Hlavní obsah

Řídnutí kostí, bolesti svalů a slabá imunita! Ohrožuje epidemie nedostatku vitaminu D i vás?

Foto: everst, Shutterstock.com

Foto: everst, Shutterstock.com

Slunce nemá vliv pouze na dobrou náladu, ale také na vitamin D. Ten si totiž tělo dokáže vytvořit samo, potřebuje k tomu však sluneční paprsky. A to v zimě bývá problém. Víte, jak situaci vyřešit a déčko doplnit jinak?

Článek

Receptory pro vitamin D jsou prakticky ve všech tkáních lidského těla. Tato látka tedy hraje důležitou roli v mnoha procesech a její nedostatek je značně nebezpečný. V létě většinou nehrozí – organismus si déčko vytváří díky působení slunečního záření. „Množství vitaminu D, které tělo dokáže vytvořit, může činit až osmdesát procent potřeby – v závislosti na zeměpisné poloze, kde žijete,“ uvádí Petra Schäferová, odbornice na zdravý životní styl ze společnosti Fitkouč. V zimních měsících, kdy je slunce málo, se situace dramaticky mění.

Solárium pro případ nouze?

Každého asi napadne, nedá-li se v zimě nedostatek slunečního záření a z toho plynoucí deficit vitaminu D vyřešit návštěvou solária. Ačkoliv se odborníci shodují, že solárium skutečně vitamin D doplnit dokáže, kvůli zvýšenému riziku rakoviny kůže jej za ideální prostředek nepovažují. „Když už se pro něj rozhodnete, dbejte na výběr studia, které solária udržuje a pravidelně mění trubice,“ radí Petra Schäferová. Jako mnohem vhodnější alternativa je pobyt na čerstvém vzduchu – v zimě můžete za sluncem vyjet třeba na hory. V závislosti na typu pokožky byste se slunečním paprskům měli vystavovat 15 až 40 minut, aby se déčko stihlo vytvořit.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Únava, slabost a úzkost? Může za tím být deficit vitaminu DFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Řídké kosti a mizerná imunita

Nedostatek déčka způsobuje pokles hladiny vápníku v krvi a nutnost použít k jeho doplnění zásoby z kostí. Pro kostru to má mnoho nepříjemných důsledků, například osteoporózu, která často vede k invaliditě. „Deficit se dále projevuje oslabením imunity a vyšší náchylností k respiračním onemocněním,“ jmenuje Petra Schäferová. Co dalšího můžete pozorovat, když vám chybí vitamin D? Podle některých studií i svalovou slabost, chmury a špatnou náladu. A naopak – dostatek vitaminu D může fungovat jako prevence nádorového bujení – to však zatím nebylo definitivně potvrzeno.

Kojenci v ohrožení

U dětí se nedostatek vitaminu D projevuje především růstovými poruchami. „Dříve děti trpěly rachitidou,“ doplňuje Michaela Bebová, výživová poradkyně a specialistka na biochemii. Jedná se o křivici, která se hojně vyskytovala zejména v obdobích nedostatku. Jako prevence se používal rybí tuk. „Čerstvě narozeným kojencům se proto podává v kapičkách. V takto rané fázi totiž ještě nemohou na sluníčko a matka jim ho v mateřském mléku nedodává,“ vysvětluje odbornice.

Když dojdou zásoby

Déčko patří mezi vitaminy, které se v těle skladují, a zásoby vydrží i několik měsíců. Jestli se tedy během roku pohybujete na slunci a pravidelně jíte ryby a mléčné produkty, není podle Michaely Bebové v našem mírném pásmu suplementace pomocí doplňků stravy nutná. „I přesto bych ji v zimních měsících doporučila. A to zejména rizikovým skupinám, jako jsou děti, které ho potřebují ve zvýšené míře pro svůj růst a vývoj, ale také starším jedincům či dlouhodobě nemocným lidem, kteří nemají pravidelný pohyb venku,“ říká k tomu a vysvětluje, že dnes se mluví až o pandemickém nedostatku této látky.

„Rozhodně tedy není od věci si jeho příjem hlídat. Pozor by si měli dávat i lidé, kteří jsou pracovně vytížení, tráví velké množství času v kancelářích a obecně žijí nezdravým životním stylem,“ doplňuje odbornice.

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Rybí tuk je bohatý na obsah vitaminu D. Můžete si ho dopřát v „původním balení“ a zdravě si pochutnatFoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Pořádně se najezte

Jak tedy v zimě doplnit zásoby této zásadní látky? Není to nic složitého. Když v zimě vysvitne slunce, nastavte mu tvář a především dobře jezte: nejbohatšími zdroji vitaminu D jsou tučné mořské ryby, jako je tuňák, losos, sardinky nebo makrela. Nemáte na ryby náladu? Nevadí. Dopřávejte si mléčné výrobky a vejce, rozmanité cereálie i alternativy mléka, do nichž bývá déčko často přidáváno.

Máte potíže se stravou či trávením a bojíte se, že byste takhle déčko nedoplnili? Pak je tu ještě jedna osvědčená možnost. „Pravidelná konzumace rybího tuku tak, jak to zažily ještě naše maminky a babičky, má pro doplnění vitaminu D stále svůj význam,“ doporučuje Michaela Bebová.

A jak doplňujete v zimě vitamin D vy?

Reklama