesco, jelikož K classic se nám zdá až nepřirozeně bílý. Jeho konkurent má v sobě patrná zrníčka a kousky barevně odlišných surovin, což v nás budí dojem větší přirozenosti výrobku. Dresink z Kauflandu je ale podstatně méně tučný než z Tesca. I zde ale platí, že když smícháte trochu jogurtu s prolisovaným či utřeným česnekem a lžičkou hořčice, bude vám chutnat víc a vyjde to levněji.

Hodnocení:Jako jediný dresink z Kauflandu obsahuje kromě guarové a xanthanové gumy i pektin, ten je ale přírodní a jde o naprosto bezpečnou látku. Jen je škoda, že si místo většího množství česneku dopomáhá česnekovým aroma. Z našeho srovnání je tento dresink druhý nejméně tučný. Celkově od nás proto dostává dvojku.

TESCO Garlic dressing

Zálivka na salát s česnekem. Studená omáčka emulgovaná, s obsahem tuku 21 %.

Hmotnost: 250 g

Cena:30,50 Kč

Cena:12,20 Kč/100 g

Prodejce:Tesco

Země původu:Polsko

Složení:pitná voda, rostlinný olej, cukr, kvasný ocet lihový, česnek 3 %, zahušťovadlo (modifikovaný kukuřičný škrob), jedlá sůl, sušený vaječný žloutek, hořčice (pitná voda, kvasný ocet lihový, hořčičný prášek, cukr, jedlá sůl), stabilizátory guarová guma, xantánová guma, regulátor kyselosti kyselina citronová, černé koření, antioxidant (etylendiamintetraacetát vápenato-disodný E 385), aroma.

Skladování: skladujte v chladu a suchu, po otevření uchovejte v chladničce a spotřebujte do 4 týdnů, nejpozději do uvedeného data minimální trvanlivosti.

Výrobek obsahuje vejce a hořčici. Výrobek může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů a arašídů.

Popis:Dresink obsahuje mimo jiné i hořčici, když však porovnáme její složení se složením ostatních hořčic v dresincích, zjistíme, že jako jediná obsahuje hořčičná semínka už rozemletá na prášek. Nebo o tom výrobce jako jediný informuje jako o výchozí surovině, horčičné semeno se mele do všech hořčic. Drobný problém mohou mít čeští spotřebitelé s označením „černé koření“, jak se ve slovenštině říká pepři. Jinak v dresinku není nic vyloženě špatného.

Hodnocení: Česnekový dresink z Teska od nás získává dvojku,a to za špatný překlad, respektive nepřeklad, černého koření na pepř. Antioxidant E 385, který najdete i v dalších dresincích nebo třeba majonézách, na sebe váže kovové ionty. Zabraňuje žluknutí a i díky jeho přítomnosti si původní suroviny zachovávají svoji barvu.

Spak Americký dressing s jogurtem

Bez přidání chemických konzervačních látek.

Pasterovaná omáčka emulgovaná.

Objem: 250 ml

Cena:36,90 Kč

Jednotková cena:14,76 Kč/100 ml

Prodejce:Albert

Výrobce:SPAK Česká republika

Země původu: EU

Složení:pitná voda, rostlinný olej (20 %), jogurt (10%), cukr, paprika sterilovaná, rajčatový protlak, kvasný ocet, jedlá sůl, sušené mléko, maltodextrin, hořčičné semeno, česneková pasta, regulátor kyselosti: kyselina citronová; koření k dochucení, fermentovaná sója, jablečná šťáva, aroma: máslové; barvivo riboflavin; stabilizátor: xanthan gum.

Obsahuje mléčné bílkoviny, laktózu, hořčici a sóju.

Popis:Dle legislativních požadavků by měl být ve značení výrobku u emulgovaných dresinků uveden i údaj: „emulgováno s obsahem tuku v %“. Na tomto výrobku jsme tento údaj bohužel nenašly. Vítáme na něm ale, že obsahuje přírodní barvivo (riboflavin znáte jako vitamin B2 a živočichové včetně člověka jej musí přijímat potravou), nikoli umělé. A dle našeho názoru je chvályhodné i množství jogurtu.

Hodnocení:Dresink Spak je druhý nejdražší v našem srovnání, tomu ale odpovídá i jeho relativně dobré složení. Co nám ale vadí, je chyba ve značení a také nic neříkající označení „vyrobeno v EU“. Dostává proto dvojku.

Albert Quality Med & Hořčice Dressing

Studená omáčka emulgovaná – emulgováno s obsahem tuku 27 %

Objem: 270 ml

Cena:33,90 Kč

Jednotková cena:12,56 Kč/100 ml

Prodejce:Albert

Dodavatel:Remia C. V., Den Doder, Holandsko

Země původu: Holandsko

Složení:pitná voda, rostlinný olej (24 %), hořčice 15 % (pitná voda, hořčičné semínko, ocet, koření), glukózo-fruktózový sirup, ocet, cukr, med 4 %, jedlá sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, citronová šťáva, vaječný žloutek, zahušťovadla: xanthanová guma, guarová guma; konzervant E 202 (sorban draselný); antioxidant E 385 (etylendiamintetraacetát vápenato-disodný); byliny, barvivo: beta-karoten.

Skladujte při pokojové teplotě, po otevření uchovávejte v chladničce při teplotě do + 7 °C.

Alergologické informace: tento výrobek obsahuje vejce a hořčici

Popis:Tento výrobek v porovnání s ostatními obsahuje navíc konzervant sorban draselný. Hodnotíme pozitivně, že výrobek obsahuje přírodní barvivo. Smíchání trochy hořčice, medu a kapky oleje doma v misce vás ale vyjde levněji a ušetříte si zbytečnou konzumaci umělých aditiv.

Hodnocení:AQ Med & Hořčice obsahuje pouze přírodní barvivo beta karoten, jako jediný z našeho výčtu ale obsahuje konzervant, což je rozhodně jeho velké mínus, s ohledem na ostatní dresinky je evidentní, že to jde i bez nich. Celkově od nás dostává dvojku s minusem, nic vyloženě špatného v něm není.

Spar Kräuter dressing

Salátový dresink s bylinkami. Studená neemulgovaná omáčka. Pasterováno. S přírodními sladidly a sladidlem, bez oleje.

Objem:500 ml

Cena:34,90 Kč

Jednotková cena:6,98 Kč/100 ml

Prodejce:SPAR

Země původu:Německo

Složení:pitná voda, ocet kvasný vinný, glukózo-fruktózový sirup, jedlá sůl (max. 3,7 %), cukr, cibule, paprika, regulátor kyselosti octan draselný, zahušťovadla: karagenan, karubin; bylinky < 2 %, přírodní citronové aroma, pepř, regulátor kyselosti kyselina citronová, sladidlo sacharin, výtažek z droždí.

Skladujte a uchovávejte v suchu. Po otevření uchovejte v chladničce.

Popis:Výrobek jako jediný z námi hodnocených není vyroben na bázi oleje. Obsahuje vyšší množství soli (do 3,7 %). Tento výrobek obsahuje kromě cukru i sladidlo sacharin. Jeho výhodou je, že neobsahuje olej, a tudíž je méně tučný než ostatní dresinky, bohužel chutí i vůní připomíná spíš než lahodný bylinkový dresink ocet.

Hodnocení:V tomto dresinku (který je nejlevnější v našem srovnání) nenajdete umělá barviva ani konzervanty, bohužel ale ani moc v názvu deklarovaných bylinek, natož abyste se dozvěděli, co za bylinky v něm vlastně je. Po otevření až nepříjemně štiplavě zapáchal octem (což je ale subjektivní hodnocení!), jeho obsah soli je zbytečně vysoký a dopomáhá si umělými sladidly. Dostává proto trojku s minusem.

Kupujete dresinky v lahvičkách, nebo si je vyrábíte podle chuti sami doma? A která značka je případně ta vaše oblíbená?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů).

Reklama

Načítám