Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Žemlovka, nebo také zemlbába, má řadu příznivců i zarytých odpůrců. Kdo ji rád má, tomu určitě bude chutnat žemlovka s jablky a tvarohem.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 ks tukové veky
    1
  • 250 g měkkého tvarohu
    7
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 ks jablek
  • 1/2 sáčku skořicového cukru
  • 1 dl mléka
    7
  • 100 g másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Formu (pekáč, zapékací misku) vymažte kouskem másla a zbytek dejte rozpustit. Plátky veky pokropte mlékem a dno formy vystelte navlhčenou vekou a pokapejte polovinou rozpuštěného másla.

02.

V misce rozmíchejte tvaroh s vanilkovým a krupicovým cukrem, vajíčkem a citronovou kůrou. Hotový tvaroh pak navrstvěte na veku do formy.

03.

Na tvaroh přijdou nastrouhaná jablka, ta posypte skořicovým cukrem a úplně nahoru pak přidejte další vrstvu namočené veky, kterou opět potřete zbytkem rozpuštěného másla. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 45 minut, až povrch zezlátne.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 977,53 kJ
Bílkoviny14,4 g
Tuky25,35 g
Sacharidy45,29 g
Sůl0,66 g
SAFA11,37 g
Vláknina3,01 g
Cukry22,01 g
Související témata:

Načítám