Hlavní obsah

Typologie pánví podle pokrmů, které v nich chcete připravovat

Foto: tefal

S nepřilnavými povrchy je vaření opravdu snadné

Pánev představuje základní kus nádobí, které má doma jistě každý. Nestačí vám jen jedna? Poradíme vám, jaké typy pánví se prodávají s ohledem na připravované jídlo.

Článek

Klasickou pánev na smažení může ve výbavě vaší kuchyně doplnit řada dalších s ohledem na přípravu konkrétního pokrmu.

Pravidla výběru

Při nákupu vycházejte z toho, na čem vaříte. Prodávají se pánve jen pro plyn, dále pro plyn a sklokeramickou desku či pro všechny druhy ohřevu, včetně indukce. U indukce potřebujete nádobí s magnetickým dnem. Máte-li doma starší pánev, které se nechcete vzdát a na indukci není vhodná, pomůže vám adaptační disk.

Pánev vybírejte také z hlediska materiálu, z něhož je vnitřní povrch. Bude-li opatřená nepřilnavým povrchem, můžete připravovat pokrmy bez tuku či s minimálním množstvím, také se snáz umývá.

„Při výběru je důležité i to, zda jste začátečník, nebo zkušená kuchařka. Máte-li rodinu, vaříte hodně a každý den, potom využijete vyšší řady nádobí. Nebojte se utratit o trochu více. O něco větší investice do nákupu se vyplatí, protože takové nádobí vám vydrží mnohem déle,“ uvádí Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal. Důležitý je i počet strávníků, pro něž vaříte, a co to nejčastěji bude.

Foto: Tefal

Pánev na smažení řady Talent Pro s povrchem Titanium Excellence, na který můžete použít i kovové náčiní. Průměr 28 cm, cena 929 Kč

Foto: DECODOMA

Litinová pánev s keramickým povrchem má po stranách dvě praktické výlevky. Průměr 20 cm, výška 4 cm. Cena 499 Kč

Foto: Vaše kuchyně

Řez pánví z kolekce Nowo Titanium, která je z tvrzené hliníkové slitiny, opatřená nepřilnavým povrchem. Odnímatelná rukojeť, různé velikosti, cena od 2185 Kč

Na smažení i na palačinky

Rovné dno má drtivá většina pánví. U pánve na smažení je doplňují běžně vysoké zkosené nebo zaoblené stěny, pro snazší práci s daným pokrmem (míchání, otáčení). Vedle řízků, steaků a smažených vajíček na ní připravíte v podstatě cokoli, je univerzální.

Kdo dělá často palačinky, tomu se vyplatí k tomu určená pánev. Pro ni je charakteristický nízký okraj (případně žádný), abyste palačinku hravě obrátili. Na této pánvi připravíte také lívance, smažená vajíčka či plátky slaniny.

Foto: Banquet

Litinová pánev s odnímatelnou rukojetí se hodí k přípravě různých pokrmů. Prodává se v setu s dřevěným prkénkem, které funguje jako podložka pro servírování. Cena 299 Kč

Foto: Tescoma

Pánev na palačinky iPremium s indukčním dnem z nerezavějící oceli a antiadhezním povlakem je určená na všechny typy sporáků a rovněž ji lze dát do myčky. Průměr 26 cm, cena 799 Kč

Nejen na soté

Pánev na soté se od klasické liší vyššími rovnými stěnami. „V ní můžete dusit či restovat maso, zeleninu. Při restování se používá malé množství tuku. Pokrm musíte stále promíchávat a při dušení vám pomůže poklice, která je obvyklou součástí vysokých pánví,“ dodává Jiří Klimša.

Díky větší hloubce připravíte více jídla než na klasické pánvi. Zvládne i omáčky (proto se někdy označuje jako omáčková) a polévky.

Foto: Tescoma

Hluboká pánev SmartClick s antiadhezním povlakem a odnímatelnou rukojetí může nahradit i pekáč při přípravě pokrmů v troubě. Průměr 28 cm, okraje vysoké 8 cm, cena 1399 Kč

Foto: Vaše kuchyně

Pánev na soté v nepřilnavé úpravě z kolekce Mauviel – M´Stone3 se může použít na všechny typy sporáků, včetně indukce. Například o průměru 24 cm, cena 3925 Kč

Foto: IKEA

Při ukládání několika pánví na sebe pomůže textilní vložka, která uchrání nádobí před potenciálním poškrábáním. Cena 39 Kč/2 kusy

Jako z grilu

Pro grilovací pánve je typické žebrování dna. „Pak nebude připravovaný pokrm ležet ve vlastní šťávě, ale opeče se jako na grilu. Taková pánev je vhodná pro maso, ryby, zeleninu,“ uvádí Dagmar Valoušková z firmy Potten & Pannen-Staněk.

Prodávají se kulaté i hranaté tvary; hranaté jsou praktičtější pro ryby. Nebo máte rádi panini? Pak by pánev měla mít poklici, rovněž rýhovanou, která zatíží panini shora. V prodeji jsou i rýhovaná závaží, kterými se dá potravina přiklopit na grilu i na grilovací pánvi.

Foto: Tchibo

Grilovací pánev z hliníku s nepřilnavým povrchem zaujme atypickými ornamenty. Doplňují ji dva odnímatelné silikonové úchyty, pánev se dá využít i jako servírovací. Cena 449 Kč

Foto: Tefal

Řada Talent Pro nabízí celou řadu pánví, včetně grilovací. Díky indikátoru teploty Thermo-Spot (ve středu) poznáte, kdy je optimálně rozpálená pro začátek vaření. Rozměry 26 x 26 cm, cena 1789 Kč

Foto: Bonami

Grilovací pánev z kolekce nádobí Stonerose je vyrobená z hliníku a opatřená nepřilnavým povrchem. Rozměry 28 x 28 cm, cena 1699 Kč

Wok pánve

Na první pohled se pánev wok liší tvarem: má menší, rovné (může být i kulaté) a hodně vysoké, doširoka tvarované stěny.

„Díky tomu se teplo rovnoměrně rozprostře i po stěnách pánve a můžete tak připravit pokrm rychle a ve větším množství. Při správném používání pánve wok upravíte zeleninu či maso tak, aby suroviny byly křupavé na skus a chuť výrazná,“ vysvětluje Dagmar Valoušková. Jde o zdravý způsob přípravy. Suroviny je však třeba stále míchat. Wok pánev ocení milovník asijských pokrmů.

Foto: Butlers

Set Dragon se skládá z pánve, poklice, vidličky a lžíce. Rozměry pánve: 50 x 8,4 x 30,6 cm. Cena 699 Kč

Foto: Electrolux

Pánev Wok Infinite z nerez oceli má kulaté dno a je určená na varnou desku s odpovídající prohlubní. Prodává se včetně stojanu. Průměr pánve 34 cm, výška stojanu 7,5 cm. Cena 4495 Kč

Foto: IKEA

Pánev wok řady 365+ o průměru 28 cm má výšku 9 cm. Lze ji používat na všech typech varných desek včetně indukčních i v troubě. Nerez ocel, nepřilnavá vrstva, cena 499 Kč

A na jakou pánev nedáte dopustit vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC