Hlavní obsah
3,5
(6)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Žemlovka, nebo také zemlbába, má řadu příznivců i zarytých odpůrců. Kdo ji rád má, tomu určitě bude chutnat žemlovka s jablky a tvarohem.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 ks tukové veky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 ks jablek
  • 1/2 sáčku skořicového cukru
  • 1 dl mléka
  • 100 g másla
Článek

Postup

01.

Formu (pekáč, zapékací misku) vymažte kouskem másla a zbytek dejte rozpustit. Plátky veky pokropte mlékem a dno formy vystelte navlhčenou vekou a pokapejte polovinou rozpuštěného másla.

02.

V misce rozmíchejte tvaroh s vanilkovým a krupicovým cukrem, vajíčkem a citronovou kůrou. Hotový tvaroh pak navrstvěte na veku do formy.

03.

Na tvaroh přijdou nastrouhaná jablka, ta posypte skořicovým cukrem a úplně nahoru pak přidejte další vrstvu namočené veky, kterou opět potřete zbytkem rozpuštěného másla. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 45 minut, až povrch zezlátne.

Reklama

Související témata:

Načítám