Hlavní obsah

Tři večeře, které hravě proměníte v dietní verzi

Foto: Jakub Jurdič

Tři večeře, na kterých si pochutnáte vy i vaše rodina. Co víc? Můžete z nich snadno udělat dietní dobroty!Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držíte dietu, ale když dojde na večeři, nechce se vám vařit dvě jídla, a tak nakonec z dodržování režimu sejde? Zkuste večeře, v nichž stačí pár snadných změn a stanou se z nich ideální dietní pokrmy!

Článek

Držet dietu není jednoduché, obzvlášť když jste obklopeni lidmi, kteří váš jídelníček nedodržují. Přes den se to ještě dá zvládat, ale komu by se po celém dni chtělo večer u plotny trávit dvojnásobný čas kvůli vaření dietního i standardního jídla? Vyzkoušejte naše tři tipy na poctivé večeře, které budou vaší rodině chutnat a ze kterých uděláte několika jednoduchými kroky pokrm vhodný i během dietního režimu. Pochutnat si můžete na salátu s kuřecím masem, voňavé polévce i směsi s tofu a zeleninou!

Salát s kuřecím masem

Na 4 porce potřebujete: 200 g rukoly nebo polníčku, 400 g kuřecích prsou, 1 velkou mrkev, 50 g sušených rajčat, ½ hrnku kešu ořechů, 1 vyzrálé avokádo, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř

Na zálivku: 4 lžíce kvalitní majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 3 ančovičky, 2 lžíce worcesteru, šťávu z ½ citronu

Foto: Jakub Jurdič

Maso je krásně šťavnaté, avokádo neskutečně zdravé a zálivka chuťově ladí!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Kuřecí prsa naklepejte, aby byla všude stejně vysoká, bohatě je osolte a opepřete a na rozpáleném olivovém oleji nechte zatáhnout, aby se udělala zlatavá kůrka. Pak přendejte prsa do pekáčku a na 180 °C je dopékejte v předehřáté troubě asi 12 minut. Zatímco se maso dodělává, rozmixujte všechny ingredience na zálivku dohladka. Do misky dejte salát, mrkev oškrábejte a nakrájejte na sirky, sušená rajčata nakrájejte na nudličky. Ořechy nahrubo posekejte a přidejte k zelenině. Vše promíchejte.

Když jsou prsa hotová, nakrájejte je na plátky a přidejte na salát. Avokádo oloupejte, nakrájejte na měsíčky, proklaďte jím kuřecí maso. Nakonec vše přelejte zálivkou a podávejte.

Na dietní verzi nahraďte v zálivce majonézu nízkotučnou zakysanou smetanou a parmezánu dejte buď méně, nahraďte ho nízkotučným sýrem nebo sýr úplně vynechte.

Hrášková polévka s bylinkami

Na 4 porce potřebujete: 300 g mrazeného hrášku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml tučné smetany na vaření (40 % tuku), 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 svazek čerstvé petržele, 1 svazek čerstvé máty, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 6 plátků toastového chleba

Foto: Jakub Jurdič

Hustá hrášková polévka je jemně nasládlá, zachutná i dětem!Foto: Jakub Jurdič

Postup: V hrnci rozpalte olivový olej a dejte na něj opékat cibulku nakrájenou najemno. Přidejte hrášek, promíchejte a nechte ho prohřát. Pak vše zalejte vývarem a nechte vařit do měkka. Do polévky přidejte prolisovaný česnek a rozmixujte ji tak, aby byla jemná, ale místy v ní zůstaly kousky hrášku. Rozmixovanou polévku zjemněte smetanou, přidejte nasekanou petržel a mátu (trochu si nechte na máslo a ozdobu) a dochuťte solí a pepřem.

Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj trochu bylinek nasekaných na co nejjemněji a nechte ho znovu ztuhnout. Pak ho dejte na pánev a zvolna na něm opečte toastové chleby nakrájené na kostičky tak, aby byly krásně křupavé. Hotové krutony ovoněné bylinkami přidejte do polévky těsně před podáváním a dozdobte lístkem máty nebo petrželi.

Pokud držíte dietu, oddělte si porci polévky před tím, než ji zjemníte smetanou a vynechte opečené krutony. Nahraďte je plátkem celozrnného chleba nebo knäckebrotem.

Tofu se zeleninou

Na 4 porce potřebujete: 200 g marinovaného tofu, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce mungo klíčků, 1 mrkev, 4 žampiony, 100 g bambusových výhonků, 1 žlutou papriku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, 2 hrnky jasmínové rýže nebo talíř míchaných salátů (ledový salát, polníček, rukola, římský salát...)

Foto: Jakub Jurdič

Marinované tofu ve spojení se zeleninou tvoří super dvojku. Zkusíte tento recept?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Na pánvi rozpalte olej a dejte na něj zvolna opékat česnek nakrájený na plátky. Přidejte k němu papriku, cibuli a mrkev pokrájené na nudličky a promíchejte. Pak přisypte žampiony na plátky, mungo klíčky a bambusové výhonky pokrájené na plátky a společně chvíli opékejte.

Tofu nakrájejte na kostky a přidejte ho ke směsi. Vše bleskově promíchejte, zakápněte sójovou omáčkou, podle chuti oslaďte cukrem, který nechte rozpustit (není nutné), dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Pro ty, kteří drží dietu, se skvěle jako příloha hodí lehký zeleninový salát připravený z různých druhů salátů, například směs ledového, polníčku a římského, takového salátu můžete sníst libovolné množství. Pro zbytek rodiny zvolte rýži, kterou uvařte podle návodu na obalu, nebo rýžové nudle.

Foto: Archiv firem

K příjemnému vaření jsou zapotřebí kvalitní nože. Chybí ve vaší výbavě, nebo už mají ty vaše odslouženo? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší!Foto: Archiv firem

Jaké večeře jíte, když chcete shodit pár kil? Jíte zdravě celoročně, nebo spíš nárazově?

Načítám