Hlavní obsah

Tip na nakládání: Zkuste chutney, domácí kečup nebo křupavou zeleninu

Foto: Greta Blumajerová

Lucie Klimešová nám prozradila 3 ověřené recepty na domácí zavařováníFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící léto má i přes chladnější večery stále své kouzlo, pro kulináře především ve skvělé příležitosti ke zpracovávání plodů. Je jich pořád hodně, a vás alespoň nemusí mrzet, že zase trávíte víc času u plotny.

Článek

Lucie Klimešová působí křehkým dojmem, ale přitom s přehledem obstarává krušnohorskou rodinnou farmu Modřínka a ještě stíhá vyrábět kozí sýry, sirupy a džemy (a vyhrávat s nimi světové soutěže!). V červenci vám prozradila 3 recepty na originální ovocné zavařeniny a teď jsme se s ní pustili do slaných nakládaných variací: dokonalého domácího kečupu, pikantního cibulového chutney s ovocem a křupavé zeleniny. Už se nám ta spíž zase plní!

Cibulové chutney s ovocem

Potřebujete: 500 g vypeckovaných třešní nebo švestek, 1 větší červenou cibuli, 1 bílou cibuli, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce balzamika, 1 chilli papričku (pro ostřejší verzi)

Foto: Greta Blumajerová

Karamelizovaná cibulka s třešněmi svou sladko-pálivou chutí výborně doplňuje pečená masa a sýryFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vypeckované třešně rozpulte a cibule nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte olivový olej a na mírném ohni smažte cibuli, dokud nezesklovatí, asi 7 minut. Když je měkká, přidejte třešně a chilli a vařte dalších 5–10 min, až ovoce změkne.

Na závěr směs posypejte cukrem, nechte lehce zkaramelizovat, přidejte balzamiko a počkejte, až se tekutina zredukuje. Plňte do vyčištěných sklenic a uchovávejte v lednici nebo pro delší trvanlivost 10 až 15 minut sterilujte při 120 °C.

Tip: Chutney je skvělé k sýrům, na dochucení jednohubek a k pečeným masům – třeba v celku pečené panence. Maso naložte do směsi oleje, rozmarýnu, pepře a sladké papriky, těsně před pečením osolte a poté zprudka ze všech opečte. Často otáčejte, aby průřez zůstal kulatý. Nebo maso jednoduše připravte v troubě podle tohoto receptu ze článku Vsaďte na cuketový koláč, pikantní maso či švestkový koláč.

Naložená zelenina

Potřebujete: 100 g salátové okurky, 450 g bílé ředkve, 450 g mrkve, 2 lžíce soli, 1 hrnek neochuceného rýžového octa, 1 hrnek vody, 1 hrnek cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Křupavá zelenina je perfektní do sendvičůFoto: Greta Blumajerová

Postup: Zeleninu nakrájejte na úzké proužky a řádně osušte, aby se vám nálev zbytečně nezředil. Vodu, ocet, cukr a sůl míchejte tak dlouho, až se sůl rozpustí. Zeleninu plňte do sklenic dle vlastní fantazie a zalejte připraveným roztokem tak, aby byla celá ponořená. Nechte v lednici nejméně 5 dnů rozležet, aby se hezky propojily všechny chutě, a poté použijte.

Tip:Zelenina je skvělá do vietnamských sendvičů – tradičně se bagety pomažou paštikou a podávají s křupavým bůčkem a koriandrem, my zvolili odlehčenější variantu s bylinkovým máslem a marinovaným tofu zakápnutým sójovou omáčkou. Podívejte se také, jak na bánh mì s tempehem.

Domácí kečup

Potřebujete: 1 kg zralých rajčat, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 70 g cukru krupice, 1 čajovou lžičku soli, 140 ml vinného octa, 1 usušenou chilli papričku (pro ostřejší verzi)

Postup: Rajčata spařte v horké vodě, nařízněte, stáhněte slupku a nakrájejte na malé kousky.

Foto: Greta Blumajerová

Říkal tady někdo „zeleninová večeře“? :-)Foto: Greta Blumajerová

Na kostičky pokrájenou cibuli zpěňte na rozpáleném oleji, přidejte rajčata spolu se zbylými ingrediencemi a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 35–40 minut, dokud směs nezhoustne. Na závěr vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Plňte do čistých sklenic a uchovávejte v lednici. Pro prodloužení trvanlivosti kečupu můžete skleničky sterilizovat v troubě po dobu 10 minut při teplotě 150 °C.

Máte také tak rádi naloženou zeleninu jako my?

Reklama

Načítám