Hlavní obsah

Test: Tyhle párky si rozhodně nekupujte!

Foto: archiv redakce

Víte, že v párcích nemusí být vůbec maso? Normám stačí separát!Foto: archiv redakce

Reklama

Zná to asi každý. Blíží se večer a přemýšlíte, co rychlého udělat k večeři. Takové párky patří k nejrychlejším a nejoblíbenějším jídlům. Proto jsme nakoupili 6 různých druhů párků, které na první pohled vypadaly velmi lákavě, a podrobili je testům. Jak dopadly? Výsledek bohužel pro párky není příliš lichotivý.

Článek

Párky coby lahůdka se začaly vyrábět v roce 1487 v německém Frankfurtu nad Mohanem. Podle tamních cechovních pravidel se pro jejich výrobu používalo libové maso z boku. Za první republiky, ale i před listopadem 1989, se párky skutečně vyráběly pouze z masa a ochucovaly se nejrůznějším kořením. V té době také platily závazné normy, kterými se výrobci museli řídit. Koncem 90. let ale stát tyto normy zrušil a dnes si výrobci v podstatě mohou dát do párků, co se jim zlíbí, pouze pro ně musejí vymyslet své vlastní obchodní označení, tedy svůj vlastní název a také musejí na obal napsat složení.

Už jste si asi zvykli, že si při nákupu jakéhokoli zboží musíte důkladně pročíst složení. Ovšem, můžete se spolehnout, že je popis pravdivý? Párky, které jsme nakoupili, jsme odvezli do odborné zkušebny Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde udělali jejich rozbor. Přečtěte si, jak dopadly!

BARONI Pochoutkové párky (výrobce firma Rolpek, Polsko) – cena 62,90 Kč/500 g, cena za 1 kg 125,80 Kč

Z popisu složení se dozvíte, že párky jsou vyrobeny z krůtího masa (38 %), pitné vody, vepřového masa (17 %), hovězího masa (8 %) a dále z bramborového škrobu, jedlé soli, sójové bílkoviny, koření a různých stabilizátorů. Tuku mají mít tyto párky maximálně 25 %. Důležitá je informace, že výrobek obsahuje sóju a může obsahovat stopy pšeničného lepku, celeru, hořčice a laktózy z mléka. Dále se z obalu dozvíte, že párky mají tradiční chuť.

Co ukázaly testy: Analýza prokázala, že v těchto párcích je 15,9 % tuku, takže výrobcem uvedená informace o maximálním množství tuku je tak trochu alibistická. Jedná se z velké části o krůtí párky, což na první pohled z obchodního názvu zřejmé není. Párky mají velké množství aditiv – éček – a obsah soli je spíše vyšší – 2,16 %. Výrobce zákazníky informuje, že jde o tradiční chuť, to však není příliš korektní tvrzení, protože se o žádnou tradiční chuť nejedná. Na základě analytického rozboru tedy tyto párky nelze příliš doporučit.

Hodnocení:Tyto párky by ve škole dostaly čtyřku, a to především pro zavádějící název, měly by se spíš než pochoutkové jmenovat krůtí, dále pro označení tradiční chuť – párky, vyrobené z krůtího, vepřového a hovězího masa s velkým podílem vody (ta je ve složení na druhém místě a suroviny jsou psány podle množství v sestupném pořadí) skutečně nejsou žádnou tradiční recepturou, a nakonec kvůli velkému množství stabilizátorů, aditiv – éček a velkému množství soli. Obecně platí – čím méně soli, tím lépe. U párků by obsah soli měl být optimálně maximálně do 2 %.

Vodňanské kuře – Kuřecí párky se sýrem (výrobce Vodňanská drůbež, a. s.) – cena 24,90 Kč/290 g, cena za 1 kg 85,90 Kč

Podle informací na obalu párky obsahují 59 % strojně odděleného kuřecího masa (separátu), 7 % sýra, kuřecí kůži, bramborový škrob, rýžovou vlákninu a dále stabilizátory, antioxidanty, konzervanty, barviva, zvýrazňovač chuti a extrakty koření. Maximální obsah tuku je 30 %. A výrobce vás láká sloganem – vždy čerstvé, vždy chutné, bez lepku.

Co ukázaly testy:Tyto párky neobsahují vůbec žádné maso. Místo něj v nich najdete pouze separát, tedy produkt získaný strojním oddělením zbytků masa, které zůstaly po vykostění na kostech. Párky obsahují 20 % tuku, přitom v nutričních hodnotách uvádí výrobce 13,5 g/100g a ve složení maximálně 30 %. Znamená to, že informace na obalu jsou nepřesné a zavádějící. Tyto párky také obsahují velké množství éček, ale pouze 1,36 % soli, což je však jejich jediná přednost. Zmínka o čerstvosti je také zavádějící – tyto párky s čerstvým kuřetem nemají mnoho společného především proto, že jsou vyrobeny pouze z kuřecího separátu, ve kterém mohou být jakékoli zbytky, včetně rozemletých kostí. Tento výrobek na základě analýzy nelze doporučit.

Hodnocení: Kuřecí párky se sýrem v našem testu dostaly pětku. I když není zakázáno používat při výrobě párků kuřecí separát, pro zákazníka by tato informace na obalu měla znamenat, že si takový výrobek spíše nekoupí. Nejedná se o maso a nikdy nevíte, co všechno bylo na výrobu takového párku použito. Pětku dostávají tyto párky také pro velké množství stabilizátorů a aditiv – éček. Nezachrání je ani fakt, že obsahují ze všech testovaných párků nejméně soli.

Spišské párky (výrobce Procházka, a. s.) – cena 41,90 Kč/210 g, cena za 1 kg 199,50 Kč

Podle obalu obsahují 59 % vepřového masa, 21,2 % hovězího masa, pitnou vodu, vepřovou kůži, dusitanovou solicí směs, papriku sladkou a pálivou, stabilizátory a antioxidant. Dále výrobce uvádí obsah soli nejvýše 2 % a tuku nejvýše 24 %. Z doplňkové informace se dozvíte, že párky jsou 100% bez mouky, neobsahují lepek, jsou vyrobeny z kvalitních surovin a jedná se o zaručeně tradiční specialitu.

Co ukázaly testy: Rozbor prokázal, že se skutečně jedná o „tradiční specialitu“, jak deklaruje výrobce, pro niž je závazná mezinárodně schválená receptura.  Můžete se spolehnout také na obsah masa, obsah soli (1,83 %) přesně odpovídá receptuře i deklaraci na obalu a stejně tak odpovídá i obsah tuku – 24,3 %. Tento výrobek odborníci z VŠCHT v Praze jednoznačně doporučují.

Hodnocení:Spišské párky se mohou pochlubit jedničkou. Vše, co výrobce deklaruje na obalu, také splňuje, párky mají přijatelné množství stabilizátorů a aditiv – éček. Také obsah soli je přiměřený.

Vídeňské mini párečky se sýrem (výrobce Ponnath ŘEZNIČTÍ MISTŘI, s. r. o.) – cena 49,90 Kč/210 g, cena za 1 kg 237,60 Kč

Z obalu vyčtete, že párky obsahují 75 % vepřového masa, 9 % sýru gouda, dusitanovou solicí směs, amaranth, dextrózu, stabilizátor, difosforečňan, glukosový sirup, regulátor kyselosti, emulgátor, antioxidant, extrakty koření, skopové střevo. Maximální obsah tuku – 34 %. Výrobce informuje, že tyto párky jsou špičkové kvality a lahodné chuti od řeznických mistrů.

Co ukázaly testy:Ačkoli je na obalu deklarováno poměrně značné množství tuku, analýza prokázala pouze 21,9 %. Tento jediný výrobek ze všech testovaných překračuje deklarované množství soli 2,5 % (analyticky bylo potvrzeno 2,57 %), což by mělo být vyznačeno na obalu, ale bohužel není. I tyto párky obsahují mnoho chemických látek, takže doplňková informace by byla výstižnější, kdyby zněla „od řeznických a chemických mistrů". Při doporučení tohoto výrobku zůstali odborníci z VŠCHT neutrální.

Hodnocení:Tyto mini párečky dostaly v našem testu trojku. Ačkoli obsahují velký podíl masa, výrobce použil mnoho chemických látek i aditiv – éček. Opět platí – čím méně, tím lépe. Navíc jim ubližuje značné množství soli v podobě dusitanové solicí směsi, která negativně ovlivňuje zdraví. Pravidelná konzumace příliš slaných výrobků může způsobit rakovinu tlustého střeva. V obchodě byste se měli spíše porozhlédnout po párcích, které sice mají také větší množství masa, ale mnohem méně přídavných látek.

BILBO uzeniny Tenký párek ESO (výrobce Koncern Zedníček) – cena 42,90 Kč/200 g, cena za 1 kg 214,50 Kč

Tenké párky obsahují podle obalu 65 % vepřového masa, 5 % hovězího, dále vepřové sádlo, vepřovou kůži, vodu, sůl, stabilizátor, bramborový škrob, barvivo košenila, regulátory kyselosti, kyselinu mléčnou, citronovou, dále uhličitany sodné, zahušťovadlo, stabilizátory, cukr, koření a dextrózu (tedy hroznový cukr – škrobový). Obsah tuku je maximálně 30 % a soli maximálně 2, 6 % soli. Dále se od výrobce dozvíte, že „někdo to rád libové“ a také, že párky jsou bez lepku.

Co ukázaly testy:Podle rozborů mají tyto párky poněkud vyšší obsah soli, než je zdraví prospěšné (2,34 %), jsou přibarveny přírodním červeným barvivem – košelinou, což je sice povoleno, ale určitě byste se bez toho obešli. Nastavování škrobem u těchto párků je sice také povoleno, ale opět je to nadbytečné. Zjištěný obsah tuku – 29,4 % je poněkud v rozporu s tvrzením, že „někdo to rád libové", což vzbuzuje falešný dojem, že tyto párky jsou libovější než srovnatelné výrobky. A to není pravda. Ani u tohoto výrobku odborníci nevyjádřili kladné, ale ani zamítavé doporučení.

Hodnocení: I tyto párky dostaly v našem testu trojku, a to především pro rozpor v tvrzení, že párky jsou libové, a přitom mají velký obsah tuku. Také obsah soli je nevhodný. Navíc jsou nastavovány bramborovým škrobem, a aby byly na první pohled lákavé, jsou přibarvovány přírodním barvivem. Množství aditiv – éček je sice přijatelné, ale opět platí, že menší množství různých přísad by bylo ve prospěch chuti těchto párků.

BILBO uzeniny Vídeňské párky pro děti (výrobce Koncern Zedníček) – cena 54,90 Kč/300 g, cena za 1 kg 183 Kč

Párky pro děti podle obalu obsahují vepřové a hovězí maso – 70 %, vepřové sádlo, pitnou vodu, jedlou sůl, stabilizátory, antioxidant, koření. Dále se dozvíte, že párky jsou bez umělých barviv, alergenů, bez glutamátů, bez umělých barviv a jsou v přírodním střívku. Obsah tuku je maximálně 32 %. Podle výrobce mají být vhodné pro děti od 3 let věku.

Co ukázaly testy:Analyticky bylo zjištěno, že párky pro děti mají 29,7 % tuku. I když je na obalu deklarováno 32 % tuku, tak v nutričních hodnotách pouze 25 g/100 g. Celkově je obsah tuku pro děti poměrně vysoký (energetická hodnota tedy také) a je vyšší, než je uvedeno ve výživových hodnotách. Podle složení se jedná o kvalitní výrobek, ale vzhledem k tuku není příliš vhodný pro děti. Za to obsah soli je poměrně nízký (1,68 %), a to je dobré jak pro děti, tak pro dospělé. Podle odborníků z VŠCHT tento výrobek pro děti nelze příliš doporučit.

Hodnocení: Vzhledem k tomu, že tyto párky jsou určeny dětem, dostaly v našem testu čtyřku. Jejich zásadním problémem je vysoký obsah tuku, pro který nejsou vhodné právě pro děti. Tento fakt nezachrání ani nízký obsah soli. Je to škoda, protože párky obsahují pouze dva stabilizátory a málo nadbytečných přísad. Pokud by výrobce nedeklaroval, že jsou vhodné pro děti, tak by dosáhl výrazně lepšího hodnocení.

Čemu věřit a čemu ne?

Z testu náhodně vybraných párků dopadly nejlépe Spišské párky, které vyrobila firma Procházka, a. s., a úplně nejhůř Kuřecí párky se sýrem od výrobce Vodňanská drůbež, a. s. Z testu také vyplynulo pár pravidel, které se při nákupu párků vyplatí dodržovat.

Určitě sledujte jejich složení – čím vyšší mají obsah masa, tím lépe. Kvalitní párky by ho měly obsahovat přibližně 80 %. Doba, kdy se párky vyráběly pouze z masa a koření, je už dávno pryč. Výrobci se snaží, aby jejich zboží mělo delší trvanlivost, ale také přijatelnou cenu.

Obecně se dá říct, že se můžete spolehnout na informaci o procentuálním množství masa v párcích. Testy prokázaly, že v tom výrobci zákazníky neklamou. Ale musíte si uvědomit, že strojně oddělené drůbeží maso, tedy separát, nemá s masem příliš společného.

Sledujte i množství dalších látek. Většina výrobců přidává do párků mnoho éček (například E 250 – dusitan, E 301 – askorban sodný, E 450 – difosforečnan), stabilizátorů a konzervantů, ať už kvůli trvanlivosti nebo barvě a chuti, a to samozřejmě ubírá párkům na kvalitě. Čím méně takových látek v párcích najdete, tím lépe.

A také by vás mělo zajímat množství soli. Bohužel jen někteří výrobci uvádějí přesné množství soli, přitom právě příjem soli byste měli obecně omezit. Dospělému člověku stačí denní příjem asi 2–4 g, v současné době je průměrná spotřeba více než 16 g na den, a to je alarmující, protože nadbytečný příjem soli nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. V párcích by nemělo být více než 2 % soli, ale pokud to výrobce na obalu neuvede, nezbývá než jíst párky, ale i jiné uzeniny, v omezeném množství.

Koho se zeptat?

Složení párků by vám měli být schopni říct prodavači i u párků vážených, i když to je asi utopie. Ale zkusit to můžete. Prodavači od výrobce dostávají velká balení, na kterých je pochopitelně složení napsáno, takže byste tuto informaci měli dostat. Zákazník má na informaci o složení právo, jen v dnešní uspěchané době ji vlastně nikdy u pultu nevyžaduje.

Cena je při nákupu taky výmluvná. Prostě za nízkou cenu kvalitní párky nekoupíte. Kilo kvalitních párků stojí v průměru 180 až 240 korun. Ale pozor – testy ukázaly, že vyšší cena vždy nezaručuje kvalitu.

Na závěr upozornění – ani velmi kvalitní párky nemůžete jíst každý den. I ty nejlibovější, tedy s nejmenším obsahem tuku, budou vždy dost tučné a dost slané, a proto by měly být pouze občasným doplňkem vašeho jídelníčku.

Reklama

Načítám