Hlavní obsah

Trampolínky vytvarují vaši postavu!

Foto: postu.cz

U jumpingu se zapotíte, ale i pobavíteFoto: postu.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalaďte se do pohody, nechte se unést vlnou emocí a hlavně vyskákejte přebytečné kilogramy. Kde? Na hodinách jumpingu! Nečeká vás jen skákání nahoru a dolů, ale i motivující hudba, střídání různých rytmů, sprintů i pomalejších pasáží. Do kondice tak dostanete nejen nohy, ale i zbytek těla. Nechte se navnadit i vy!

Článek

Vraťte se do svého dětství a dejte tělu zabrat! I tak by mohl vypadat slogan jumpingu. Neseďte doma a pojďte to zkusit!

Nápad vznikl v Čechách

Nenechte se zmást anglickým jménem. Jumping vymysleli čeští sportovci Jana Svobodová a Tomáš Buriánek. Při jeho vzniku prý vycházeli z vlastních zkušeností se sportem. Hlavním kritériem byla zábava a možnost pořádně se zapotit, jak řekli v mnohých rozhovorech. Hledali program, který posílí celé tělo, zvládnou ho všichni a bude to zábavné. Skvělým pomocníkem k tomu byla malá trampolínka o průměru 122 centimetrů.

Když chcete rychle vytvarovat postavu

Jumping patří k aerobním aktivitám, při kterých se pálí nejvíce kilojoulů. „Kromě toho však díky skákání na malých trampolínkách zapojíte i hluboký stabilizační systém," upozorňuje Michal Valdhans z Pohybového studia, kde se jumpingem zabývají. Tím, jak vás balanční plocha rozhazuje, zapojujete i břišní svalstvo, záda a další partie. Cíleně se na hodinách posilují i paže. Na trampolínách se provádí balanční cviky, které jsou kvůli měkké nestabilní podložce mnohem namáhavější, než kdyby se prováděly na zemi.

Lekce začíná klasickým krátkým zahřátím a protažením. Pak následuje oddělený zhruba čtyřicetiminutový blok vlastního posilování. Střídají se při něm rychlé pasáže s pomalými. Těm rychlým se říká sprinty. Pomalé jsou na prodýchání a přípravou na další sprint. Pozor! Cílem není vyskočit co nejvýše, jak by se mohlo zdát, ale naopak tělo by mělo zůstat při skocích zhruba ve stejné výšce. Nohy ovšem musí pořádně dupat.

Foto: ThinkstockPři jumpingu je dopad měkký, takže šetří klouby

Kdo na hodinu nesmí

Jumping si mohou dopřát téměř všichni. Přesto existují případy, kdy vhodný není. Úplný zákaz mají těhotné ženy nebo maminky krátce po porodu. Předchozí konzultaci s lékařem by měli uskutečnit lidé:

  • s poraněním kloubů a kyčlí
  • s problémy s páteří
  • s vyhřezlou ploténkou.

Rady pro začátečníky

Na svou první hodinu si vezměte pohodlné oblečení, které dobře saje pot, například legíny a přiléhavější tričko. Dámy, nezapomeňte na sportovní podprsenku, tady bude opravdu třeba! Velmi důležitý je výběr obuvi. Ideální jsou pevnější kotníkové boty na aerobik. Přibalte si i ručník a dostatek pití. Nejlépe vody. Hodinu před cvičením se nedoporučuje jíst.

Tempa se nebojte. Nikdo vás rozhodně do ničeho nutit nebude. Skákejte zprvu podle svého vlastního rytmu. Časem se k ostatním přidáte. Zacvičit si můžete v jednom ze šedesáti míst v České republice, jejich seznam najdete zde. Hodina vás vyjde od 80 do 150 korun a za lekci spálíte zhruba 1400 až 1600 kilojoulů. Věřte, že proto první výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Projeví se to nejen zpevněním těla, ale přestanete se zadýchávat a skákání si budete plně užívat.

Pokud vás přeci jen přepadají obavy, že to nezvládnete, zkuste si zacvičit s naším Hubnoucím komandem. Informace o projektu najdete zde. Už jste jumping vyzkoušeli? Jaké to bylo? Pojďte se s námi podělit o své zážitky v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám