Hlavní obsah

Zabijáci zlého cholesterolu: 8 tipů, jak ho snížíte bez prášků

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač se vám možná zdá, že vysokým cholesterolem trpí kdekdo, určitě se to nedá označit za banalitu. Naopak! Nadbytek cholesterolu přímo souvisí se srdečně-cévními nemocemi, na které u nás umírá víc než polovina lidí. Následujte naše rady, které ho pomohou snížit.

Článek

Cholesterol je sám o sobě mimořádné důležitý – jedná se o látku ze skupiny steroidů, která je nezbytná při tvorbě buněk, hormonů i vitaminu D. Jakmile se však jeho hladina v krvi zvýší, stává se z něj tichý zabiják.

Nadbytek cholesterolu se začne ukládat do stěn cév, ty se zužují, zhoršuje se jejich pružnost, a dokonce se mohou i ucpávat, což představuje obzvlášť vysoké nebezpečí obávaného infarktu myokardu či mozkové mrtvice.

Ještě než se podíváte na video, měli byste o cholesterolu vědět jednu věc: rozlišuje se „zlý“ LDL a „hodný“ HDL cholesterol. Nejedná se o dvě různé látky, stále existuje jen jedna. Liší se ale tím, jak se v těle chovají: vyšší množství LDL cholesterolu se může usazovat na stěnách cév, což je nebezpečné, naopak HDL cholesterol dokáže nadbytek zlého LDL snižovat.

Pro tělo je tedy opravdu důležité, aby byl HDL cholesterol v převaze. To z velké části můžete ovlivnit vy sami. Ve videu se dozvíte jak!

Trpíte vysokým cholesterolem?

Související témata:

Načítám