Hlavní obsah

Bojíte se infarktu? 5 nejčastějších hříchů, kterými Češi škodí svému srdci!

Foto: racorn, Shutterstock.com

Foto: racorn, Shutterstock.com

Reklama

Srdce, to je opravdu důležitý orgán ve vašem těle! Přestože to jistě víte, často na něj zapomínáte. Na nemoci srdce a cév totiž v Evropě každý rok umře dvakrát víc lidí než na rakovinu! A my víme, čím si škodíte.

Článek

Statistiky ukazují, že Češi na tom se zdravím srdce nejsou moc dobře. Ohrožuje je cholesterol i riziko srdečního selhání, nedbají na stravu ani na prevenci stresu – a netýká se to jen starších generací, množství mladých pacientů narůstá.

Srdce se dennodenně stará o to, abyste mohli dělat vše, co máte rádi. Vracíte mu to? Dopřejte mu dostatek potřebné relaxace i fyzické aktivity, která ho udržuje v kondici. Uzpůsobte mu jídelníček a vyvarujte se častých chyb, které ho zatěžují. A tyhle jsou nejčastější!

Hřích první: Podceňujete cholesterol

Za většinou případů srdečně-cévních onemocnění je ateroskleróza, která postupně ničí cévy celého těla. „Vysoká hladina celkového cholesterolu v krvi je rizikovým faktorem rozvoje aterosklerózy, tedy procesu ukládání tukových látek ve stěnách tepen a ztlušťování jejich stěn, a jejích následných komplikací z nedostatečného prokrvení orgánů. Jedná se především o onemocnění srdce, mozku a dolních končetin,“ vysvětluje MUDr. Ladislav Krajči, CSc., internista ze společnosti synlab czech.

V ČR ročně na nemoci srdce a cév zemře téměř padesát tisíc lidí, v Evropě přes čtyři miliony – a to je dvakrát víc než na rakovinu! „Lepší než řešit následky kardiovaskulárních onemocnění je ateroskleróze předcházet nebo alespoň nepodporovat její rozvoj. To je v zásadě možné dodržováním zásad zdravého životního stylu,“ dodává doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Hlídejte si proto množství potravin bohatých na cholesterol, mezi které patří především tučné maso, klobásy, slanina a sýry. To však nejsou jediní viníci – veliký vliv na hladiny tuků v krvi má celkový životní styl: přemíra cukrů, přejídání, nadváha, alkohol, kouření i nedostatek fyzické aktivity.

Foto: Lisovskaya Natalia, Shutterstock.com

Klobása jednou za čas srdci nevadí, ale kombinace dlouhodobě nevhodné stravy a nedostatku pohybu mu škodí mimořádněFoto: Lisovskaya Natalia, Shutterstock.com

Hřích druhý: Ignorujete volání o pomoc

Že vaše srdce není v pořádku, můžete často lehce odhalit i sami – napoví hned několik signálů. Zpozorněte, když se vám náhle ztěžka dýchá, aniž byste se fyzicky namáhali, nebo pokud máte potíže s dýcháním vleže na zádech. K lékaři byste měli také zamířit, jestliže se potýkáte s nadměrným bušením srdce i v klidu. Dušnost a bušení jsou jedním z hlavních příznaků srdečního selhání. Varovat by vás měly i otoky dolních končetin nebo skokové přibývání na váze, které není způsobené zvýšeným apetitem.

Hřích třetí: Nedopřejete mu odpočinek

Srdce samozřejmě bije nonstop, ale i ono potřebuje zklidnit a relaxovat – přizpůsobte mu volnočasové aktivity i spánkový režim. Jestliže se přepínáte, jste neustále v poklusu a ještě málo spíte, srdeční obtíže vás dostihnou bez ohledu na věk. Vnímejte tedy, že se cítíte unaveni, a naučte se odpočívat. Ovšem trápí-li vás neustálé vyčerpání i bez očividných důvodů, zpozorněte: srdce rozvádí krev (a tím i kyslík a důležité živiny) do celého těla a v případě, že je nemocné a zaostává, pumpuje krev přednostně do životně důležitých orgánů. Tím dochází k menšímu prokrvení svalů, i proto se tedy můžete cítit malátní a unavení. Další signál, nad kterým není radno mávnout nevšímavě rukou!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Dostatečný pravidelný odpočinek potřebuje i srdceFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Hřích čtvrtý: Chybujete v tucích

Co nejméně tuků ve stravě jako návod na štíhlou postavu i dlouhověkost? Tohle už neplatí, nyní výživáři zastávají jinou doktrínu. Mozek i srdce tuky potřebují – ovšem ne ledajaké. Nutriční poradci doporučují inspirovat se středomořskou stravou. „Ta klade důraz na zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky, stejně jako na zdravé tuky, jako jsou ryby, mořské plody, ořechy či olivový olej. Všechny tyto potraviny pomáhají udržet správnou hladinu ‚hodného‘ HDL cholesterolu,“ vysvětluje doktorka Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife.

Pro českou kuchyni je typický vyšší příjem nasycených tuků (máslo, sádlo, ztužené tuky) a nevhodně tučných potravin (uzeniny, tučné maso, některé mléčné výrobky). Alespoň částečně je omezte a nahraďte zdravějšími s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin (např. olivovým, řepkovým či kokosovým olejem, kvalitními margaríny, oříšky, semínky nebo rybím tukem).

Pozor si dejte i na nízkotučné a light výrobky. „Mnozí výrobci potravin dnes v přehnané snaze nabízet zákazníkům nízkokalorické potraviny tuk z produktů často odstraňují, ale nahrazují ho rafinovanými cukry, které jsou bohužel pro zdraví mnohem škodlivější,“ dodává odbornice.

Hřích pátý: Nemyslíte na preventivní prohlídky

Jednou za dva roky byste měli podstoupit preventivní prohlídku u praktického lékaře. Její součástí je i kontrola srdce poklepem a poslechem, měření krevního tlaku a ve vyšším věku i hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Praktický lékař není povinen vás na prevenci zvát, na své zdraví musíte myslet sami. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví na tyto prohlídky dbá pouze 38 procent lidí, ostatní vyhledávají lékaře až při zdravotních obtížích. Jestli patříte spíše do druhé skupiny, možná je na čase to změnit. Lékař může odhalit i jiná onemocnění, která srdce zásadně ohrožují. Pokud například přehlížíte vysoký krevní tlak, negativní důsledky dlouhodobého kouření nebo příznaky cukrovky, možná jste infarktu blíže, než myslíte.

Čím dříve s péčí o srdce začnete, tím lépe. Žádoucí je zachytit potíže v počátku, kdy je možné s nimi bojovat úpravou životního stylu či pomocí léků. „Nejlepších výsledků dosáhnete, když zdravý životní styl jako normu prosadíte u dětí. V dospělé populaci často úprava životního režimu nestačí a musíte použít léčiva. Dnes víme, že zejména léky snižující hladiny krevního cholesterolu a krevního tlaku významně snižují riziko rozvoje komplikací aterosklerózy,“ doplňuje Michal Vrablík. Později vám pomůže již jen operativní zákrok, který s sebou ale nese celou řadu omezení.

Víte, v jaké kondici je vaše srdce?

Reklama

Související témata:

Načítám