Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Každoroční maraton na téma „vařená vejce na tisíc způsobů“ se blíží! Zkuste vaječnou tlačenku – a tentokrát trochu jinak. Je snadná, moc dobrá, a když ji pěkně nazdobíte, vypadá velmi efektně, takže tenhle recept uplatníte nejen na Velikonoce, ale po celý rok.

30 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dortovou formu o průměru 23 cm
  • 6 ks vejce
  • 1 sklenice sterilované zeleniny
  • 1 lžíce sterilované kukuřice
  • 150 g šunky
  • 1 ks jarní cibulky
  • 200 g majonézy
  • 1 balení želatiny
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na ozdobení
  • 3 ks uvařeného křepelčího vejce
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 čtvrtka salátové okurky
  • 2 lžíce zelených lístků (špenát, mangold, rukola)
  • 1 ks mrkve
Článek

Kdo je připraven, není překvapen. A proto se hodí mít do zásoby nejeden vajíčkový recept. Pokud se vám sejde extra velká porce vařených vajec, pusťte se do tlačenky. Dělává se v různých chlebíčkových formách nebo i speciálních sáčcích, ale zkuste si ji tentokrát připravit jako dort. Zdobení je jednoduché a zvládne ho každý, přitom takové občerstvení ocení i nejnáročnější hosté. A když nedáte šunku, můžete slaný dort podávat i vegetariánům.

Postup

01.

Sterilovanou zeleninu slijte do nádoby a nálev dolijte vodou, abyste dohromady získali 200 ml tekutiny.

02.

Vajíčka, zeleninu a šunku nakrájejte na kostičky, omytou jarní cibulku nasekejte najemno a vše smíchejte s kukuřicí a majonézou.

Foto: Mona Martinů

Všechnu zeleninu, vajíčka a šunku nakrájejte na kostičkyFoto: Mona Martinů

03.

Želatinu rozmíchejte metličkou ve 150 ml vařící vody (dál už ale nevařte), přidejte odložený zředěný nálev a přimíchejte k vaječné směsi.

Foto: Mona Martinů

Želatinu rozmíchejte ve 150 ml vroucí vody a zřeďte nálevem ze zeleniny doplněným vodouFoto: Mona Martinů

04.

Dochuťte hořčicí, solí a čerstvě mletým pepřem a směsí naplňte dortovou formu vyloženou potravinářskou fólií. Nechte alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici.

Foto: Mona Martinů

Vmíchejte želatinu a směsí naplňte formu, poté dejte ztuhnoutFoto: Mona Martinů

05.

Před podáváním ozdobte: použijte hrášek, rukolu, salátovou okurku, mrkev a cokoliv, co máte rádi a co se hodí. Krásně vypadají rozkrojená (křepelčí) vajíčka uvařená natvrdo. Použít můžete i ředkvičky či kyselé okurky.

Energetická hodnota celkem pro 1 dortovou formu o průměru 23 cm
Energie11 252,91 kJ
Bílkoviny112,21 g
Tuky197,05 g
Sacharidy98,26 g
Sůl17,92 g
SAFA27,64 g
Vláknina40,84 g
Cukry33,44 g

Načítám