Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi třešně? Pak si vychutnejte tuhle lahůdku v našem dnešním receptu. Vykouzlete třešňové clafoutis!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 hrst třešní
  • 3 ks meruněk
  • 1 hrst mandlových lupínků
    8
  • 3 ks vejce
    3
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku hladké mouky
    1
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Třešně vypeckujte, meruňky nakrájejte na malé kousky. V míse metlou smíchejte všechny ingredience – vejce, cukr, mouku, prášek do pečiva, špetku soli, mléko, citronovou kůru, amaretto a vanilkový extrakt.

02.

Jednu velkou nebo šest malých formiček vymažte kouskem másla, na dno vložte třešně a meruňky, zalijte těstem (ovoce by mělo jen tak tak vyčuhovat), posypte mandlemi a dejte asi na 40–45 minut dozlatova péct.

03.

Podávejte vlažné nebo zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.

Věděli jste, jak moc jsou třešně zdravé? Že třeba zahánějí únavu, čistí krev a chrání před Alzheimerem?

Načítám