Hlavní obsah

Tři jablečné dezerty s vanilkovou omáčkou. Jsou vynikající!

Foto: David Háva

Zkuste jablka v kombinaci s lahodnou vanilkovou omáčkou. Máme skvělé tipy!Foto: David Háva

Reklama

Hledaly se, až se našly. Řeč je o vanilkové omáčce a jablku. Dezerty v této kombinaci vás zkrátka dostanou!

Článek

Vanilková omáčka je jednoduchá a kromě námi připravených dezertů ji můžete používat na mnoho dalších. Můžete ji přidat například na ovocné knedlíky nebo ke zmrzlině s ovocem. Na její přípravu svařte 125 ml smetany se stejným množstvím mléka. Přidejte nakrojený vanilkový lusk a nechte chvíli louhovat. Ve specializovaných obchodech na koření koupíte i drcenou vanilku, té stačí přidat půl lžičky. Mezitím ušlehejte 3 žloutky se 40 g cukru. Do těch pak zašlehejte horkou smetanovou směs.

Jablečný chlebíček

Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete:2 jablka, 100 g nadrcených lískových oříšků, 100 g špaldové mouky, 150 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, hrst rozinek, 100 ml oleje, 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, vanilkovou omáčku

Foto: David Háva

Jablka vylehčí těsto a dodají mu lahodnou chuťFoto: David Háva

Postup:Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Lískové ořechy opražte na suché pánvi a rozinky namočte v trošce vody. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Pak přidejte mouky smíchané s práškem do pečiva, jogurt, olej, citronovou kůru a vše důkladně ušlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte jablka, rozinky a oříšky. Těsto nalejte do formy vyložené pečicím papírem a chlebíček pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak ho vyklopte na mřížku, nechte vychladnout a nakrájené plátky při podávání přelejte vanilkovou omáčkou.

Tip:Těsto můžete rozdělit i do muffinových formiček, hotové muffiny pak přelejte vanilkovou omáčkou.

Jablečné kroužky v těstíčku

Pro 4 osoby budete potřebovat: 4 jablka, 4 lžíce cizrnové mouky, 2 vejce, 1 lžičku třtinového cukru, mléko podle potřeby, olej na smažení, mouku na obalování, vanilkovou omáčku

Foto: David Háva

Na tyto kroužky ván postačí pár jablek. A celá rodina bude nadšená!Foto: David Háva

Postup:Jablka oloupejte a vyjměte z nich jádřince. Pak je nakrájejte na kolečka široká asi půl centimetru. Z vajec, cizrnové mouky, cukru, mléka a špetky soli ušlehejte hladké těstíčko, které by mělo konzistencí připomínat palačinkové těsto. Kolečka obalujte nejdřív v mouce (stačí, jakou máte po ruce), a pak v těstíčku a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova. Skládejte je na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ještě teplé kroužky podávejte s vanilkovou omáčkou.

Tip:Hotové kroužky můžete ještě obalovat ve skořicovém cukru.

Nákypy s mandlemi

Na 6 hrnečků budete potřebovat:500 g jablek, 4 plátky toustového chleba, 50 g mandlových lupínků, 4 vejce, 150 ml mléka, 150 g smetany ke šlehání, 50 g cukru, máslo a cukr krupici na vymazání a vysypání hrnečků, vanilkovou omáčku

Foto: David Háva

Zanevřeli jste v dětství na nákypy? Je čas tento předsudek zásadně přehodnotitFoto: David Háva

Postup:Jablka neloupejte, jen je zbavte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Z toustového chleba odkrojte kůrku, nakrájejte ho na kostičky. Pak vše spolu i s mandlemi smíchejte ve velké míse. Rozšlehejte vejce s cukrem, postupně přidejte smetanu a mléko. Směs nalejte do mísy k jablkům a vše dobře promíchejte. Hrnečky vymažte máslem a vysypejte cukrem. Naplňte je směsí a poskládejte na plech. Pečte je 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak je nechte trochu vychladnout a každou porci přelejte vanilkovou omáčkou.

Tip:Pokud máte obavy, jestli zvládnou hrníčky pečení v troubě, nalejte směs do velké zapékací formy a dál pečte stejným způsobem.

A jaké jsou vaše oblíbené jablečné dezerty?

Reklama

Načítám