Hlavní obsah

Dejte si třešně: Čistí krev, chrání před alzheimerem i rakovinou a budete po nich lépe spát

Foto: kobeza, Shutterstock.com

Foto: kobeza, Shutterstock.com

Jíst sezonní a ideálně tuzemské potraviny je pravidlo, které vám doporučí snad každý výživový poradce. V červnu konečně dozrává i v našich zahradách první ovoce, s chutí si tedy dopřejte šťavnaté třešně. Mají vynikající chuť a k tomu ještě spoustu dobrých vlastností.

Článek

Třešně jsou oblíbené pro svou sladkou chuť a šťavnatost. Tělu navíc dodají i řadu vitaminů a minerálů a prospívají tak vašemu zdraví možná víc, než vůbec tušíte. Pokud můžete, vždy dávejte přednost čerstvým nebo mraženým plodům. Pokud sáhnete po sušených třešních či ovocných nektarech, často se setkáte s přidanými sladidly a konzervanty.

Po třešních se netloustne

Každý, kdo si hlídá linii, bude nadšen, protože třešně, i přes svou sladkou chuť, mají jen 271 kJ na sto gramů. Navíc mají nízký glykemický index a obsah vlákniny podobný jako jablka nebo banány. A ještě pomáhají snižovat zlý cholesterol. Třešně jsou navíc bohaté na barviva antokyany, jež snižují množství tuku, který se ukládá v těle a cévách.

Třešně skvěle osvěží

Z více než osmdesáti procent tvoří třešně voda, proto jsou skvělé pro osvěžení a hydrataci organismu. Jen pozor, nezapomeňte na staré dobré doporučení a na třešně nepijte. Jsou totiž náchylné na kvašení, a pokud jich zkonzumujete větší množství, s nápoji si dejte na chvilku pauzu, ať si nezaděláte na bolestivé křeče v břiše a střevní potíže.

Foto: ADfoto, Shutterstock.com

Třešně mají nízký glykemický index, po nich neztloustneteFoto: ADfoto, Shutterstock.com

Třešně zaženou únavu a zajistí lepší spánek

Z minerálních látek jsou třešně bohaté zejména na draslík, který je potřebný v boji s únavou a podrážděním. Ocení ho ale i sportovci, neboť třešně zabraňují poškození svalů, opotřebení kloubů a křečím, kyselina křemičitá zase pomáhá zpevňovat vazy.

V třešních najdete i brom a překvapivě také hormon melatonin, které pomáhají tělu k hlubšímu spánku. „Odborníci tvrdí, že třešně mohou zvýšit přirozenou hladinu melatoninu ve vašem těle a studie naznačují, že šťáva z nich může být účinnou léčbou nespavosti. Má se také za to, že napomáhá k delšímu spánku, protože zvyšuje přítomnost tryptofanu, esenciální aminokyseliny, kterou si tělo samo nedokáže vyrobit; tryptofan náš organismus využívá k produkci melatoninu a serotoninu,“ vysvětluje nutriční specialistka Amy Fischer.

Třešně čistí krev a chrání srdce 

Díky velkému množství antioxidantů, antokyanů a vitaminu C třešně chrání buňky před volnými radikály, posilují cévy a srdce, pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Přispívají také ke snižování krevního tlaku a chrání před mrtvicí, preventivně se doporučuje i pití neslazeného třešňového 100% džusu nebo čerstvě vylisované šťávy (pomůže už 60 ml denně). Třešně údajně působí díky obsahu flavonoidů a kyseliny ellagové preventivně i proti rakovinnému bujení, zejména tlustého střeva. „Výzkum zjistil, že sloučeniny nalezené v třešních při laboratorních testech snižují aktivitu buněk, včetně rakovinných buněk pro rakovinu prsu, tlustého střeva, jater, plic, slinivky a kůže,“ říká Giuliana Noratto Stevens, vědecká pracovnice na Texas A&M College of Agriculture & Life Sciences.

Silné jako ibuprofen

Třešně pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů. Úlevu mohou přinést při parodontóze, artritidě, revmatu, zánětech močových cest, ale i při zánětlivých onemocněních dýchacích cest. Mají rovněž antivirové a antimikrobiální účinky, zlepšují trávení, zbaví zácpy a pomáhají tělo detoxikovat od usazených jedů. „Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti třešní fungují podobně jako léky typu ibuprofen, tedy ke snížení nebo prevenci bolesti. U třešní však nehrozí riziko škodlivých vedlejších účinků, jako jsou potenciální žaludeční, ledvinové a srdeční problémy,“ říká registrovaná dietoložka Carly Sedláček.

Předcházejí bolesti páteře

Díky vysokému obsahu jódu mají blahodárný vliv na problémy se štítnou žlázou. „Zdrojem jódu jsou vedle třešní také ryby, vejce, brokolice, čokoláda, pórek, polníček nebo mrkev,“ doplňuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví. Díky jódu ale předcházejí i bolestem páteře, například při sedavém zaměstnání.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Obsahují jód, který je potřebný pro správné fungování páteřeFoto: sebra, Shutterstock.com

Chrání před alzheimerem

Půl šálku tmavého ovoce denně je prý zaručený lék, jak předcházet degenerativním změnám mozku, především obávané Alzheimerově chorobě. Chcete-li přispět k prevenci, kromě třešní si můžete pochutnat také na borůvkách, rybízu, ostružinách, malinách a jahodách.

Jsou ideální při dně

Díky již zmíněným antokyanům mírní třešně také projevy dny neboli pakostnice, neboť pomáhají snižovat množství kyseliny močové. Kromě třešní podobně pomohou i višně nebo maliny, při potížích si klidně dopřejte plný šálek čerstvých plodů.

A když už jsou třešně tak zdravé, proč si z nich rovnou něco neupéct či neuvařit? Inspirujte se těmi nejlepšími recepty:

Načítám