Hlavní obsah

Toužíte po plastice? Čtěte!

Foto: Thinkstock

Plastická operace: někdy šikovný pomocník, jindy nebezpečná závislostFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová prsa či vylepšený nos? Před pár lety dámy své plastické operace úzkostlivě tajily. Dnes se jimi chlubí a tyto zákroky jsou už tak běžné, že některé z žen propadly jejich kouzlu natolik, že se nechávají předělávat mnohonásobnými úpravami zevnějšku.

Článek

Herecké hvězdičce Heidi Montag je pětadvacet, a už má za sebou třináct plastických operací. Nejprve si nechala upravit prsa, nos a rty. Den D ale pro ni nastal 20. 1. 2010. Během pár hodin si nechala provést deset zákroků, například operaci brady, facelift, liposukci krku, pasu, stehen, přišití uší… Nic z toho nepotřebovala. Už za její vzhled „před“ by jiná žena upsala duši ďáblu. Heidi Montag ale být „jen“ hezká nestačilo. Navzdory tomu, že prý po operacích cítila takovou bolest, že si přála zemřít, prohlašovala, že tak krásná a sexy se nikdy dřív necítila.

Její nadšení přesto netrvalo dlouho. Již po několika měsících se nechala slyšet, že šlo o nejhorší rozhodnutí jejího života. S přešitými prsy se podle ní nedá cvičit, v upravovaných partiích se opakovaně vrací bolest. Ani se svým vzhledem není vlastně spokojená.

Kult plastické krásy

Dnešní doba přeje kultu krásných lidí, proto služeb estetické medicíny využívá stále více žen. Byznys s plastikami zažívá zlaté časy. Mezi nejžádanější zákroky patří zvětšování prsou, liposukce, operace horních a dolních víček, úpravy nosů a operace břicha.

Nic proti tomu. Je spousta lidí, kterým tyto operace vrátily sebevědomí a zbavily je životního mindráku. Je ale i dost žen, které kouzlu vylepšování svého těla propadly. „Pokud operace psychicky pacientovi pomůže a bude mít dobrý výsledek, proč ji neudělat?“ komentuje trend plastický chirurg Roman Kufa z Perfect Clinic Praha. Párkrát do roka se ale v jeho ordinaci objeví i pacientky, které vyžadují úpravy svého těla příliš často. „Je divné, když si žena nechá každý rok operovat prsa a měnit si různé velikosti implantátů. Pokud požaduje nesmyslné úpravy bez efektu, je lepší ji odmítnout,“ dodává Roman Kufa.

Foto: Isifa

Nezdá se i vám, že Heidi Montag vypadá po spoustě plastických operací o dost starší, než ve skutečnosti je?Foto: Isifa

Kolik plastických zákroků je ještě v normě, a co už zavání obsesivní touhou po dokonalosti? V hlavě v pořádku to rozhodně nemá třeba Angličanka Sarah Burge alias živá Barbie – za zákroky už utratila přes půl milionu liber. Víc ale šokovala, když nadělila své sedmileté dceři voucher na liposukci. „Chce vypadat dobře a liposukce se jí bude jednou hodit. Je to stejně dobrá investice, jako je vzdělání,“ vysvětlila.

Přirozenost ano!

Linda (48), matka tří dospělých dětí, se před čtyřmi lety rozhodla, že je čas investovat do sebe. Nechala si zvětšit prsa, pak si „naordinovala“ facelift a horní víčka. „Prsa jsem si udělala pro radost, facelift mi zase ubral deset let,“ říká. Na všechny operace si našetřila, za zvětšení prsou zaplatila 50 000, za facelift s víčky 30 000 korun. Na další zákroky ale vyhlásila stop stav, i když ji lákala ještě liposukce a plastika nosu. Za závislou na plastických operacích se nepovažuje, i když uznává, že propadnout jejich kouzlu lze snadno. „Operací nelituji, ale už jsem se sebou spokojená. Myslím, že je dobré zůstat přirozená.“

V jedné internetové diskusi se svěřuje pisatelka s přezdívkou Amanda, že má za sebou operaci prsou, liposukci břicha a boků, stehen a kolen. Liposukci si nechala udělat i další diskutérka Avi. K tomu ještě operaci podbřišku, zmenšení prsních dvorců, nechává si píchat botox a výplně do vrásek. A má v plánu zvětšení prsou a liposukci paží. „Na úpravy se vždy těším. Je lepší se tím zabývat teď než za pár let skuhrat, jak vypadám,“ komentuje své návštěvy u plastického chirurga.

Foto: Isifa

Cher! Pro jednu klaun, pro druhou ikona provedených estetických zákrokůFoto: Isifa

Za všechno může sebevědomí

„Některé ženy jsou tak závislé na vlastním pocitu sebevědomí, že nevnímají racionální pochybnosti o vhodnosti plastiky od rodiny a přátel. Jde o beznaděj a touhu po změně ,obalu', které se změní v operační maraton,“ vysvětluje psycholožka Jitka Douchová. V odborných knihách dokonce najdete termín dismorfobie. Ti, co jí trpí, jsou posedlí svým vzhledem, nenávidí se a touží vypadat jinak. A plastická chirurgie jim v tom pomáhá.

„Nemůžete ale vše odvíjet od toho, jak vypadáte, ale od toho, kým jste, jaké máte hodnoty,“ varuje psycholožka, která se ve své praxi setkává hlavně s ženami ve středním věku, které mají u svých plastických chirurgů už rezidenční lůžka.

Jedné z nich je dvaapadesát, má za sebou několik zákroků, a stále je se sebou nespokojená. „Ukázalo se, že si v mládí přišla ošklivá a tlustá. Nebyla to pravda. Teď si to kompenzuje, vytváří si vysněné tělo,“ říká Jitka Douchová s tím, že u žen ve středním věku se mnohdy jedná o posedlost vzhledem kvůli strachu ze ztráty atraktivity a úspěchu v práci, i v životě. „Je-li povýšen zájem o tělo na kult zájmu a úspěchu, není něco v pořádku v rámci sebevědomí ženy.“

Co považujete ve vylepšování vlastního vzhledu za normální a co už je extrém? Mimochodem, držitelkou rekordu v Guinessově knize rekordů je americká zpěvačka Cindy Jackson s 52 zákroky. Chápete ji?

Související témata:

Načítám