Hlavní obsah

Tlustí lidé trpí podvýživou? Ano!

Foto: Thinkstock

Zhubnout neznamená nejíst, ale správně rozložit jídlo na celý denFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlustší lidé mají nadváhu, a ti vyzáblí zase trpí podvýživou. Zdá se vám toto tvrzení jasné? A co když vám řekneme, že právě podvýživou naopak trpí spousta lidí s nadváhou? Jedná se totiž o jednu z nejčastějších stravovacích chyb, a to nejen při hubnutí.

Článek

„Budu méně jíst, pohlídám si kilojouly, a kila musí jít automaticky dolů!“ Přesně tak velmi často zní naprosto mylná úvaha těch, kdo se rozhodnou radikálně zhubnout. „Spousta lidí ve snaze hubnout jí málo, což zdánlivě funguje několik týdnů s průměrným výsledkem,“ popisuje problém výživová poradkyně Monika Divišová ze společnosti Wellnessia. Po pár týdnech se však tuky začnou vesele ukládat zpět, a to i přesto, že jíte mnohem méně než dříve. No a nadváha z podvýživy je na světě. Jak je to možné?

Obalení zásobami

Patologickou podvýživou nejčastěji trpí manažeři, pracovní dříči, věční dietáři a také sportovci. Jedí totiž nepravidelně, a hlavně nedostatečně. Když vaše tělo po pár týdnech zjistí, že se mu dlouhodobě nedostává potřebných živin a že zkrátka vydává více energie, než přijímá, začne si tvořit zásoby. Látky se tak úspěšně začnou ukládat i v tukové tkáni.

„Organismus v tomto případě funguje jen částečně. Může se zhoršit váš imunitní systém, můžete být chudokrevní, můžete zadržovat vodu mimo buňky, přijdete o svalovou hmotu, ale nejčastěji přiberete na váze,“ popisuje problém specialista na výživu Petr Havlíček. „Pokud chcete hubnout, samozřejmě musíte přijímat méně energie, ale zdravé hubnutí není jen drastické snížení množství potravy, ale spíš vhodná skladba potravin,“ doplňuje ho nutriční kouč Monika Divišová. Bez rozmyslu v jídelníčku škrtat jednu kalorii za druhou tedy není úplně šťastným řešením.

Foto: Thinkstock

Jíst či nejíst, to není, oč tu běžíFoto: Thinkstock

Jezte pravidelně a pomalu

Platí staré dobré pravidlo, že je třeba jíst 5–6x denně, pomalu a s rozumem. „V rámci úspory času má mnoho lidí tendenci jíst rychle, jenže centra v mozku řídící příjem potravy jsou informována o přísunu jídla s určitým zpožděním, a tak se snadno stane, že si sytost uvědomíte až v momentě, kdy už jste přejedeni,“ říká specialistka na metabolické procesy Jarmila Křížová a upozorňuje na druhý extrém, kdy podvýživu v mžiku nahradí přejídání.

Pokud chcete úspěšně zatočit s podvýživou, vyplatí se vsadit na zdravý a vyvážený jídelníček, který obsahuje opravdu pestrou stravu, jež je bohatá na minerální látky i vitaminy a odpovídá správnému dennímu energetickému příjmu v redukčním režimu. Jeden takový vzorový jídelníček na celý týden najdete ZDE!

Foto: Thinkstock

Trpělivost a pohyb jsou důležitéFoto: Thinkstock

Co když to ihned nezafunguje?

Ovšem ani ve chvíli, kdy najedete na zdravý jídelníček, nemáte nad podvýživou vyhráno. Tělo má totiž v sobě nashromážděné i škodlivé látky (toxiny) – ze stravy, stresu, znečištěného vzduchu, antikoncepce nebo i léků. Jejich přítomnost, a zejména nadbytek pak mají za následek snížené vstřebávání živin ze stravy a také například nečistou pleť, bolesti hlavy a kloubů anebo právě nadváhu. Čím více je vám let a čím méně obsahuje vaše strava vlákniny, tím více máte v těle toxinů a hůře s nimi bojujete.

I když tedy začnete jíst podle zásad zdravé stravy, organismus ani onu byť správnou stravu vlastně nedokáže ihned zpracovat (využije ji třeba jen z poloviny) a do buněk se tak kýžené proteiny, vitaminy, minerály a stopové prvky v dostatečném množství zpočátku stejně nedostanou.

Pokud jste tělo nesprávným stravováním trápili několik let, změna k lepšímu nepřijde hned. Když však chcete toto přechodné období zkrátit na co možná nejkratší dobu, vyplatí se očistu podpořit.

Základní pravidlo představuje úklid v jídelníčku – omezte cukry, bílou mouku, alkohol, kávu či smažené a tučné pokrmy. Nejen zpočátku je dobré pít dostatek neslazených tekutin, konzumovat vlákninu, tepelně neupravenou (dobře omytou!) zeleninu a ovoce či antioxidanty ve formě jídla či potravinových doplňků. V jejich připadě se zaměřte i na obsah chromu a CLA (konjugované kyseliny linolové).

Správnou volbou jsou i výživové nápoje. „Nápoj by měl obsahovat kromě bílkoviny i celou škálu vitaminů a minerálních látek ideálně v kombinaci s bylinami, které nadále podporují účinnost a redukci váhy. Rozhodně nekupujte redukční nápoj, který obsahuje jen vlákninu a sacharidy, jehož účelem je pouze nasytit a nedodá vám téměř žádné živiny," radí Monika Divišová. Tento nápoj by měl být tedy bílkovinného charakteru – syrovátkového, sójového nebo například hráškového původu.

K pročištění slouží i další metody, jako například metoda odlehčených dnů (bez masa, mléka... – tip najdete ZDE), detoxikační bylinné kúry, klystýr nebo hydrokolonterapie. Před jejich provedením však rozhodně doporučujeme konzultaci s odborníkem, který rozhodne, zda je tento způsob očisty pro vás vůbec vhodný a zda vám spíše neublíží, než pomůže.

Zjistili jste, že za vaši obezitu může právě podvýživa? Inspirujte se našimi dalšími radami třeba v seriálu Hubnoucí komando nebo si nechte zdarma pomoci v poradně Diety a zdravá strava!

Související témata:

Načítám