Hlavní obsah

Test televizí: Levnější jsou lepší!

Foto: Thinkstock

Vyznáte se v nabídce televizorů?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná i vy si vybíráte novou televizi a přemýšlíte, zda je lepší LED nebo běžný LCD televizor. Podle čeho to poznáte? Důležitá je nejen kvalita obrazu, ale i zvuku, pohodlné ovládání a spotřeba energie. Podívejte se, jak přístroje v testu obstály!

Článek

Časopis TEST

Při klesajících cenách plochých televizorů mnozí lidé mají tendenci klonit se k větším obrazovkám. Je to lákavé. Taková snaha ovšem nemusí přinést kýžené ovoce. Může se stát, že čím větší obrazovka, tím větší riziko, že převedený signál bude vykazovat chyby. Televizor bude mít sice vysoce kvalitní obraz ze signálu ve vysokém rozlišení, například z blu-ray disku, ale pokud do něj zapojíme obyčejné DVD, bude kvalita výrazně horší.

Nejbarevnější neznamená nejlepší

S kvalitou obrazu souvisí i podání barev. Každý výrobce ho má jiné. Poznáme to snadno, pokud se v prodejně s televizory podíváme na tentýž program na televizorech různých značek. Některé se nám budou zdát o hodně barevnější než jiné. Je to totiž jeden z triků, jak „vylepšit“ kvalitu obrazu a zapůsobit na nás jako kupující.

Ale pozor, nejbarevnější neznamená nejlepší. Je důležité si uvědomit, že televizor má signál reprodukovat v původní kvalitě a ne jej vylepšovat. Ty nejlepší televize proto mohou „hrát“ v obchodech méně barevněji než jejich horší kolegyně.

Podobným optickým zlepšením, které vypadá dobře v prodejně, ale k pláči doma, jsou lesklé povrchy obrazovek. Zrcadlící televizor, na který vidíme jen při zatažených závěsech, vypadá sice hezky, ale jen vypnutý.

Velké rozdíly v kvalitě zvuku

Kvalita zvuku vestavěných reproduktorů některých modelů dostává doslova „na frak“. Souvisí to se snahou o co nejplošší design, který je velmi žádaný a dobře se prodává. Jenže na kvalitní reproduktory často nezbývá místo. Výrazné rozdíly lze nalézt nejen v kvalitě zvuku, ale i v hlasitosti. Například Panasonic TX-L32V10E má zvuk dosti zkreslený a navíc má velmi nízkou úroveň hlasitosti.

LED zatím klasické LCD nepřekonaly

LED přístroje jsou velmi propagované a jako technická novinka se prodávají za mnohem vyšší ceny než LCD televizory s klasickým podsvícením. Reklama slibuje výrazně vyšší kvalitu obrazu, lepší barvy a především nižší spotřebu elektrické energie. Některé modely skutečně mají kvalitnější obraz než průměrný LCD televizor, většina ale za nimi zaostává.

Značné úspory elektrické energie bychom čekat neměly. Něco skutečně uspoří, avšak ona úspora není oproti LCD televizorům nijak výrazná.

Z výsledků je zřejmé, že nová technologie nemusí vždy znamenat okamžitou výhru a že je lepší střízlivě sledovat vývoj trhu a u technologických novinek si počkat, až jim výrobci „vychytají mouchy“ a až jejich ceny klesnou.

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky testu pěti LCD a LED televizorů s úhlopříčkou 81 cm (32 palců). Cena testu jednoho televizoru činí 61 000 Kč (+ cena výrobku), náklady jsou hrazeny z předplatného časopisu TEST.

Sony KDL–32W5800 (LCD)

cena: 22 740 Kč TEST: zhodnocení kvality: dobře (2,4) Z výsledků testu: pouze uspokojivý obraz a zvuk; velmi dobré další funkce – prohlížení fotografií, použití jako PC monitor, připojení k počítačové síti, teletext; dobrá obsluha (až na dost pomalou rychlost přepínání); průměrná spotřeba energie při provozu (93 W), velmi nízká při stand-by (0,15 W).

LG 32LH5000 (LCD)

cena: 13 160 Kč TEST: zhodnocení kvality: uspokojivě (2,5) Z výsledků testu: uspokojivý obraz, dobrý zvuk; dobré další funkce – prohlížení fotografií, použití jako PC monitor, nelze však připojit k počítačové síti; obsluha pouze uspokojivá (např. velmi pomalé přepínání, horší ovládání na přístroji); průměrná spotřeba energie při provozu (109 W), velmi nízká při stand-by (0,5 W).

Panasonic TX – L32V10E (LCD)

cena: 21 090 Kč TEST: zhodnocení kvality: uspokojivě (2,6) Z výsledků testu: uspokojivý obraz, horší zvuk; dobré další funkce – prohlížení fotografií, použití jako PC monitor, připojení k počítačové síti, portálové stránky, teletext; uspokojivá obsluha (např. pomalé přepínání, horší ovládání na přístroji); průměrná spotřeba energie při provozu (108 W), velmi nízká při stand-by (0,3 W).

Samsung UE32B7000 (LED)

cena: 25 140 Kč TEST: zhodnocení kvality: uspokojivě (2,6) Z výsledků testu: dobrý obraz, avšak naprosto nedostatečný zvuk; velmi dobré další funkce – prohlížení fotografií, použití jako PC monitor, připojení k počítačové síti, dobrý teletext; uspokojivá obsluha (např. pomalejší přepínání); průměrná spotřeba energie při provozu (90 W), velmi nízká při stand-by (0,08 W).

Sharp LC-32LE600E (LED)

cena: 14 800 Kč TEST: zhodnocení kvality: uspokojivě (2,9) Z výsledků testu:uspokojivý obraz, horší zvuk; dobré další funkce – prohlížení fotografií, použití jako PC monitor, nelze připojit k počítačové síti, teletext; uspokojivá obsluha (např. velmi pomalé přepínání); velmi nízká spotřeba energie při provozu (54 W), velmi nízká při stand-by (0,3 W).

Zdroj informací je časopis TEST. V pravidelně aktualizované databázi televizorů na www.dtest.cz jsou nyní k dispozici výsledky testů 128 LCD, LED a plazmových televizorů (cenové rozpětí od 8000 do 45 990 Kč). Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám