Hlavní obsah

Ubrousek obrazovku i monitor poškrábe! Poradím vám, jak je šetrně vyčistíte

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní provoz, poletující částečky prachu, sem tam otisk všetečné dětské ručky… Udržet monitor notebooku či LCD obrazovku v zářivém lesku není jednoduché. Jistě proto oceníte několik osvědčených rad.

Článek

Stejně jako na nábytek či zařízení u vás doma, tak i na obrazovku televizoru, ať už LCD, nebo plazmovou, monitor i klávesnici stolního počítače či notebooku, prostě dopadá prach. A nejen prach, každý si občas kýchne, případně notebook použije místo kuchařské knihy na pracovní desce linky.

A drobné skvrnky jsou hned na světě, respektive na monitoru. Poradíme vám, jak tuto „záludnou“ elektroniku správně udržovat v čistotě.

V obchodech je spousta přípravků

Před nedávnem jsme psali, jak vyčistit domácnost bez chemie s použitím kyseliny citronové, octa či jedlé sody. V tomto případě však na přírodní prostředky nesázejte. Zapomeňte i na agresivní chemické čističe.

Na trhu je k dispozici velké množství různých kvalitních přípravků, od napuštěných ubrousků až po speciální čisticí sady. V domácnosti se hodí mít alespoň jeden takový po ruce. Značka není až tak rozhodující, to nejdůležitější mají všechny přípravky společné: nejsou vyrobené na alkoholové bázi, aby se zamezilo jakémukoli riziku poškození. Dalším kladem je, že mají antistatický efekt.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Jak správně postupovat

Před pořízením čističe si přečtěte, na co je přesně určený. Použijete-li přípravek pro LED obrazovky na televizor s technologií CRT, konečné následky mohou být fatální. Čisticí prostředek totiž může obsahovat látku, která se s CRT technologií nesnese. Snadno tak můžete poškodit antireflexní vrstvu nebo jiné věci.

Než se pustíte do očisty, přístroj vypněte a nechte chvíli vychladnout, aby se nečistoty k obrazovce či monitoru „nepřipekly“. Nejdříve plochu nasucho otřete velmi jemným hadříkem od nánosů prachu. Pokud máte po ruce štěteček s měkkými štětinami, můžete jimi ještě projet okraje a rohy. Prach se nesnažte odfoukat. Hrozí, že byste monitor navíc ještě poprskali. Na pomoc si můžete vzít fén a pustit studený vzduch.

V žádném případě netlačte, pouze jemně otírejte nejlépe utěrkou z mikrovlákna a speciálním přípravkem, dokud skvrny nepovolí. Hadřík by neměl mít zapošité okraje, protože hrubší nit by mohla obrazovku či monitor poškrábat. Věnujte se jejich údržbě pravidelně, ideálně jednou až dvakrát týdně. Obdobná doporučení platí i pro displeje dotykových telefonů či tabletů.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jde to i bez speciálních čističů

Co když speciální přípravek nemáte zrovna k dispozici, nebo do něj prostě nechcete investovat? Poradíte si i bez něho. Opět nejprve odstraňte hrubší nečistoty a prach podle výše popsaného postupu.

Na odolnější flíčky pak vezměte vlhký hadřík, namočený pouze ve vodě, případně do ní můžete přidat pár kapek jemného mycího prostředku na nádobí. Musí být dokonale vyždímaný, téměř suchý, protože přístroje pracující na elektřinu se s vodou vůbec nekamarádí.

Opatrně vyčistěte celou plochu a na závěr ji otřete měkkým, zcela suchý kouskem látky. Ideální jsou utěrky z mikrovlákna, ale dobře poslouží i opravdu měkká bavlna nebo například flanel. Rozhodně se vyvarujte papírových ubrousků, kapesníků, utěrek či toaletního papíru. Mohli byste obrazovku či monitor nenávratně poškrábat.

Tak už víte, jak na lesklé monitory a displeje. A nebojte se, ani na klávesnice jsme nezapomněli. Příště vám poradíme, jak je udržíte v dobré kondici.

Načítám