Hlavní obsah

Trampolína: Jak ji vyspravit i bezpečně uchránit před mrazem?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skákání je hit posledních let, možná jste mu také podlehli. Ovšem trampolína vyžaduje péči, a nyní na sklonku sezony obzvlášť. Poradíme, jak ji vyspravit i jak ji bezpečně uskladnit.

Článek

Velká dostupnost, relativně jednoduchá instalace, přínos ohromný. No, kdo by si trampolínu na zahradu nepořídil? Jenže úvodní investicí vaše skákací láska nekončí, naopak! Čeká vás průběžná péče.

Nejprve zkuste zavzpomínat, kdy zhruba jste si ji pořídili – před rokem, třemi, nebo už ji máte více než pět let? „Každý výrobce má ze zákona povinnost poskytovat dvouletou záruku. Po prvním roce až dvou uživatelé nejčastěji přicházejí s vyblednutím krytu pružin, což je přirozené opotřebení, které nemá vliv na jeho funkčnost,“ vysvětluje Martin Dobroucký z Insportline.

Ovšem většina ostatních vad spojených s působením UV záření a změnami teplot už trampolínám škodí. Poznáte je na první pohled a vzhledem k tomu, že vždy jde o bezpečnost, neodkládejte řešení na příště.

Foto: Jakub Jurdič

Takto poškozenou síť už asi těžko spravíte svépomocí, ta vyžaduje výměnu!Foto: Jakub Jurdič

Největší pravděpodobnost poškození

Alfou i omegou bezpečného používání je ochranná síť. Je z poměrně jemného materiálu a snadno se protrhne. „Na rozdíl od skákací plochy se síť dá vlastnoručně opravit. Malé dírky můžete zašít, ale když jde o větší otvory na více místech, je nutné ji kompletně vyměnit. Bude se vám doslova sypat a bezpečnost půjde rapidně dolů,“ upozorňuje Martin Dobroucký.

Dodejme, že síť je u trampolín druhý nejdražší komponent, takže vás to bude stát od 800 až po 3000 korun. Teď, na konci sezony, někteří prodejci poskytují výrazné slevy.

Foto: Jakub Jurdič

Velké poškození už nesnese přehlížení. Díly z umělých vláken se kvůli sluníčku a změnám teplot opotřebují docela rychleFoto: Jakub Jurdič

Když už budete kontrolovat stav trampolíny, podívejte se i na pružiny. Ty roztáhlé, či dokonce prasklé vyměňte (jeden kus stojí zhruba 70 korun), u ostatních by mírná koroze neměla být na závadu.

Jak trampolínu udržet dlouho jako novou?

Dodržovat základní pravidla, tedy žádné ostré předměty, nepřetěžovat větším počtem osob, než udává výrobce. Schovávat na zimu síť i kryt pružin, uchovávat je na suchém místě, a hlavně sejmout včas! První ranní mrazíky zapříčiní zkřehnutí materiálu.

Do poličky ji uložíte s mikroskopickými kapkami zmrzlé vody a na jaře se budete divit, kde se tam vzala plíseň a proč je síť téměř nepoužitelná.

Pokud jste náruživí „skákavci“ nebo se vám prostě nechce každý podzim obětovat čas údržbě, musíte počítat s dřívějším opotřebením. „Jen si hlídejte, aby na trampolíně nebyla po dlouhou dobu vysoká vrstva sněhu, dojde k vytahání pružin, které jsou relativně křehké,“ radí Vítězslav Rak z e-shopu Nejlevnejsisport a dodává: „A když není sníh, pozor na vlhký povrch odrazové plochy, hrozí nepříjemné uklouznutí.“

Trampolína byla oblíbená jen pár týdnů poté, co jste ji pořídili? Třeba mají vaše děti jiný dětský sen: Mít vlastní hřiště na zahradě. Je ale možné, že vy sníte spíš o houpačkách, křeslech a sítích. A možná se vám za dům vejde obojí.

Návod na opravu ochranné sítě 

Když na trampolíně řádí děti, může se stát, že zipem bundy nebo jiným ostřejším předmětem síť roztrhnou. Nečekejte, až se z malé dírky vytvoří velká, a zakročte včas. Opatřete si v galanterii nebo kutilské prodejně černou džínovou nit. Zároveň kupte i co nejdelší jehlu, měla by mít alespoň 5 centimetrů.

Foto: Jakub Jurdič

Poškození velké tak, že se do otvoru vejde pěst, půjde zašít přiložením obou stran k sobě. Místo spoje prošijte několikrát, aby byl skutečně pevný. Větší otvor sešijte alespoň částečně a pak použijte záplatuFoto: Jakub Jurdič

V textilní metráži zkuste najít materiál, který bude nejpodobnější síti. My jsme našli poměrně pevný tyl s hustou vazbou (80 korun za metr látky, šíře 140 cm). Budete potřebovat jen zhruba 30 centimetrů. Látku si přeměřte a vystřihněte obdélník nebo kruh zhruba o 5 až 7 centimetrů větší.

Foto: Jakub Jurdič

Přečnívající látku na okrajích dvakrát přehněte a našpendlete nebo nastehujteFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pomocí špendlíků záplatu připevněte na správné místo a pusťte se do šití zadním stehemFoto: Jakub Jurdič

Kdybyste měli pocit, že je to málo, můžete stejný postup opakovat i z druhé strany sítě, ale jedna vrstva záplaty by měla stačit.

Reklama

Načítám