Hlavní obsah

Tuhle domácí pekárnu musíte mít!

Foto: thinkstock.com

Upečte si chléb podle své chuti

Není nad domácí pekárnu! Objevte i vy její kouzlo, vždyť takové delikatese, jako je čerstvý křupavý chléb, se nic nevyrovná. Ale víte, jak vybrat tu nejlepší pekárnu? Poradíme vám a k tomu navíc přidáme osvědčené recepty na chleby, které vám jistě zachutnají!

Článek

Začínáme s výběrem

Pokud si zadáte do internetového vyhledávače heslo „domácí pekárna“, vyjede vám seznam stovek výrobků. Ale jak správně vybrat tu nejlepší? Na to jsme ze zeptali odborníka Jiřího Hladila z internetového obchodu Alza.cz. „Nejdůležitějším kritériem je obsah pečicí nádoby,“ začíná Jiří Hladil, „obvykle rozhoduje počet osob, pro 4člennou rodinu je nejvhodnější chléb o hmotnosti 1200–1300 g.“

Dalším kritériem jsou funkce pekárny. Některé kromě hnětení a pečení chleba umí připravit i marmelády či těsto na pizzu a langoše. „Dražší výrobky dokonce disponují automatickým dávkovačem surovin pro přípravu těsta,“ upozorňuje Jiří Hladil. U dalších pekáren může být výhodou i možnost odložení doby startu nebo množství nabízených programů pečení.

Čeho si určitě všimnout

  • hmotnosti celé pekárny – budete ji mít stále na jednom místě (není moc velká a nebude překážet?), nebo ji budete uklízet (není moc těžká na přenášení?)
  • kolik má hnětacích háků – jeden hák uhněte těsto stejně dobře jako tři. Proto se řiďte pravidlem – čím méně háků, tím méně děr v chlebu (háky totiž zůstávají v chlebu i po dobu pečení, vyndat je musíte těsně po vyjmutí chlebu z pekárny)
  • jazyk nápisů – některé pekárny mají sice návod v češtině, jejich panel je však popsaný v angličtině, mohlo by vám to vadit a zbytečně ubírat čas
Foto: Míla Kadlecová

Není nad křupavý čerstvý chléb

Ne vždy ovšem platí rovnice čím větší cena, tím kvalitnější výrobek. Domácí pekárnu pořídíte už za 1000 korun, pokud chcete investovat více, dá se sehnat i dražší za 6000 Kč. Další informace a tipy najdete v článku Test domácích pekáren: Tahle vyhrála!

A teď vzhůru na recepty! A pozor – vždy platí, že nejdříve dáváme všechny tekuté suroviny a potom ty tuhé!

Klasický kmínový

Potřebujeme: 350 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 350 g hladké mouky, 350 g chlebové mouky (lze koupit běžně v supermarketech), 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, kmín podle oka a chuti, 1 sáček sušených kvasnic. Pečeme na 3hodinový program.

Foto: Míla Kadlecová

Chléb ochutíte česnekem, cibulkou, sýrem...

Česnekový chléb s nivou

Potřebujeme: 350 ml vody, 1500 g hladké mouky, 2 lžičky oleje, 2 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 2 lžičky sušeného česneku, hrst rozdrobené nivy, 1 sáček sušeného droždí.

Cibulový chléb

Potřebujeme: 500 ml vody, 1 a půl kávové lžičky soli, 1 lžičku cukru, 75 g smažené cibule, 750 g chlebové mouky, 1 balení suchého droždí.

Formagi chléb

Potřebujeme: 350 ml vody, 350 g celozrnné pšeničné mouky, 350 g hladké mouky, 2 lžíci oleje, 1 lžíce bazalky, 1 lžičku soli, 1 sáček sušeného droždí, hrst strouhaného eidamu, hrst krájeného uzeného sýra.

Dobrou a křupavou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama