Hlavní obsah
3,2
(102)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ovocné knedlíky máte většinou spojené s letní sezonou. Nic ale nebrání tomu, dopřát si tohle skvělé sladké jídlo i během podzimu nebo zimy. Čas jablek je totiž většinu roku, tak se toho rozhodně nebojte a pusťte se do vaření!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na těsto
  • 50 g strouhanky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
Na náplň
  • 2 jablka
  • 2 lžíce skořicového cukru
K podávání
  • 120 g tvrdého tvarohu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 70 g rozpuštěného másla
  • mletá skořice
Článek

Postup

01.

Strouhanku zalijte polovinou mléka a nechte chvilku provlhnout. Pak přidejte všechny zbylé ingredience a rukama vypracujte pružné tvárné těsto. 

02.

Ve velkém hrnci dejte vařit dostatek vody. Jablka oloupejte a vykrojte jádřince. Ovoce nakrájejte na kousky a smíchejte se skořicovým cukrem. Z těsta odebírejte kousky, které v dlani zploštěte, doprostřed vložte kousek jablka a zabalte do kuličky. Pečlivě těsto slepte, aby se vám knedlíky při vaření  nerozpadly. Následně je opatrně vhoďte v jednu chvíli do vroucí vody a asi 12–15 minut vařte doměkka. Množství je obvykle potřeba uvařit ve 2 dávkách, záleží ale na velikosti hrnce.

03.

Hotové knedlíky podávejte posypané nastrouhaným tvarohem, poprášené cukrem a špetkou skořice a zalité trochou rozpuštěného másla.

Místo jablek klidně použijte hrušky, výsledek bude stejně skvělý a šťavnatý!

Reklama