Článek
Kdo je připraven, není překvapen. A proto se hodí mít do zásoby nejeden vajíčkový recept. Pokud se vám sejde extra velká porce vařených vajec, pusťte se do tlačenky. Dělává se v různých chlebíčkových formách nebo i speciálních sáčcích, ale zkuste si ji tentokrát připravit jako dort. Zdobení je jednoduché a zvládne ho každý, přitom takové občerstvení ocení i nejnáročnější hosté. A když nedáte šunku, můžete slaný dort podávat i vegetariánům.
Postup
01.
Sterilovanou zeleninu slijte do nádoby a nálev dolijte vodou, abyste dohromady získali 200 ml tekutiny.
02.
Vajíčka, zeleninu a šunku nakrájejte na kostičky, omytou jarní cibulku nasekejte najemno a vše smíchejte s kukuřicí a majonézou.

Všechnu zeleninu, vajíčka a šunku nakrájejte na kostičkyFoto: Mona Martinů
03.
Želatinu rozmíchejte metličkou ve 150 ml vařící vody (dál už ale nevařte), přidejte odložený zředěný nálev a přimíchejte k vaječné směsi.

Želatinu rozmíchejte ve 150 ml vroucí vody a zřeďte nálevem ze zeleniny doplněným vodouFoto: Mona Martinů
04.
Dochuťte hořčicí, solí a čerstvě mletým pepřem a směsí naplňte dortovou formu vyloženou potravinářskou fólií. Nechte alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici.

Vmíchejte želatinu a směsí naplňte formu, poté dejte ztuhnoutFoto: Mona Martinů
05.
Před podáváním ozdobte: použijte hrášek, rukolu, salátovou okurku, mrkev a cokoliv, co máte rádi a co se hodí. Krásně vypadají rozkrojená (křepelčí) vajíčka uvařená natvrdo. Použít můžete i ředkvičky či kyselé okurky.