Hlavní obsah

Tři sladké nápady z banánů a čokolády

Foto: Greta Blumajerová

Banánů je stále všude dost. Tak proč je nespojit s čokoládou?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Hádanka na začátek: Voní to po banánech, chutná po lahodné čokoládě a nedá se tomu odolat. Co je to? Správně jsou hned tři možnosti! Koláč, muffiny i bábovka. Tyhle recepty už znáte?

Článek

Přiznáváme, kombinovat banán s čokoládou je tak trochu podpásovka. Kdo tomu má v ospalém podzimním počasí odolat? No vy ne! Vy totiž máte skočit do obchodu a vrhnout se do (ne)pečení. Tady jsou slíbené lahodné možnosti!

Vláčná bábovka s jogurtem

Na 1 větší bábovku potřebujete:3 hrnky hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, sůl, ¾ hrnku rostlinného oleje, 1 a půl hrnku cukru krupice, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 vejce, 4 zralé banány, 150 g bílého jogurtu, 100 g hořké čokolády

Foto: Greta Blumajerová

Bábovka sklidila v redakci úspěchFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mouku smíchejte s jedlou sodou, přidejte špetku soli, cukr, olej, vanilkový extrakt, vejce, jogurt, nasekanou čokoládu a rozmačkané banány. Těsto dobře zamíchejte, nalejte do formy (pokud je to nezbytné, tak ji vymažte a vysypte) a pečte asi hodinu.

Nepečený koláč s avokádem

Na formu o průměru 26 cm potřebujete:1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek sušených datlí. Na náplň: 1 zralé avokádo, 2 banány, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce cukru krupice, 50 g hořké čokolády

Foto: Greta Blumajerová

Pokud koketujete s raw recepty, tento vás určitě nadchneFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vločky a datle nasypte do stolního mixéru a rozmixujte je tak, že vznikne lepivá hmota. Tu rukama vtlačte do koláčové formy, kterou ideálně ještě vyložte pečicím papírem. Základ nechte v lednici ztuhnout a mezitím připravte náplň. Mixér vypláchněte od vloček a naplňte ho kousky avokáda, banánů, kakaem a cukrem. Suroviny rozmixujte do hladkého krému, který rozetřete na ztuhlý vločkový základ. Čokoládu nasekejte, posypte jí koláč a vraťte ho zpět do lednice ztuhnout na minimálně 2 hodiny.

Jednoduché, ale nadýchané muffiny

Na 12 muffinů potřebujete:150 g špaldové celozrnné mouky, 150 g hladké mouky, ½ lžičky jedlé sody, sůl, 125 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 2 banány, 60 ml mléka, 100 g hořké čokolády, 50 g ořechů

Foto: Greta Blumajerová

Tyto mufiny krásně vyběhnou, a navíc nejsou suché. Naopak!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu předehřejte na 180 stupňů. Ořechy a čokoládu nasekejte, banány rozmačkejte vidličkou. Do mísy nasypte oba druhy mouk, doplňte jedlou sodu, špetku soli, cukru krupici a zamíchejte. Přidejte kousky másla, vejce, banány, mléko a šlehačem vytvořte hladké těsto. Nakonec do směsi zlehka vmíchejte kousky čokolády a ořechů. Naplňte košíčky na muffiny, pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut.

Máte své vychytané banánové nebo čokoládové tipy? Podělte se o ně v záložce Vaše recepty!

Reklama

Načítám