Hlavní obsah

Tip na podzimní pečení: dokonale vláčné perníkové muffiny

Foto: autorka

Foto: autorka

Reklama

Podzimní pečení je tu – a to znamená čas perníků všeho druhu. Vyzkoušejte naše vláčné muffiny s hruškou. Nebudete litovat. Milá vůně perníkového koření vás příjemně zahřeje a naladí na celý den.

Článek

Jeden z nejchutnějších receptů na muffiny, které znám. Hruška jim dodává strukturu a vlhkost, sladké jsou tak akorát a voňavé po perníkovém koření. Můžete použít koupenou směs koření na perníky, nebo si namíchat vlastní. Já melu koření starým elektrickým mlýnkem na kávu. Hravě si poradí s tvrdým hřebíčkem i skořicí. Do muffinů můžete přidat i pár sušených brusinek a hrušku vyměnit za jablko. Vždy se povedou a k snídani zůstanou, jenom když je peču v noci :-).

Perníkové muffiny s hruškami

Na 12 kousků budete potřebovat: 60 g másla, 1 větší vejce, 130 ml čerstvé šťávy z růžového grapefruitu (měl by stačit jeden kus), 140 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou), 100 g hnědého cukru, větší hrušku (případně pár sušených brusinek), 3 lžičky perníkového koření, 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, lžičku jedlé sody, špetku soli

Předehřejte troubu na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180) a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Vytlačte šťávu z grapefruitu, na mírném plameni rozpusťte máslo a nechte zchladnout. Hrušku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V míse smíchejte mouku, cukr, koření, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. V druhé nádobě promíchejte máslo, vejce a grapefruitovou šťávu. K mouce přidejte hrušku a nechte kostičky, ať se jí rovnoměrně obalí. Pak přilijte tekuté ingredience a zlehka promíchejte jenom tak, aby se mouka provlhčila, nešlehejte. Naplňte formičky a pečte 20 až 25 minut.

Tip: Koření si míchám podle aktuálních zásob, nikdy však nechybí hřebíček, cejlonská skořice, špetka muškátového oříšku, jedna dvě kuličky nového koření, anýz, fenykl a špetka zázvoru.

A jaké muffiny pečete nejraději vy? A umíte si sami vyrobit prášek do perníku?

Reklama

Načítám