Hlavní obsah

Trápí vás lupy? Víme, jak na ně!

Foto: shutterstock.com

S lupy se dá účinně bojovatFoto: shutterstock.com

Reklama

Máte nebo jste měly potíže s lupy? Pak jistě víte, že se nejedná o nic příjemného! Takto postižení se obloukem vyhýbají tmavému oblečení a strachují se, aby nikdo neviděl jejich „zasněžená" ramena. Přestože lupy trápí velké procento lidí, dá se s nimi bojovat!

Článek

A co to vůbec lupy jsou? Jedná se o šupinky kůže, která se odlupuje více, než je běžné. K tomu častěji dochází v chladných dnech. Může za to přechod z vyhřátých místností do zimy.

Proč se objevují?

Abyste věděly, jak s lupy bojovat, musíte znát příčiny jejich vzniku. Leckdy tak problémům předejdete. Nejčastějšími faktory, kvůli kterým se dělají nepěkné šupinky, jsou příliš agresivní přípravky, chybné mytí, špatná strava nebo stres. Tyto chyby můžete napravit a tím jejich výskyt omezit na minimum. Pozor si dejte i na nepříjemné svědění hlavy. Zkuste vydržet a neškrábejte se. Čekal by vás jen další přírůstek nepříjemných šupinek.

Další příčinou potom může být přemnožení kvasinek nebo plísní v lidském těle. Není výjimkou, že lupy doprovázejí různá kožní onemocnění, nejčastěji lupénku. Příznakem toho, že se nejedná jen o mírné obtíže, jsou šupinky a zarudnutí i v obličeji a stroupky na hlavě. V tomto případě se potíží samy nezbavíte a měly byste vyhledat lékaře.

První pomoc

Jestliže lupy dostihly i vás, začněte tím, že vyměníte šampon. Je totiž možné, že vám jen nesedl určitý výrobek. Nahraďte ho jemným přípravkem, určeným pro citlivou pokožku. Pokud to nezabere, vsaďte na šampony speciálně určené pro boj s lupy. Nejlepší službu vám prokáží přípravky z lékárny, například Dercos od Vichy.

Foto: shutterstock.com

Barvení raději přenechte odborníkůmFoto: shutterstock.com

Zlatá pravidla

Hlavu při mytí příliš nedrbejte a šampon pořádně vymyjte vlažnou vodou. Jeho zbytky by způsobily další neplechu. Pozor si dejte i na fénování vlasů horkým vzduchem a přílišné používání stylingových přípravků. Zapomeňte i na domácí barvení, zejména tehdy, pokud vlasy zesvětlujete o více než dva odstíny. Profesionální barvy se k vaší hřívě chovají mnohem šetrněji.

Zapracujte i na své životosprávě a pitném režimu. Je možné, že vám jen chybějí některé vitaminy. Vyzkoušejte proto potravinové doplňky pro zlepšení kvality vlasů. Ze svého jídelníčku vyřaďte příliš tučná a sladká jídla. Naopak přidejte na ovoci, zelenině a proteinech (maso, vejce, mléko). Nezapomínejte ani na selen (ořechy, ryby), beta-karoten (mrkev, rajče, paprika) a zinek (játra, ryby, semínka).

Stojí za vyzkoušení!

Jednou týdně si můžete pomoci i doma. Skvěle působí například citronová šťáva. Tu můžete přidat do vody a opláchnout s ní již umyté vlasy. Podobně můžete použít i ocet (nejlépe jablečný). Postačí dvě čajové lžičky na litr vody.

Zabírá i gel z aloe very, kterým promasírujete pokožku hlavy. Na polštář rozprostřete starý ručník a nechte působit přes noc. Ráno vlasy opláchněte šamponem.

Z bylinek funguje rozmarýn nebo tymián. Ty přelijte horkou vodu a nechte odstát a poté použijte na závěrečné opláchnutí vlasů.

Reklama

Související témata:

Načítám